-->

Header Ads

Ο όρκος της Φανερωμένης


Γνώριζε ο Μακάριος ότι ζούσε υπο σκιάν του θανάτου. "Εαν ο βίαιος θάνατος με αναρπάση εκ του μέσου του λαού παραμείνατε πιστοί εις το Θεόν και την Ελλάδα"..Δεν κατέρριψε τον μύθο των Αθηνων, τον μύθο τον κατέρριψε η Αθήνα με το πραξικόπημα του 1974.


Ο όρκος της Φανερωμένης
Το 1954 ο εθνάρχης βρισκόταν σε συνεχή αντιπαράθεση με τους Βρετανούς, οι οποίοι προσπαθούσαν με την εφαρμογή ενός ανελεύθερου νόμου να φιμώσουν τον τύπο. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκάλεσε τον λαό σε παγκύπριο συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου 1954 στους χώρους γύρω από την εκκλησία της Φανερωμένης στη Λευκωσία. Ο αρχιεπίσκοπος εκφώνησε έναν πολιτικό λόγο που έμεινε στην ιστορία ως «Όρκος της Φανερωμένης», στον οποίο μεταξύ άλλων είπε
Θα αγωνισθώμεν με όλα τα μέσα και τους τρόπους.Στηριζόμεθα προπαντός είς τα ίδιας ημών δυνάμεις και βασιζόμεθα ιδιαιτέρως επι του αγώνος εις το εσωτερικόν.Ηνωμένοι και ομονοούντες υπο την εθναρχικήν σημαία θα αγωνισθώμεν με συνέπειαν και συνέχειαν εν ημέρα και νυκτί, με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους πρός έναν σκοπό πάντα αποβλέποντες την ελευθερία και την ένωσιν με την μητέρα Πατρίδα.
«Δύσκολος είναι ο αγών. Δεν τρέφομεν προς τούτο αυταπάτας. Αλλ’ εις την ψυχήν όλων μας καίει άσβεστος φλοξ, ο πόθος της ελευθερίας. Την φλόγα αυτήν ουδεμία δύναμις εγκόσμιος δύναται να κατασβέση. Οι δε άνεμοι, τους οποίους αι δυνάμεις της βίας και της τυραννίας εξαπολύουν κατ’ αυτής, απ’ εναντίας την αναρριπίζουν κα την ενισχύουν. Και από την φλόγα αυτήν οραματιζόμεθα την ελευθερίαν να αναγεννάται πάλιν ως ο μυθολογικός αρχαίος φοίνιξ.
Κύπριοι αδελφοί,
Στώμεν καλώς. Ουδείς ας ορρωδήση. Ουδείς ας προδώση τας αρχάς και τας πεποιθήσεις του. Είμεθα Έλληνες και μετά των Ελλήνων επιθυμούμεν να ζήσωμεν.
Υπό τους ιερείς αυτούς θόλους ας δώσωμεν σήμερον τον άγιον όρκον: Θα παραμείνωμεν πιστοί έως θανάτου εις το εθνικόν μας αίτημα. Άνευ υποχωρήσεων. Άνευ παραχωρήσεων. Άνευ συναλλαγών. θα περιφρονήσωμεν την βίαν και την τυραννίαν. Με θάρρος θα υψώσωμεν το ηθικόν παράρτημα μας υπεράνω των μικρών και εφημέρων κωλυμάτων, εν και μόνον επιδιώκοντες, εις εν και μόνον αποβλέποντες τέρμα, την Ένωσιν και μόνον την Ένωσιν».
Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (22.8.1954)

Το απόσπασμα της ομιλίας αυτής παρέμεινε έκτοτε γνωστό ως ο όρκος της Φανερωμένης. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατηγορήθηκε αργότερα απο τους αντιπάλους του ότι παρέβη τον όρκο αυτό.Αυτο έγινε γιατί αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να απο απομακρυνθεί απο το αίτημα της ΕΝΩΣΕΩΣ της Κύπρου μετά της Ελλάδας.
Το αίτημα του Ελληνισμού (Κύπρου και Ελλάδας) "Αυτοδιάθεση -Ενωση" δεν έβρισκε την απαιτουμένη διεθνή υποστήριξη. Απο την γέννηση της η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίστηκε και απο τις δύο κοινότητες ως μεταβατικό στάδιο για την επίτευξη του εθνικού τους στόχου δηλαδή την ένωση τους με την Τουρκία και την Ελλάδα αντίστοιχα, κάτι που αυτόματα σήμαινε και διχοτόμηση της Κύπρου. Η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας γινόταν πάντα στον μανδύα της εξυπηρέτησης αυτής της εθνικής ιδέας. Ετσι οι Τουρκοκυπριοι το 1964 εγκατέλειψαν τα αξιώματα και τις θέσεις που κατείχαν στο Κυπριακό κράτος και δημιουργησαν τους δικους τους θύλακες εφαρμόζοντας το διχοτομικό σχέδιο της Αγκυρας το οποίο ετοιμάζονταν απο το φθινόπωρο του 1963.Δέκα χρόνια μετά στο όνομα της Ενωσης με την Ελλάδα η Χούντα των συνταγματαρχών και η ΕΟΚΑ Β οργάνωσαν το προδοτικό πραξικόπημα που έδωσε την ευκαιρία και την αφορμή στην Τουρκία να προχωρήσει στην εισβολή που χρόνια προετοίμαζε. Η τουρκική εισβολή σήμανε την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της ΕΝΩΣΗΣ και εγινε αντιληπτό ότι η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού είναι συνυφασμένη με την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι οτι η ταυτότητα του πολίτη Κράτους της Κύπρου δεν εμπόδιζε τον κάθε πολίτη να εχει ταυτόχρονα και την εθνική του ιδιότητα. Η Ελληνικότητα δηλαδή σε τίποτα δεν κινδυνεύει απο το να νοιώθει πολίτης του Κυπριακού Κράτους. Θέλετε παραδείγματα;
Το Οχι στο σχέδιο ΑΝΑΝ.Την 24 Απρίλη άπαντες οι Ελληνες της Κύπρου πανηγύριζαν κρατώντας την Κυπριακή σημαία περήφανοι γιατί διέσωσαν το εθνικό τους σύμβολο. Οταν όμως η Ελλάδα κατέκτησε το euro 2004 τότε Σύσσωμος ο Κυπριακός Ελληνισμός πανηγυρισε την μεγάλη αυτή εθνική επιτυχία κρατώντας Ελληνικές Σημαίες.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πολιτική της Ενωσης ήταν η πολιτική διπλωματική και στρατιωτική ηγετική τάξη της Αθήνας.
Πάγια ελληνική θέση είναι οτι το ζήτημα της μεγαλονήσου θα λυθή δια της φιλικής επαφής των κυβερνήσεων Ελλάδος-Αγγλίας.
διαβάστε την συνέχεια με το πολύ ενδιαφέρον

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.