Τ. Σεβκούνοφ ....... Επινόηση οι τεταμένες σχέσεις Κωνσταντινούπολης-Μόσχας
Όταν είδα πώς συνομιλούν οι δύο πατριάρχες, πώς λειτούργησαν μαζί, πρώτα στο Φανάρι και μετά στο ναό της ρωσικής πρεσβείας, θαύμασα τις πραγματικά θερμές σχέσεις και όχι την υποκρισία.
Συνέντευξη στους Φ. Χαρίση, Απ. Τσία
Την πεποίθηση ότι τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσιών είναι κάτι αντίστοιχο με τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια σχέση πατέρα - παιδιού εξέφρασε μιλώντας στη "ΜτΚ" ο αρχιμανδρίτης Τύχων Σεβκούνοφ της ιεράς μονής Σρετένσκι.
Ξεκαθάρισε ότι η ρωσική εκκλησία δεν έχει καμία διεκδίκηση στο Άγιο Όρος και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εμπειρία από τα ελληνικά σχολεία θα βοηθήσει στην έναρξη του προγράμματος διδασκαλίας των θρησκευτικών στα ρωσικά σχολεία.
Θεωρείστε από τα γνωστότερα και πλέον περιζήτητα πρόσωπα της ρωσικής εκκλησίας. Η μονή σας έχει να επιδείξει μεγάλο έργο μέσα από εκδοτικές δράσεις. Οι Ρώσοι ήρθαν πιο κοντά στην Ορθοδοξία... Έχουν γίνει πολλές αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επί των Μπολσεβίκων η ρωσική εκκλησία σιωπούσε. Υπήρξαν πάρα πολλοί μάρτυρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να συγκριθούν με τους μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Αποκτήσαμε πάρα πολύ μεγάλη πείρα συνύπαρξης της εκκλησίας με το τότε καθεστώς σε μια χώρα η οποία είχε βασικό στόχο τον πλήρη αθεϊσμό, την πλήρη εξάλειψη του ονόματος του Θεού.
Αυτή η συνομιλία, η συνύπαρξη των ανθρώπων με το Θεό δεν σταμάτησε ποτέ. Τώρα διανύουμε μια καινούργια περίοδο και μεγάλο κομμάτι της νεολαίας έρχεται κοντά στη θρησκεία. Στο μοναστήρι μας, που είναι στο κέντρο της Μόσχας, οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στην εκκλησία είναι νέοι άνθρωποι, εκπρόσωποι της εξουσίας, των τοπικών αρχών.
Τα θρησκευτικά διδάσκονται στα σχολεία της Ρωσίας; Πριν από μερικούς μήνες ελήφθη απόφαση, με διάταγμα του προέδρου, να διδάσκονται τα θρησκευτικά εκτός προγράμματος αλλά μέσα στο σχολείο. Τα θρησκευτικά δεν είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, αλλά με βάση το διάταγμα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να τα διδαχθούν και ετοιμάζεται μεγάλο πρόγραμμα. Ελπίζουμε ότι η εμπειρία της Ελλάδας και το ελληνικό σχολείο θα μας βοηθήσουν και στα θετικά στοιχεία, ίσως και σε κάποια αρνητικά, που μπορεί να υπάρχουν.
Πώς είναι οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας στη Ρωσία; Για παράδειγμα, φορολογείται η εκκλησιαστική περιουσία; Δεν υπάρχει καθόλου φορολόγηση. Είναι η καλύτερη μεταχείριση του κράτους προς την εκκλησία.
Είναι αλήθεια ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ναών στο κέντρο της Μόσχας; Το 1998 στο κέντρο της Μόσχας είχαμε 40 εκκλησίες. Σήμερα είναι 800. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι ανήκουν στην εκκλησία και πηγαίνουν στην εκκλησία.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα προβλήματα της Ορθοδοξίας γενικά; Πραγματική Ορθοδοξία είναι η πραγματική συνομιλία του ανθρώπου με το Θεό. Τίποτε δεν είναι πιο μεγαλειώδες. Το να μεταδίδεται όμως αυτό μέσα στην οικογένεια, μέσα στην εκκλησία είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει να μάθουμε το βασικό, να μάθουμε να συνομιλούμε με το Θεό. Αυτό μπορεί να το κάνει όχι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος και όχι σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής του. Αν θέλετε, ξεχωριστά ο καθένας μπορεί να το κάνει γιατί το έχει μέσα του, αλλά πρέπει να ωριμάσει εσωτερικά. Όλα τα άλλα, η εκκλησιαστική ζωή, είναι μια σημαντική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το στάδιο και έχοντας αυτό το δύσκολο στόχο, η Ορθοδοξία αντιμετωπίζει και αυτή δυσκολίες. Η ιεραρχία της Ορθοδοξίας φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη. Είναι πολύ εύκολο να το δούμε σχολαστικά, επιφανειακά και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας πάνω στον εθνικό στόχο ή στην εθνική ύπαρξη και αφήνοντας όλα τα άλλα να χάσουμε το βασικό. Όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά, τα εθνικά, τα πολιτικά δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Οι σχέσεις της εκκλησίας της Ρωσίας και του οικουμενικού πατριαρχείου σε ποιο επίπεδο βρίσκονται; Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Κωνσταντινούπολη μαζί με τον πατριάρχη Κύριλλο. Η πρώτη επίσκεψη μετά την αλλαγή στην εκκλησία μας ήταν ακριβώς στην Κωνσταντινούπολη. Είμαι πολύ μακριά από την εκκλησιαστική πολιτική. Βέβαια γνωρίζω όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ του πατριάρχη της Μόσχας και του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά, όταν είδα πώς συνομιλούν οι δύο πατριάρχες, πώς λειτούργησαν μαζί, πρώτα στο Φανάρι και μετά στο ναό της ρωσικής πρεσβείας, θαύμασα τις πραγματικά θερμές σχέσεις και όχι την υποκρισία. Όταν κάναμε τα εγκαίνια του ρωσικού ναού, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, που θα έκανε τον αγιασμό, φόρεσε τον πράσινο μανδύα της ρωσικής εκκλησίας. Έψελνε η δική μας χορωδία, που είναι διαφορετική από τη βυζαντινή, και είχαμε μια κάποια επιφύλαξη πώς θα το δεχόταν, πώς θα το έβλεπε. Μας πλησίασε και μας είπε πως για πρώτη φορά άρχισε να καταλαβαίνει τους ρωσικούς ψαλμούς και τη βαθύτητα αυτής της ψαλμωδίας. Ήταν τόσο ήρεμες οι συνομιλίες τους, που νομίζω πως οι τεταμένες σχέσεις είναι επινόηση κάποιων ανθρώπων.
Στη ρωσική κουλτούρα, στο ρωσικό πολιτισμό υπάρχουν προβλήματα μεταξύ πατεράδων και παιδιών. Πιστεύω ότι είναι κάτι παρόμοιο.
Πιστεύετε πως ο διάλογος με τους καθολικούς πρέπει να συνεχιστεί; Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και συνεχίζεται, αλλά η ουσία είναι για ποιο διάλογο μιλάμε. Συζητάνε για τα μόνιμα χριστιανικά ιδεώδη μπροστά σε έναν κόσμο, ο οποίος εκτιμά μόνο τα υλικά αγαθά, και εξαφανίζονται η αγάπη και η στοργή; Αν μιλάμε για όλα αυτά τα ιδεώδη, τότε μπορούμε να συζητάμε. Αλλά όταν μιλάμε για τα δόγματα της εκκλησίας, τα βασικά, εδώ μπορούμε να έχουμε μόνο μία στάση. Η καθολική εκκλησία πήρε μία άλλη στάση, την οποία εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε. Διάλογος πάνω στα θέματα που αναφέραμε δεν μπορεί να γίνει.
Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη διεκδικήσεις στο Άγιο Όρος από τη ρωσική εκκλησία; Απορούμε για το θέμα των διεκδικήσεων. Αυτά προκαλούν χαμό και τίποτε άλλο. Η ρωσική εκκλησία έχει το ρωσικό μοναστήρι, το οποίο ανακαινίστηκε, και συνεχίζονται οι εργασίες, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί ρώσοι προσκυνητές και μοναχοί επισκέπτονται τα ελληνικά μοναστήρια. Η ρωσική παράδοση είναι γνωστή, αλλά η ελληνική εμπειρία της μοναχικής ζωής είναι πάρα πολύ σημαντική για μας. Ξέρω ότι πάρα πολλά μοναστήρια της Ρωσίας έχουν πολύ καλές σχέσεις με τα ελληνικά μοναστήρια, τα επισκέπτονται ανά την Ελλάδα και αντιστρόφως ανά στη Ρωσία. Μένουμε στα μοναστήρια για ένα διάστημα και αυτά είναι πολύ καλά μαθήματα για μας.
Για τη Ρωσία του Πούτιν
Ο Πούτιν είναι μεγάλος πολιτικός και χαρισματικός ηγέτης. Γνωρίζετε ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του για τη χώρα του και ποιο είναι το όραμά του; Καλύτερα θα ήταν να ρωτήσετε τον ίδιο. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε στη Ρωσία και ο Πούτιν, όταν τελείωνε το δεύτερο μέρος της θητείας του, ειλικρινά είχε κάποια πίκρα για όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και αισθανόταν ότι δούλευε σαν σκλάβος σε κάτεργο. Έχουμε πάρα πολλά ζητήματα ακόμη ανοιχτά.
Αλλά η Ρωσία είναι καλύτερη από ό,τι ήταν... Με τίποτε δεν μπορώ να τη συγκρίνω με τη Ρωσία πριν από το 2000. Το 2000 ήμασταν σχεδόν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, και βέβαια αυτή κατάρρευση θα έφερνε πολύ μεγάλο κατακλυσμό σε όλο τον κόσμο, κάτι που ούτε καν μπορώ να φανταστώ. Αυτό που κατάφερε να κάνει ο Πούτιν ήταν να μην επιτρέψει το διαμελισμό της χώρας και να είναι σήμερα σε ένα επίπεδο, να μπορεί να εξελίσσεται, έστω με δυσκολίες.
* Ποιος είναι. Αρχιμανδρίτης Τύχων Σεβκούνοφ. Είναι 51 ετών. Πατριαρχικός επίτροπος της ιστορικής μονής Σρέτενσκι (Υπαπαντής) στο κέντρο της Μόσχας. Η μονή έχει ένα απο τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, κτίρια θεολογικών σεμιναρίων και τη παγκοσμίου φήμης χορωδία που χτες μαζί με το Ηδύμελον έδωσε συναυλία στη Θεσσαλονίκη.
από...............................www.makthes.gr/i
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε