-->

Header Ads

Ο Νότιος Πόλος θερμάνθηκε ξαφνικά 6 βαθμούς κατά την ενδιάμεση περίοδο των Εποχών του Πάγου

Μια νέα μελέτη του κλίματος της Ανταρκτικής κατά το παρελθόν αποκαλύπτει ότι οι θερμοκρασίες κατά τις θερμές περιόδους μεταξύ των εποχών του πάγου (παγετωνικές εποχές) μπορεί να ήταν υψηλότερες από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Η πιο πρόσφατη ανάλυση των αρχείων των πυρήνων του πάγου της Ανταρκτικής δείχνει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ήταν μέχρι και 6 ° C υψηλότερες από ό,τι είναι σήμερα.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες η μεταβολή φαινόταν να είναι 3 βαθμοί υψηλότερη από ό,τι είναι σήμερα. Όμως, η πρόσφατη έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι η αύξηση ήταν στην πραγματικότητα 6 βαθμούς πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Η διαφορά είναι συγκλονιστική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι εάν αυτό συμβεί σήμερα, τότε οι περισσότερες παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, αλλά και ο χάρτης του κόσμου θα έπρεπε να επαναχαραχθεί.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Nature από επιστήμονες της British Antarctic Survey (BAS) αλλά και άλλους, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με τις γρήγορες αλλαγές του κλίματος της Ανταρκτικής.

Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική αποδεικνύει μια συνεχιζόμενη ευαισθησία της στις κλιματικές αλλαγές και την αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς και οποιεσδήποτε αλλαγές στο μέγεθος και τη ποσότητα των πάγων της θα πρέπει να θεωρηθεί ως σαφής ένδειξη του τρόπου που οι θερμοκρασίες μεταβάλλονται πάνω στον πλανήτη.

Η προηγούμενη ανάλυση των πυρήνων του πάγου έχει δείξει ότι το κλίμα περιέχει παγετωνικές εποχές και θερμότερες μεσοπαγετωνικές περιόδους, περίπου, κάθε 100.000 χρόνια. Αυτή η νέα έρευνα δείχνει θερμοκρασιακές απότομες ‘αιχμές’ μέσα σε κάποιες από τις μεσοπαγετωνικές περιόδους κατά τα τελευταία 340.000 χρόνια. Αυτό δείχνει πως η θερμοκρασία της Ανταρκτικής εμφανίζει ένα υψηλό βαθμό ευαισθησίας στα αέρια του θερμοκηπίου, σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν σήμερα.

Οι τελευταίες θερμές μεσοπαγετωνικές περίοδοι σημειώθηκαν 125.000, 240.000 και 340.000 χρόνια πριν, αντίστοιχα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα, η οποία συναγάγει το συμπέρασμά της, μετά την ανάλυση της αναλογίας των ισοτόπων του υδρογόνου ως προς το οξυγόνο, που ήταν αποθηκευμένα στον πάγο κατά τη διάρκεια χιλιετιών. Στα στρώματα του πάγου διατηρείται η ακριβής περιγραφή των ατμοσφαιρικών συνθηκών που υπήρχαν στον περιβάλλοντα χώρο τους, όπως αυτές έχουν σχηματισθεί. Για να αυξηθεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων η ομάδα έκανε σύγκριση της αναλογίας από τρεις θέσεις με στοιχεία που προέρχονται από τα παγκόσμια μοντέλα.

Η επικεφαλής της έρευνας Louise Sime της British Antarctic Survey τόνισε "Δεν περιμέναμε να δούμε τέτοιες θερμές θερμοκρασίες, αλλά και δεν γνωρίζουμε ακόμα λεπτομερώς τι τις προκάλεσε. Όμως αυτές δείχνουν ότι το κλίμα της Ανταρκτικής μπορεί να έχει υποβληθεί σε ταχείες μεταβολές κατά τη διάρκεια προηγουμένων περιόδων με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.”

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας θερμής περιόδου, περίπου 125.000 χρόνια πριν, το επίπεδο της θάλασσας ήταν περίπου 5 μέτρα υψηλότερο από ό,τι είναι σήμερα. Ο ειδικός στους πυρήνες του πάγου Eric Wolff της BAS είναι ένας παγκοσμίως πρωτοπόρος εμπειρογνωμόνων για το παρελθόν του κλίματος ανέφερε πως αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία εκείνη την εποχή, τότε θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τις προβλέψεις για το πώς η τήξη των μεγάλων πάγων μπορεί να συμβάλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

"Δεν γνωρίζουμε εάν η παρούσα κατάσταση του συστήματος του κλίματος θα μπορούσε να επιτρέψει μια άνοδο της θερμοκρασίας έξι βαθμών στην ανατολική Ανταρκτική, αλλά αυτό δεν είναι αδύνατο," καταλήγει η Sime.

Πηγή: BAS



http://www.physics4u.gr/blog/?p=1578

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.