-->

Header Ads

Ύπατος αρμοστής ΟΗΕ: «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους μετανάστες»


«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους μετανάστες», σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε πρόσφατα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της DeutscheWell («ΝΒ»), ο Πορτογάλος πολιτικός διατύπωσε την εκτίμησή του αυτή στη Γενεύη, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αναφερόμενος στα όσα ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των προσφύγων, ο ύπατος αρμοστής επισήμανε πως ήδη ορισμένοι κλάδοι, όπως αυτός της υγείας, εξαρτώνται άμεσα από τους μετανάστες και τόνισε: «Μια ήπειρος με 1,3 έως 1,5 γεννήσεις ανά μητέρα –στις περισσότερες χώρες– δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς μετανάστευση. Μια ήπειρος με πληθυσμό που γηράσκει δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς μετανάστες».

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον εντεινόμενο ρατσισμό στην Ευρώπη έναντι των αιτούντων άσυλο, αποτέλεσμα της γενικότερης ξενοφοβίας αλλά και του λαϊκισμού ορισμένων πολιτικών κομμάτων. «Στην προσπάθειά τους να βρουν προστασία, οι άνθρωποι αυτοί, που αναζητούν εναγωνίως ένα καλύτερο αύριο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, συναντούν ολοένα και περισσότερα εμπόδια», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή, «η κοινή γνώμη βάζει προς το παρόν τα πάντα σ’ ένα καζάνι. Στη βάση ορισμένων λαϊκίστικων αντιλήψεων, που στηρίζονται στο φόβο και την ανησυχία των πολιτών, ορισμένοι ζητούν μάλιστα ένα ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο της διαδικασίας παροχής ασύλου».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ορίζει τη μεταναστευτική της πολιτική. Ωστόσο, επισήμανε, πρέπει να τηρούνται ταυτόχρονα και οι διεθνείς συμφωνίες, όπως η συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να περιοριστεί το δικαίωμα του ασύλου», πρόσθεσε.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε επίσης τις χώρες – μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν επιτέλους μια κοινή πολιτική ασύλου. Όπως είπε, η εικόνα στην Ευρώπη των «27» παραμένει συγκεχυμένη, καθώς κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες. Ταυτόχρονα, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προσπαθεί να πετύχει κάποια κοινά στάνταρ. «Το γεγονός ότι υπάρχουν παντού διαφορετικοί κανόνες για το άσυλο είναι φυσικά κακό για τους πρόσφυγες. Αλλά δεν είναι καλό ούτε για τις ίδιες τις χώρες. Διότι έτσι εντείνονται οι πιέσεις, προκειμένου να γίνουν αλλαγές, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος συμφωνίας στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Κι αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε πάση θυσία», κατέληξε.
agelioforos.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_6179.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.