Η Τουρκία αποφάσισε για τα βήματά της στο Κυπριακό ... Νέο σκηνικό στην Άγκυρα
Πάντως, παρουσιάζεται ένα νέο σκηνικό την τελευταία περίοδο στην Άγκυρα, όπου διαφαίνεται να υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Η αιφνίδια σύσκεψη στο τουρκικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό με στόχο τη μελέτη πιθανών βημάτων δημιουργεί μια νέα δυναμική η οποία δεν αποκλείεται να φέρει θετικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.
"Η Τουρκία θέλει ειρήνη", είναι το μήνυμα που βγαίνει από τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Δεν αποκαλύπτει τα βήματα που συζητήθηκαν για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ωστόσο αποκαλύπτει ότι οι εργασίες την πρώτη μέρα κράτησαν μέχρι τις τέσσερις το πρωί!
Σε δηλώσεις του στον "Πολίτη", ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν βήματα τα οποία θα επιταχύνουν τη διαδικασία. Τον ρωτήσαμε αν αποφασίστηκε να γίνουν τέτοιου είδους βήματα, αλλά η απάντησή του ήταν διπλωματική: "Αυτό παραμένει να το δούμε".
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, το μήνυμα που βγαίνει από τη σύσκεψη είναι ότι "η Τουρκία στηρίζει πλήρως τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης και θέλει ειρήνη" στην Κύπρο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρέσβεις της Τουρκίας από την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ αργά το βράδυ της πρώτης μέρας έφτασε από το Αζερμπαϊτζάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος παρακάθισε στη σύσκεψη μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα πριν αναχωρήσει και πάλι για το Πακιστάν.
Πιθανά βήματα
Πάντως, παρουσιάζεται ένα νέο σκηνικό την τελευταία περίοδο στην Άγκυρα, όπου διαφαίνεται να υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Η αιφνίδια σύσκεψη στο τουρκικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό με στόχο τη μελέτη πιθανών βημάτων δημιουργεί μια νέα δυναμική η οποία δεν αποκλείεται να φέρει θετικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα, με στόχο να προσπεράσει τις πιέσεις που δέχεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της επανεξέτασης της ενταξιακής της πορείας, μελετά τα επόμενα βήματά της. Αντιλαμβάνεται πως το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του και δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ως παθητικός θεατής.
Ποια είναι όμως τα σημάδια που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα νέο σκηνικό;
Πρώτον, η Άγκυρα δεν διστάζει να διατυπώνει ανοιχτά πλέον το στόχο της να καταστεί περιφερειακή δύναμη, αντιλαμβανόμενη ότι σε αυτόν της το στόχο θα βρει ως εμπόδιο το Κυπριακό. Μια περιφερειακή δύναμη δεν είναι δυνατόν να διατηρεί στρατεύματα στο έδαφος μιας άλλης χώρας και αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί την Άγκυρα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το Κυπριακό δεν είναι τώρα μόνο εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και για τον υψηλότερο στόχο της να καταστεί κυρίαρχος της περιοχής. Γι' αυτό και πρέπει να απαλλαγεί από το Κυπριακό. Τα ανοίγματα της Τουρκίας στο Κουρδικό και το Αρμενικό δεν είναι άσχετα με αυτόν το στόχο. Θέλει να ακολουθήσει την πολιτική των μηδέν προβλημάτων με τους γείτονες, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στόχο της. Άλλωστε, αυτό ήταν και το πρώτο σημείο που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Συζητούν εγγυήσεις;
Δεύτερον, στην Τουρκία άρχισε να διαφαίνεται ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει η δυνατότητα συζήτησης ακόμη και του ζητήματος που είναι κόκκινη γραμμή, εκείνου των εγγυήσεων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα συμβιβασμού, την οποία η Άγκυρα να αποδεχτεί. Πάντως είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις αρχές της βδομάδας δεν υπήρξε καμιά αναφορά στο Κυπριακό! Και αυτό είναι ενδιαφέρον αν δει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ανακοινώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό και στη θέση της Τουρκίας να μην αλλάξει το σύστημα εγγυήσεων. Διερωτάται κανείς αν η μη αναφορά στο Κυπριακό και στο σύστημα εγγυήσεων αυτήν τη φορά είναι τυχαία!
Τρίτον, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία διαμόρφωσε ένα διαφορετικό κλίμα στην Άγκυρα, η οποία στέλλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Γιώργο Παπανδρέου. Η Άγκυρα δεν κρύβει την ικανοποίησή της από την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, γι' αυτό άλλωστε και μόλις ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάτησε το πόδι του στην Τουρκία τόσο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έσπευσαν να τον συναντήσουν. Ακόμη και όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ξεστόμισε την απαγορευμένη φράση στην Τουρκία "κατοχικά στρατεύματα", κανένας δεν το σχολίασε. Ακόμη και ο τουρκικός Τύπος τον προστάτευσε, αφαιρώντας από τα κείμενά του την επίμαχη φράση! Διαφαίνεται πως τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε στην Τουρκία μόνο για το Κυπριακό. Άλλωστε, στο μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έθεσε κανένα άλλο ζήτημα παρά μόνο το Κυπριακό. Η δήλωση, παρόλο που έγινε έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν περιείχε καν αναφορά για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης! Το ερώτημα μάλιστα που εξακολουθεί να αιωρείται είναι τι συζητούσε επί εβδομήντα ολόκληρα λεπτά ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του σε μια άτυπη μάλιστα συνάντηση!
Ο Νίκος Αναστασιάδης στην Κωνσταντινούπολη "Η ε/κ πλευρά είναι αυτή που επείγεται για λύση"
Η πλευρά που επείγεται για λύση είναι η ε/κ και αν είναι δυνατόν και πριν το 2009, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χθες, απαντώντας στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι ειλικρινής στην προσπάθειά της για λύση. Μιλώντας στην ίδια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου στην Κωνσταντινούπολη, όπου μίλησε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός την Παρασκευή το μεσημέρι, ο Νίκος Αναστασιάδης προέβαλε την ειλικρινή προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση, η οποία εκφράζεται εδώ και δεκαετίες. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη επικεφαλής αντιπροσωπείας της Βουλής, είπε ότι η ε/κ πλευρά θέλει λύση, σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά η οποία προβάλλει θέσεις οι οποίες βρίσκονται έξω από τις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν με τις δύο πλευρές. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για λύση, ασκώντας την επιρροή του στην τ/κ πλευρά ώστε να εξευρεθεί το συντομότερο λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, η οποία να σέβεται και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, η οποία να αποβεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.
Της Άννας Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη
Κύπρος.
ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/10/2009,
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε