Home
/
Αιγαίο
/
εξωτερική πολιτική
/
Κύπρος
/
Μακεδονία
/
Η ώρα της κρίσης για την ελληνική διπλωματία
Η ώρα της κρίσης για την ελληνική διπλωματία
Της Αγγελικής Σπανού
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα θερμό φθινόπωρο στα εθνικά θέματα, γνωρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει την αναγωγή τού πατριωτισμού σε μείζον διακύβευμα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οι σημαντικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σκοπιανό, το Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά θα κορυφωθούν από τον Σεπτέμβριο, με δυναμική οριστικής λύσης στο τέλος του έτους.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (στην κεντρική φωτογραφία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι) δείχνει να επενδύει πολλά σε δυνητικές υπερβάσεις χρόνιων αδιεξόδων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διμερείς σχέσεις της χώρας με εταίρους και συμμάχους, αλλά επίσης να υπάρξουν οικονομικά οφέλη είτε μέσω της μείωσης των αμυντικών δαπανών είτε από τη διαδικασία της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
«Βαρδάρης» στο Σκοπιανό
Το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, με την κυβέρνηση των Σκοπίων, έχοντας δεχθεί ισχυρή διεθνή πίεση, Είναι αναμενόμενη η σκληρή στάση της ΝΔ, δεδομένου ότι το Σκοπιανό καθόρισε την πολιτική μοίρα του Αντώνη Σαμαρά και εμπίπτει στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών ευαισθησιών του. να δείχνει, για πρώτη φορά, στοιχειώδη ευελιξία για την επίτευξη συμβιβασμού. Ως καταληκτική προθεσμία τίθεται από την Ουάσιγκτον, ατύπως αλλά σαφώς, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Νοέμβριο, οπότε οι ΗΠΑ θελήσουν να ενταχθεί οριστικά η ΠΓΔΜ στη συμμαχία, με κεντρικό επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας από την έξαρση των διεθνοτικών εντάσεων.
Η ηγεσία της ΠΓΔΜ φαίνεται ότι πριμοδοτεί την εκδοχή “Republic of Macedonia (Vardar)”, δεν δέχεται όμως κατά κανέναν τρόπο την οριστική κατάργηση του συνταγματικού ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό και για χρήση στις σχέσεις με τρίτες χώρες που θα το επιλέξουν. Έμφαση δίνεται στον προσδιορισμό της εθνικότητας (citizen of Republic, η πιθανότερη αναγραφή στα διαβατήρια) και της γλώσσας (makedonski, το επικρατέστερο). Υπάρχει η σκέψη να προωθηθεί μία καταρχήν συμφωνία στο όνομα, ώστε να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, να γίνουν διαπραγματεύσεις για όλα τα υπόλοιπα (εύρος χρήσης, ταυτότητα).
Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό θα συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον δημόσιο διάλογο στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι επίσης αναμενόμενη η σκληρή στάση της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι το Σκοπιανό καθόρισε την πολιτική μοίρα του Αντώνη Σαμαρά και εμπίπτει στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών ευαισθησιών του.
Η ένταξη στη Νέα Δημοκρατία στελεχών του “Δικτύου 21” θα δυσχεράνει τις προσπάθειες του αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής αντιπροέδρου Δημήτρη Αβραμόπουλου, αν υποθέσει κανείς ότι θα ήθελε να δείξει σχετική μετριοπάθεια.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στην ονοματολογία, για πρώτη φορά. Απαντώντας, στα Σκόπια, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τα σύνθετα ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό που ακούγονται, δήλωσε: “Διακινούνται περισσότερες πληροφορίες για πιθανά ονόματα, όπως “Ανεξάρτητη”, “Βόρεια”, “Vardar” κλπ., αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο. Όταν θα υπάρξει, θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη”.
Προαναγγελία λύσης από την ΕΕ
Η βελγική προεδρία της ΕΕ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι επίκεινται εξελίξεις στο Σκοπιανό. Ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου της ΠΓΔΜ «MIA» στο Στρασβούργο, είπε ότι η αισιοδοξία του, όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, εδράζεται στονΟ βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, τόνισε ότι η αισιοδοξία του, όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, εδράζεται στον ρεαλισμό. ρεαλισμό, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη η διακριτικότητα επ’ αυτού του ζητήματος και αποκαλύπτοντας ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με αμερικανική διαμεσολάβηση.
“Αυτό δεν είναι αισιοδοξία, είναι ρεαλισμός. Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζω ότι ως επί το πλείστον την ευθύνη τη φέρουν οι πολιτικοί ηγέτες τόσο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όσο και της Ελλάδας. Από την άλλη, έχει ορισθεί κι ένας Αμερικανός, ως εκπρόσωπος στο ζήτημα αυτό, ο οποίος θα πρέπει να διευκολύνει την εξεύρεση ενδεχόμενου συμβιβασμού. Είναι σαφές, όμως, ότι, εάν αυτοί το ζητήσουν, η βελγική προεδρία είναι έτοιμη να καταβάλλει προσπάθειες, ώστε οι διαπραγματεύσεις να αποφέρουν γόνιμα αποτελέσματα”, τόνισε ο κ. Λετέρμ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πληροφορίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ ή της Ελλάδας οι οποίες προϊδεάζουν ότι σύντομα θα υπάρξει λύση για το όνομα, ο βέλγος πρωθυπουργός απάντησε: “Για να μη δυσχεράνει κανείς ακόμη περισσότερο τα πράγματα, πρέπει να συνεχίσει να είναι διακριτικός σχετικά με αυτό το ζήτημα”. “Απλώς ελπίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος, δεν έχω όμως κάποια στοιχεία που θα μπορούσα να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε ο κ. Λετέρμ.
Αρχή του τέλους για το Κυπριακό
Η Άγκυρα στέλνει διαρκώς το μήνυμα ότι είτε το Κυπριακό θα λυθεί ως το τέλος του χρόνου είτε θα επισημοποιηθεί η διχοτόμηση. Το φθινόπωρο το θέμα του απευθείας εμπορίου ΕΕ-κατεχομένων πρόκειται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος Βρυξελλών και Στρασβούργου. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προκάλεσε τη Λευκωσία, συγκρίνοντας το ψευδοκράτος με τη Θέουτα, τη Μελίγια και το Γιβραλτάρ (εδάφη της Ισπανίας, όπου δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο), καθώς και με τη Χέλγκολαντ (δύο νησίδες της Γερμανίας, στις οποίες επίσης δεν εφαρμόζεται το κεκτημένο). Σε απαντητική επιστολή που απέστειλε προς την ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, η οποία χαρακτήρισε λανθασμένο το νομικό πλαίσιο για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Μπαρόσο υποστήριξε: «Η νομική βάση που επελέγη από την Κομισιόν στην πρότασή της είναι σύμφωνη με την πάγια πρακτική σε συγκρίσιμες υποθέσεις, όπου ένα μέρος ενός κράτους-μέλους βρίσκεται εκτός τελωνειακής και οικονομικής ζώνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων των Θέουτα, Μελίγια, Γιβραλτάρ και Χέλγκολαντ».
Από την πλευρά του, ως προς το θέμα της συμμετοχής Τουρκοκύπριων αθλητών σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις υπό την ομπρέλα της κυπριακής δημοκρατίας, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε έκανε μία δήλωση «διχοτομικής φιλοσοφίας»: «Οι Τουρκοκύπριοι αθλητές και αθλήτριες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ελεύθερα σε ποια (σ.σ. αθλητική) ομοσπονδία θέλουν να δραστηριοποιούνται», υποστήριξε.
Η παράμετρος ΛόπεζΤζένιφερ Λόπεζ
Με ικανοποίηση πληροφορήθηκαν στη Λευκωσία την ακύρωση της συναυλίας της Τζένιφερ Λόπεζ στα κατεχόμενα, προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου, επέτειο του Αττίλα. “Η Τζένιφερ Λόπεζ ποτέ εν γνώσει της δεν θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ίδρυμα ή καθεστώς που θα είχε σχέση με οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπειτα από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ήταν μία συλλογική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής”, αναφέρει επί λέξει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην προσωπική ιστοσελίδα της Λόπεζ. Η διάσημη λατινοαμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί κατά τα εγκαίνια ξενοδοχείου στην περιοχή της Κερύνειας, στις 24 Ιουλίου, και θα γιόρταζε τα 41α γενέθλιά της μαζί με τον σύζυγό της, τραγουδιστή Μαρκ Αντονι, τα δίδυμα παιδιά τους, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες της. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων από Ελληνοκύπριους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ υπέστη πραγματικό διαδικτυακό πόλεμο, με μηνύματα αγανάκτησης που έφταναν στη σελίδα της στο facebook.
* Αρωμα πετρελαίου στο Αιγαίο. Η πρόσφατη έξοδος του ωκεανογραφικού “Τσεσμέ” στο βόρειο Αιγαίο θεωρήθηκε από πολλές πλευρές ως έκφραση ενόχλησης της Άγκυρας αναφορικά με τη δηλωμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων έως το τέλος του έτους. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα προκηρύξει διαγωνισμούς προκειμένου να επιλεγούν εταιρείες που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση ερευνών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του 2010 να έχουν ξεκινήσει οι πρώτες γεωτρήσεις. Επισήμως, γίνεται λόγος για την περιοχή των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού κόλπου, ωστόσο η κυβέρνηση δεν αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο πετρελαϊκών ερευνών στο Αιγαίο. Εντός των έξι ναυτικών μιλίων η ελληνική πλευρά μπορεί να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα χωρίς να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση της Τουρκίας. Στα διεθνή ύδατα πάντως δεν θα το αποπειραθεί, γιατί δεσμεύεται από παλαιότερες συμφωνίες. Ωστόσο παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν συνέργιες τέτοιες, που να δημιουργήσουν συνθήκες συναίνεσης ως προς την αναζήτηση κοιτασμάτων στα βαθιά νερά του Αιγαίου που ενδέχεται να κρύβουν ένα ενδιαφέρον μυστικό ή έναν υπερτιμημένο μύθο.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_217.html
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα θερμό φθινόπωρο στα εθνικά θέματα, γνωρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει την αναγωγή τού πατριωτισμού σε μείζον διακύβευμα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οι σημαντικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σκοπιανό, το Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά θα κορυφωθούν από τον Σεπτέμβριο, με δυναμική οριστικής λύσης στο τέλος του έτους.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (στην κεντρική φωτογραφία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι) δείχνει να επενδύει πολλά σε δυνητικές υπερβάσεις χρόνιων αδιεξόδων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διμερείς σχέσεις της χώρας με εταίρους και συμμάχους, αλλά επίσης να υπάρξουν οικονομικά οφέλη είτε μέσω της μείωσης των αμυντικών δαπανών είτε από τη διαδικασία της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
«Βαρδάρης» στο Σκοπιανό
Το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, με την κυβέρνηση των Σκοπίων, έχοντας δεχθεί ισχυρή διεθνή πίεση, Είναι αναμενόμενη η σκληρή στάση της ΝΔ, δεδομένου ότι το Σκοπιανό καθόρισε την πολιτική μοίρα του Αντώνη Σαμαρά και εμπίπτει στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών ευαισθησιών του. να δείχνει, για πρώτη φορά, στοιχειώδη ευελιξία για την επίτευξη συμβιβασμού. Ως καταληκτική προθεσμία τίθεται από την Ουάσιγκτον, ατύπως αλλά σαφώς, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Νοέμβριο, οπότε οι ΗΠΑ θελήσουν να ενταχθεί οριστικά η ΠΓΔΜ στη συμμαχία, με κεντρικό επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας από την έξαρση των διεθνοτικών εντάσεων.
Η ηγεσία της ΠΓΔΜ φαίνεται ότι πριμοδοτεί την εκδοχή “Republic of Macedonia (Vardar)”, δεν δέχεται όμως κατά κανέναν τρόπο την οριστική κατάργηση του συνταγματικού ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό και για χρήση στις σχέσεις με τρίτες χώρες που θα το επιλέξουν. Έμφαση δίνεται στον προσδιορισμό της εθνικότητας (citizen of Republic, η πιθανότερη αναγραφή στα διαβατήρια) και της γλώσσας (makedonski, το επικρατέστερο). Υπάρχει η σκέψη να προωθηθεί μία καταρχήν συμφωνία στο όνομα, ώστε να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, να γίνουν διαπραγματεύσεις για όλα τα υπόλοιπα (εύρος χρήσης, ταυτότητα).
Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό θα συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον δημόσιο διάλογο στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι επίσης αναμενόμενη η σκληρή στάση της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι το Σκοπιανό καθόρισε την πολιτική μοίρα του Αντώνη Σαμαρά και εμπίπτει στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών ευαισθησιών του.
Η ένταξη στη Νέα Δημοκρατία στελεχών του “Δικτύου 21” θα δυσχεράνει τις προσπάθειες του αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής αντιπροέδρου Δημήτρη Αβραμόπουλου, αν υποθέσει κανείς ότι θα ήθελε να δείξει σχετική μετριοπάθεια.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στην ονοματολογία, για πρώτη φορά. Απαντώντας, στα Σκόπια, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τα σύνθετα ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό που ακούγονται, δήλωσε: “Διακινούνται περισσότερες πληροφορίες για πιθανά ονόματα, όπως “Ανεξάρτητη”, “Βόρεια”, “Vardar” κλπ., αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο. Όταν θα υπάρξει, θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη”.
Προαναγγελία λύσης από την ΕΕ
Η βελγική προεδρία της ΕΕ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι επίκεινται εξελίξεις στο Σκοπιανό. Ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου της ΠΓΔΜ «MIA» στο Στρασβούργο, είπε ότι η αισιοδοξία του, όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, εδράζεται στονΟ βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, τόνισε ότι η αισιοδοξία του, όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, εδράζεται στον ρεαλισμό. ρεαλισμό, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη η διακριτικότητα επ’ αυτού του ζητήματος και αποκαλύπτοντας ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με αμερικανική διαμεσολάβηση.
“Αυτό δεν είναι αισιοδοξία, είναι ρεαλισμός. Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζω ότι ως επί το πλείστον την ευθύνη τη φέρουν οι πολιτικοί ηγέτες τόσο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όσο και της Ελλάδας. Από την άλλη, έχει ορισθεί κι ένας Αμερικανός, ως εκπρόσωπος στο ζήτημα αυτό, ο οποίος θα πρέπει να διευκολύνει την εξεύρεση ενδεχόμενου συμβιβασμού. Είναι σαφές, όμως, ότι, εάν αυτοί το ζητήσουν, η βελγική προεδρία είναι έτοιμη να καταβάλλει προσπάθειες, ώστε οι διαπραγματεύσεις να αποφέρουν γόνιμα αποτελέσματα”, τόνισε ο κ. Λετέρμ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πληροφορίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ ή της Ελλάδας οι οποίες προϊδεάζουν ότι σύντομα θα υπάρξει λύση για το όνομα, ο βέλγος πρωθυπουργός απάντησε: “Για να μη δυσχεράνει κανείς ακόμη περισσότερο τα πράγματα, πρέπει να συνεχίσει να είναι διακριτικός σχετικά με αυτό το ζήτημα”. “Απλώς ελπίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος, δεν έχω όμως κάποια στοιχεία που θα μπορούσα να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε ο κ. Λετέρμ.
Αρχή του τέλους για το Κυπριακό
Η Άγκυρα στέλνει διαρκώς το μήνυμα ότι είτε το Κυπριακό θα λυθεί ως το τέλος του χρόνου είτε θα επισημοποιηθεί η διχοτόμηση. Το φθινόπωρο το θέμα του απευθείας εμπορίου ΕΕ-κατεχομένων πρόκειται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος Βρυξελλών και Στρασβούργου. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προκάλεσε τη Λευκωσία, συγκρίνοντας το ψευδοκράτος με τη Θέουτα, τη Μελίγια και το Γιβραλτάρ (εδάφη της Ισπανίας, όπου δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο), καθώς και με τη Χέλγκολαντ (δύο νησίδες της Γερμανίας, στις οποίες επίσης δεν εφαρμόζεται το κεκτημένο). Σε απαντητική επιστολή που απέστειλε προς την ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, η οποία χαρακτήρισε λανθασμένο το νομικό πλαίσιο για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Μπαρόσο υποστήριξε: «Η νομική βάση που επελέγη από την Κομισιόν στην πρότασή της είναι σύμφωνη με την πάγια πρακτική σε συγκρίσιμες υποθέσεις, όπου ένα μέρος ενός κράτους-μέλους βρίσκεται εκτός τελωνειακής και οικονομικής ζώνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων των Θέουτα, Μελίγια, Γιβραλτάρ και Χέλγκολαντ».
Από την πλευρά του, ως προς το θέμα της συμμετοχής Τουρκοκύπριων αθλητών σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις υπό την ομπρέλα της κυπριακής δημοκρατίας, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε έκανε μία δήλωση «διχοτομικής φιλοσοφίας»: «Οι Τουρκοκύπριοι αθλητές και αθλήτριες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ελεύθερα σε ποια (σ.σ. αθλητική) ομοσπονδία θέλουν να δραστηριοποιούνται», υποστήριξε.
Η παράμετρος ΛόπεζΤζένιφερ Λόπεζ
Με ικανοποίηση πληροφορήθηκαν στη Λευκωσία την ακύρωση της συναυλίας της Τζένιφερ Λόπεζ στα κατεχόμενα, προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου, επέτειο του Αττίλα. “Η Τζένιφερ Λόπεζ ποτέ εν γνώσει της δεν θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ίδρυμα ή καθεστώς που θα είχε σχέση με οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπειτα από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ήταν μία συλλογική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής”, αναφέρει επί λέξει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην προσωπική ιστοσελίδα της Λόπεζ. Η διάσημη λατινοαμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί κατά τα εγκαίνια ξενοδοχείου στην περιοχή της Κερύνειας, στις 24 Ιουλίου, και θα γιόρταζε τα 41α γενέθλιά της μαζί με τον σύζυγό της, τραγουδιστή Μαρκ Αντονι, τα δίδυμα παιδιά τους, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες της. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων από Ελληνοκύπριους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ υπέστη πραγματικό διαδικτυακό πόλεμο, με μηνύματα αγανάκτησης που έφταναν στη σελίδα της στο facebook.
* Αρωμα πετρελαίου στο Αιγαίο. Η πρόσφατη έξοδος του ωκεανογραφικού “Τσεσμέ” στο βόρειο Αιγαίο θεωρήθηκε από πολλές πλευρές ως έκφραση ενόχλησης της Άγκυρας αναφορικά με τη δηλωμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων έως το τέλος του έτους. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα προκηρύξει διαγωνισμούς προκειμένου να επιλεγούν εταιρείες που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση ερευνών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του 2010 να έχουν ξεκινήσει οι πρώτες γεωτρήσεις. Επισήμως, γίνεται λόγος για την περιοχή των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού κόλπου, ωστόσο η κυβέρνηση δεν αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο πετρελαϊκών ερευνών στο Αιγαίο. Εντός των έξι ναυτικών μιλίων η ελληνική πλευρά μπορεί να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα χωρίς να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση της Τουρκίας. Στα διεθνή ύδατα πάντως δεν θα το αποπειραθεί, γιατί δεσμεύεται από παλαιότερες συμφωνίες. Ωστόσο παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν συνέργιες τέτοιες, που να δημιουργήσουν συνθήκες συναίνεσης ως προς την αναζήτηση κοιτασμάτων στα βαθιά νερά του Αιγαίου που ενδέχεται να κρύβουν ένα ενδιαφέρον μυστικό ή έναν υπερτιμημένο μύθο.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_217.html
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε