Γκρουέφσκι: «Ήμασταν ανέκαθεν Μακεδόνες»
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του είναι ένα θέμα που της έχει επιβληθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχουν χρέος να βρουν λύση στο ζήτημα αυτό.
«Εμείς ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε και τι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες. Τέτοιοι ήμασταν ανέκαθεν», ανέφερε χθες το βράδυ ο κ. Γκρούεφσκι, σε ομιλία του, σε πανηγυρική εκδήλωση στα Σκόπια, για την επέτειο της έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα στην ΠΓΔΜ, στις 11 Οκτωβρίου 1941.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «η λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».
Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες της χώρας.
«Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε κοινό τραπέζι και να 'ανοίξουμε' με τους γείτονες μας το ζήτημα αυτό, να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναζητήσουμε λύση. Ως πολιτικοί, εγώ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στην σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση», είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων.
Αναφερόμενος στην επικείμενη ετήσια αξιολόγηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η σχετική έκθεση προόδου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου), ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία της ΠΓΔΜ.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι η χώρα εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια που της ετέθησαν από την Επιτροπή και τον αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο, Όλι Ρεν.
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι καμία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.
«Η όρθωση εμποδίων προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί εμπόδιο για το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και των πολιτιστικών της αξιών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
_______________________________________________________
Εφημ. Έθνος, 12/10/09
Μισόλογα από τον Γκρούεφσκι
Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα «ανάγκασε» τον σκοπιανό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε φαινομενικά διαλλακτικές δηλώσεις για το θέμα της ονομασίας, ενόψει και της αξιολόγησης της ΠΓΔΜ από την ΕΕ.
Ετσι, ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε ομιλία του την Κυριακή, αφού υποστήριξε ότι «η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του είναι ένα θέμα που της έχει επιβληθεί» έσπευσε να σημειώσει ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «έχουν χρέος να βρουν λύση».
Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «Εμείς ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε και τι είμαστε» και προσέθεσε ότι «η λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».
Ουσιαστικά δηλαδή προανήγγειλε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις σημερινές της θέσεις, αναιρώντας την επόμενη δήλωση ότι «είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στην σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση».
Ο φόβος για νέο ελληνικό «βέτο» στην προσέγγιση με την ΕΕ εξάλλου τον οδήγησε να τονίσει ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία «εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων», ενόψει και της επικείμενης ετήσιας αξιολόγησης από την ΕΕ στις 14 Οκτωβρίου.
Κατά τον ίδιο η χώρα εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια και καμία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της.
«Η όρθωση εμποδίων προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί εμπόδιο για το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και των πολιτιστικών της αξιών», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
_____________________________________________________________
Εφημ. Ελευθεροτυπία, 12/10/09
Δεν αλλάζει θέση στο Σκοπιανό η Αυστραλία
H θέση της Αυστραλίας στο Σκοπιανό ζήτημα παραμένει αμετάβλητη, όπως διαβεβαίωσε την ομογένεια ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Στίφεν Σμιθ, ύστερα από την διατύπωση σχετικών ανησυχιών.
Οι ανησυχίες πηγάζουν από την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (FYROM), Νίκολα Γκρουέφσκι, που αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψή του, ο κ. Γκρουέφσκι θα υπογράψει και διακρατική συνταξιοδοτική συμφωνία με την Αυστραλία.
Οι ομογενείς ανησυχούν μήπως στην υπογραφή της συμφωνίας γίνει χρήση του όρου "Μακεδονία" και όχι ΠΓΔΜ και για τον λόγο αυτό στάλθηκαν σχετικές επιστολές στον Αυστραλό πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Στίφεν Σμιθ.
Σε πρόσφατη επιστολή του προς το Αυστραλό-Ελληνικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Στίφεν Σμιθ διαβεβαίωσε την ομογένεια της Αυστραλίας ότι η θέση της κυβέρνησης σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ παραμένει αμετάβλητη.
Στην επιστολή τονίζεται χαρακτηριστικά ότι: "Η (αυστραλιανή) κυβέρνηση ενημέρωσε το Αυστραλό-Ελληνικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ότι η θέση της Αυστραλίας σχετικά με το θέμα του ονόματος παρέμεινε αμετάβλητη. Αυτή η θέση παραμένει ως έχει. Η Αυστραλία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία των Ηνωμένων Εθνών, ως προσωρινό μέτρο εν αναμονή της επίλυσης της διαφοράς μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Η προσέγγισή μας στη συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ της Αυστραλίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι συνεπής με αυτή τη μακρόχρονη πολιτική. Η κυβέρνηση θα συνάψει τη συμφωνία υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών, και οι επιστολές της Αυστραλίας θα χρησιμοποιούν το προσωρινό όνομα του ΟΗΕ. Η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιείται επίσης για τη σύναψη της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".
Η Συντονίστρια του Αυστραλό-Ελληνικού Συμβουλίου κ. Π. Δρίβα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διαβεβαίωσε το Αυστραλό-Ελληνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του περασμένου Ιουνίου στην Καμπέρα.
Ωστόσο, με δεδομένες τις ανησυχίες της συντριπτικής πλειοψηφίας της ομογένειας της Αυστραλίας γύρω από το θέμα του ονόματος, θεώρησε αναγκαία την περαιτέρω διευκρίνιση.
Η κ. Δρίβα είπε: "Η Ελληνική Κοινότητα της Αυστραλίας προσβλέπει στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, μιας συμφωνίας αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Η Ελληνική Κοινότητα της Αυστραλίας υποστηρίζει τη θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης".
Στο μεταξύ το Αυστραλο-Ελληνικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Δημήτρια 2009", διοργανώνει ειδική εκδήλωση στη Μελβούρνη, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, για την απονομή του βραβείου "Νίκη" στο φιλέλληνα υπουργό Δικαιοσύνης της Νότιας Αυστραλίας, Μάικλ Άτκινσον. Στον κ. Άτκινσον απονέμεται το βραβείο "Νίκη" για την προσφορά του στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στην Ανατολία από τη Βουλή της Νότιας Αυστραλίας. Η εκδήλωση θα γίνει στο Stars International στο Πρέστον.
_____________________________________________________________
Προβάδισμα N. Γκρουέφσκι σε δημοσκόπηση
Το κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι των άλλων κομμάτων στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, στην ΠΓΔΜ, το 23,9% των ψηφοφόρων θα ψήφιζαν το VMRO-DPMNE.
Ποσοστό 9,6% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ποσοστό 6,9% θα ψήφιζε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι, ενώ το 2,4% θα τάσσονταν υπέρ του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία» του Ιμέρ Σελμάνι και το 2,3% θα στήριζε το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DUI) του Μέντουχ Θάτσι.
Ποσοστό 27,9% απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε στις εκλογές, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων και αυτών που δεν απάντησαν ποιο κόμμα θα ψήφιζαν ανέρχεται στο 24,6%.
Το 43.2% των ερωτηθέντων εκτίμησαν πως η χώρα κινείται σε θετική κατεύθυνση, ενώ 37,1% θεωρούν το αντίθετο.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-5 Οκτωβρίου, σε δείγμα 1.110 ερωτηθέντων
http://www.macedoniaisgreek.info/index.php?p=1_55
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε