-->

Header Ads

Η προσωποποίηση της νεότερης ιστορίας της Κύπρου


Όταν η ελληνική κυβέρνηση ασκούσε πιέσεις προς την κυπριακή αντιπροσωπία το 1959 για να αποδεχθεί το σύνταγμα της Ζυρίχης, ο τότε Υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ είπε προς την κυπριακή αντιπροσωπία: «Το αίμα της Κύπρου επί των χειρών σας. Σαν ελληνική κυβέρνηση σας δηλώνω ότι αυτό αποτελεί το άκρον άωτον των προσπαθειών μας. Ώς εδώ και μη παρέκει». Ο νεαρός τότε Τάσσος Παπαδόπουλος, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας, απάντησε: «Εσείς, εξοχότατε, σαν κυβέρνηση μπορεί να μας εγκαταλείψετε. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν θα μας εγκαταλείψει».

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν από τους ελάχιστους της κυπριακής αντιπροσωπίας που μετέβη στο Λονδίνο κατά τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού το 1959, ο οποίος διαφώνησε τότε με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Και η παρουσία του στην αντιπροσωπία δεν ήταν τυχαία. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν τότε μόνο 25 χρονών, και είχε ήδη στο ενεργητικό του μια έντονη δράση στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, ως τομεάρχης Λευκωσίας, αλλά και ο επικεφαλής της Πολιτικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, της ΠΕΚΑ. Έκτοτε και σ’ όλη του τη ζωή είχε ενεργό ανάμιξη στα κοινά, και ταυτίστηκε με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, από το 1955 μέχρι και σήμερα, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Πιστός σε αιώνιες αξίες, έκανε τον Ελληνισμό της Κύπρου, και της Ελλάδος ακόμα, να αισθανθεί περήφανος και δεν είναι τυχαίο που πολλοί στην Ελλάδα τον αποκαλούν εθνικό ηγέτη. «Η Ελλάδα έχει ηγέτη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο», γράφτηκε στους τοίχους σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας, μετά το δημοψήφισμα του 2004.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Παντρεύτηκε τη Φωτεινή-Λωράνς Λεβέντη και έχουν δύο κόρες και δύο γιους. Άσκησε με μεγάλη επιτυχία το επάγγελμα του δικηγόρου από την ηλικία των 20 ετών. Σπούδασε Νομικά στην Αγγλία στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Gray’s Inn, Barrister-at-Law).
Από τα νεανικά του χρόνια ανάλωσε τη ζωή του στον πολιτικό στίβο και ταυτίστηκε με τη νεότερη ιστορία του κυπριακού Ελληνισμού.
Συμμετέσχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου, αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, και ήταν επίσης ένας από τους τέσσερις αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κύπρου.
Παρά τη διαφωνία του με τις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν πολύ αγαπητός από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος του ανέθεσε να του προτείνει ονόματα για τη συγκρότηση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου. Όταν άρχισε να αναφέρεται στα ονόματα που είχε υπ’ όψιν του, ο Μακάριος του είπε: «Είσαι ο Υπουργός Εσωτερικών».
Στο Υπουργικό Συμβούλιο θήτευσε για 12 χρόνια, σε διάφορα Υπουργεία. Διετέλεσε, συγκεκριμένα, Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργός Υγείας και Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.
(Κάποτε και ευτυχώς υπήρχαν τέτοιοι Πατριώτες)

Σεμνός αγωνιστής της ΕΟΚΑ
διαβάστε εδώ την συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.