-->

Header Ads

Μαδώντας τη μαργαρίτα του Σκοπιανού


Αναρωτιούνται οι Σκοπιανοί αν η χώρα τους είναι ένα βήμα μπροστά ή ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις ενταξιακές συνομιλίες. Αναρωτιούνται αν ο Γκρουέφσκι έχει μπλοκάρει τις συνομιλίες με την δήλωσή του για δημοψήφισμα σχετικά με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Τράβηξε τελικά και αυτός την "κόκκινη γραμμή" του ή έπαιξε το παιχνίδι "ενώστε τις τελείες;" Είπε άραγε τη γνώμη του σχετικά με την πρόταση για "Βόρεια Μακεδονία", έπειτα από απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, ή μίλησε απλά εναντίον της χρήσης αυτού του ονόματος πέρα από το περιεχόμενο της ενδιάμεσης συμφωνίας;

Φαίνεται πως ο Γκρουέφσκι έχει ρίξει το δόλωμα στους πολίτες της ΠΓΔΜ, διότι η ασαφής δήλωσή του μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Η Αθήνα, πιέζει επιθετικά (ήμαρτον!!) παίζοντας μάλιστα αυτή τη φορά στο σκοπιανό έδαφος! Οι πολίτες της ΠΓΔΜ λένε πλέον πως η πολιτική του Γκρουέφσκι έχει καταστρέψει τις πιθανότητές τους για συμβιβασμό, και είναι πολύ πιθανό ότι για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός να έχει δημοσίως υπαινιχθεί το ενδεχόμενο αποδοχής αλλαγής του ονόματος της "Μακεδονίας" (δηλαδή, αποδοχή του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία").

Μάλιστα, το έκανε αυτό χωρίς να το προσέξει κανείς. Σύμφωνα με μήνυμα του στην Sitel TV, δεν δηλώνει ενάντιος στην ονομασία "Βόρεια Μακεδονία", αλλά στην χρήση του ονόματος αυτού έναντι όλων. Αν συνεβαινε το αντίθετο, θα αρκούσε να πει ότι τίθεται εναντίον του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία". Έτσι, ενώ οι γείτονες μας ήταν απασχολημένοι με ζητήματα γλώσσας και ταυτότητας, το όνομα της χώρας τους ξέφυγε της προσοχής τους..

Η μόνη εντύπωση που δίνεται είναι ότι ο Γκρουέφσκι δεν είναι τόσο αφελής όσο φαίνεται. Αφήνει την Αθήνα να προετοιμάσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ για το συμβιβασμό στην ονομασία, αντί να το κάνει ο ίδιος, ως πρωθυπουργός ενός υπεύθυνου κράτους. Τα κόμματα της ΠΓΔΜ παρακολουθούν τις αντιδράσεις και όσο πιο άκαμπτες γίνονται οι ελληνικές θέσεις (άκαμπτη στάση η πρόσθεση του "Βόρεια" στο Μακεδονία... θα σπάσουμε στο τέλος από την πολλή ακαμψία), τόσο περισσότερο χώρο αποκτά ο Γκρουέφσκι για να προβεί σε παραχωρήσεις.

Λαμβάνοντας υπ'όψιν όλα τα παράλογα αιτήματα που -κατά τους Σκοπιανούς- έχει παρουσιάσει και χρηματοδοτήσει η ελληνική πλευρά, ο Γκρουέφσκι δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει τις πράξεις του, ανεξάρτητα από το αν αποφασίσει να δεχτεί την αλλαγή του ονόματος της χώρας του ή όχι. Κατά τους Σκοπιανούς, ουαί και αλίμονο αν δικοί τους εμπειρογνώμονες προσέγγιζαν ένα άλλο έθνος με αναλύσεις και αιτήματα όπως αυτά που παρουσίασαν πρόσφατα οι Αλέξανδρος Μαλλιάς, Ευάγγελος Κωφός, και Θάνος Βερένης - θα τους λυντσάριζαν τα ΜΜΕ όπως λυντσάρησαν και τους συγγραφείς της περιβόητης "Μακεδονικής" εγκυκλοπαίδειας. Τα Σκόπια παρόλα αυτά θεωρούν πως η ανοχή της ΠΓΔΜ απέναντι στον ξένο εθνικισμό μπορεί να τεντωθεί εκπληκτικά σε αντίθεση με την ανοχή στον εγχώριο εθνικισμό. (Κι εμείς που νομίζαμε πως είμασταν μοναδικοί σε αυτού του είδους την ανοχή!)

Οι γείτονες μας πάντως είναι απαρηγόρητοι με το γεγονός ότι η ελληνική θέση για το ζήτημα της ονομασίας παραμένει ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης (μόνο εμείς και οι ΗΠΑ..) - θεωρούν δε τον Παπανδρέου πιο επικίνδυνο διαπραγματευτή από ό,τι ήταν ο Κώστας Καραμανλής (ότι θα το ακούγαμε και αυτό..), διότι ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποιεί μεν τα ίδια μέσα με τον Κ. Καραμανλή, αλλά τα χρυσώνει με φίνα Ευρωπαϊκή ρητορική.

Το μειονέκτημα του Παπανδρέου είναι ότι παρέα με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, έφτασαν κάποτε κοντά στην επιθυμητή για την Αθήνα επίτευξη συμφωνίας. Κατά συνέπεια, θα ήταν πολιτικά υποτιμητικό για αυτόν να αμόλαγε καλούμπα την "κόκκινη γραμμή" του σε σχέση με αυτό που φαινομενικά πραγματοποιήσε στο παρελθόν. Ένα άλλο μειονέκτημα του είναι ότι αδυνατεί να κατανοήσει πως οι ηθοποιοί στα Σκόπια έχουν αλλάξει και ότι θα είναι δύσκολο να επαναλάβει την αγορά μια λύσης (κάτι που θα μπορούσε να κάνει την εποχή των Ljubco Georgievski και Vasil Tupurkovski).

Από την άλλη πλευρά, μεγάλο πλεονέκτημα του Παπανδρέου είναι ότι θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός στην ευρωπαϊκή σκηνή, ενώ ο Γκρουέφσκι θεωρείται εθνικιστής. Η ΕΕ από την άλλη, απέχει πολύ από το να αποδεχτεί ανοιχτά εθνικιστικά στοιχεία όπως ο καλός μας γείτονας..

Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έλαβαν μέρος στο blitzkrieg των διαπραγματεύσεων όμως - ευτυχώς για εμάς - τα Σκοπιανά ΜΜΕ, αν και εξίσου κατευθυνόμενα και προκατειλημένα, προβάλουν τουλάχιστον τα γεγονότα.

Ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ καυτός μήνας.. Είναι έτοιμοι οι Έλληνες για την ψυχρολουσία;

Hellas on the Web

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.