-->

Header Ads

Ας μη μας αναγκάσουν...


Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέλει το Δεκέμβριο να αναγκαστεί να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά να επιτευχθεί μια ομόφωνη απόφαση επί του θέματος της Τουρκίας, η οποία αρνείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τη Λευκωσία και την ΕΕ. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, προς τον Πολωνό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρτζι Μπούσνεκ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους στις Βρυξέλλες. Ο κ. Καρογιάν επισήμανε ότι εάν δεν επιτευχθεί ομοφωνία, τότε η κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει και μόνη... Δεν διευκρινίζεται όμως πώς;

Περιουσίες και αρχές
Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής -τον οποίο κάλεσε σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο-, καθώς και με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Δημόσια, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι έμεινε ικανοποιημένος από τις επαφές του. Ειδικότερα, στο θέμα του περιουσιακού φαίνεται ότι ο κ. Καρογιάν εισέπραξε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μπούσνεκ ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στους Ε/κ νόμιμους ιδιοκτήτες. Πάντως, στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί με ευχολόγια, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με το γράμμα και το πνεύμα των υποχρεώσεών της και ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Κυρώσεις
Σημαντικές θεωρεί ο Πρόεδρος της Βουλής τις επαφές του με τη Σοσιαλιστική Ομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μάρτιν Σουλτζ, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε θα προωθήσει ο ίδιος εισήγηση για επιβολή κυρώσεων. Αυτή η υπόσχεση σχολιάζεται εκ πρώτης όψεως θετικά, εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι μεγάλο τμήμα των Σοσιαλιστών τηρεί φιλική προς την τουρκική πλευρά στάση εφόσον συνεχίζει να υποστηρίζει την άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ και λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Υπόσχεση και κλίμα
Προσεγγίζοντας την υπόσχεση πιο ρεαλιστικά εγείρεται ο εξής προβληματισμός: Πώς, όμως, μπορεί αυτό να συμβεί στην πράξη είναι άγνωστο, καθότι είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις το Δεκέμβριο; Συνεπώς, οι πιέσεις θα πρέπει να ασκηθούν τώρα και το μοναδικό επί τάπητος ψήφισμα είναι εκείνο του Καμπριέλε Αλμπερντίνι για τη στρατηγική της Διεύρυνσης, στο οποίο γίνεται μεν αναφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως δεν περιλαμβάνεται αναφορά σε κυρώσεις. Η επικρατούσα άποψη γενικά, δεν αφορά μόνο στους Σοσιαλιστές, αλλά ακόμη και στελέχη του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις από τους θεσμούς της ΕΕ που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στις συνομιλίες. Η αντίληψη αυτή οφείλεται στο κλίμα που δημιουργεί η τουρκική πολιτική σταδιακά και μεθοδικά, που δεν μπορεί να ανακοπεί μόνο με την όποια δράση των Κυπρίων ευρωβουλευτών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ εφημερ.ΣΗΜΕΡΙΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.