Το 1983 ήταν η πιο ψυχρή χρονιά – Ποιοί παράγοντες όμως συνέβαλαν σε αυτό το φαινόμενο
Τα δεδομένα αυτά καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 1983, όταν ήταν βαθύς χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο. Για περίπου δέκα ημέρες, ο υδράργυρος στα θερμόμετρα της Ανταρκτικής είχε πέσει τρομερά, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να κοιτούν περίεργα τα όργανα τους μήπως έσπασαν ή δυσλειτουργούν.
Μόλις πρόσφατα η συνεργασία των επιστημόνων από την Βρετανική Ανταρκτική Εξερευνητική Ομάδα (BAS) με το Ρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Ανταρκτικής (AARI), κατάφερε να προσφέρει μια ικανοποιητική εξήγηση. Η ομάδα χρησιμοποίησε προσομοιώσεις σε υπολογιστή καθώς και πλήθος δεδομένων μέσω δορυφόρου και πολλούς χάρτες καιρού.
Η Λίμνη Βοστόκ (στα ρωσικά σημαίνει ανατολή) στην Ανταρκτική
Οι επιστήμονες του κλίματος στην πραγματικότητα προσπαθούν να μοντελοποιήσουν τη μελλοντική εξέλιξη της Ανταρκτικής, ένα από τα παγκοσμίως “καυτά σημεία” του πλανήτη μας, όσον αφορά την επιρροή που ασκεί στα παγκόσμια κλιματικά πρότυπα και των θερμοκρασιών. Τα αρχεία με τα στοιχεία του κλίματος για τον χειμώνα του 1983 έδειξαν ότι ο σχετικά θερμός αέρας που συνήθως ρέει πάνω από το Νότιο Ωκεανό, την Ανταρκτική, είχε σχεδόν διακοπεί κατά τη διάρκεια αυτού ακριβώς του χρονικού διαστήματος, που καταγράφηκαν οι χαμηλότερες μετρήσεις από ποτέ. Επιπλέον, ένα άλλο ρεύμα, το οποίο εκείνο τον χρόνο περιέβαλλε το Βοστόκ, εμπόδισε κάθε είδους ανάμειξη μεταξύ του πιο θερμού αέρα που έρχεται από τον ωκεανό και ενός άλλου πάνω από το σταθμό της έρευνας. Με άλλα λόγια, αυτή η τοποθεσία δέχθηκε τα συνδυασμένα ‘πυρά’ διαφόρων παραγόντων για να αποκτήσει την χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, η ομάδα BAS-AARI αποκαλύπτει,ότι κανένα σύννεφο δεν κάλυπτε τον ουρανό εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τις εκθέσεις. Ενώ η διαίσθηση μας λέει ότι τα σύννεφα μπλοκάρουν το φως του ήλιου, η αλήθεια είναι ότι, στις ψυχρότερες περιοχές του κόσμου, είναι πράγματι ευπρόσδεκτη η συννεφιά. Τεράστια σύννεφα σαν κουβέρτες βοηθούν στην παγίδευση της θερμότητας στην ατμόσφαιρα, θερμαίνοντας το έδαφος από κάτω. Χωρίς σύννεφα η περισσότερη θερμότητα χάνεται στο διάστημα. Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες προσθέτουν, ότι λεπτά νέφη από σκόνη σαν διαμάντια (σωματίδια πάγου στην πραγματικότητα) αιωρούνταν στον αέρα, διευκολύνοντας έτσι να χαθεί ακόμη μεγαλύτερη θερμότητα στο διάστημα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδήγησαν στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο φυλάκιο της Ανταρκτικής, κατέληξε η ομάδα.
http://www.physics4u.gr/blog/?p=1577
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε