-->

Header Ads

«Ανοίξτε τα κλειστά επαγγέλματα, αλλάξτε τις αγροτικές επιδοτήσεις»

10% η χαμένη ανταγωνιστικότητα από την ένταξη στην ευρωζώνη- Μελέτη της Εurobank για επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη

Αμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αναδιάρθρωση του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων με στόχο την αναπλήρωση της χαμένης ανταγωνιστικότητας και τη γρηγορότερη επιστροφή στην ανάπτυξη προτείνει η Εurobank ΕFG, η οποία υπολογίζει τις ανατιμήσεις στα ελληνικά προϊόντα σε σχέση με τους εμπορικούς μας εταίρους στο 10% από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Σε μελέτη της τράπεζας παρουσιάζεται εναλλακτικός τρόπος μέτρησης της ανταγωνιστικότητας με βάση κλαδικούς δείκτες τιμών και κόστους εργασίας σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι αναλυτές της τράπεζας υπό τον καθηγητή κ. Γκ. Χαρδούβελη τονίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας πιο εύκολα από ό,τι εκτιμούν οι αγορές, υπογραμμίζοντας όμως ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται συλλογική προσπάθεια εκ μέρους όλων των κοινωνικών εταίρων. «Η οικονομική πολιτική πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην απελευθέρωση των αγορών και σε αναδιάρθρωση της πολιτικής επιχορηγήσεων στον αγροτικό τομέα».

Σύμφωνα με τους δείκτες ανταγωνιστικότητας έξι διεθνών οργανισμών και κεντρικών τραπεζών, η μέση εκτιμώμενη απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 2000-2009 είναι 19% τόσο σε όρους σχετικών τιμών όσο και σε όρους σχετικού κόστους εργασίας. Η Εurobank υποστηρίζει ότι οι συνήθεις δείκτες συχνά πάσχουν από δύο μειονεκτήματα:

1. Μετρούν την «ανταγωνιστικότητα» όλης της οικονομίας και όχι των εξαγωγών.

2. Μετρούν την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών έναντι των ίδιων χωρών, όπως και για τα βιομηχανικά προϊόντα. Η τράπεζα όμως θεωρεί ότι στον τομέα των υπηρεσιών και ιδιαίτερα του τουρισμού οι κύριοι ανταγωνιστές της Ελλάδας είναι οι γειτονικές μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρος, Πορτογαλία και Κροατία) και όχι οι χώρες στις οποίες η Ελλάδα εξάγει βιομηχανικά προϊόντα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι από το 2000 η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει υποχωρήσει κατά 10%, πολύ λιγότερο από ό,τι εκτιμούν οι διεθνείς οργανισμοί και κεντρικές τράπεζες. Τη μεγαλύτερη απώλεια ανταγωνιστικότητας υπέστη ο κλάδος της γεωργίας (39% σε όρους κόστους εργασίας, 30% σε όρους τιμών) και η βιομηχανία (10% σε όρους κόστους εργασίας και 32% σε όρους τιμών). Αντίθετα στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί το 80% του ιδιωτικού τομέα, η απώλεια ανταγωνιστικότητας περιορίστηκε στο 5% σε όρους κόστους εργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η απαραίτητη «εσωτερική υποτίμηση» για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά είναι μικρότερη από ό,τι πιστεύουν οι αγορές. « Η πρόσφατη πτώση του ευρώ πιστεύουμε ότι έχει ήδη τονώσει την ανταγωνιστικότητα σημαντικά, καθώς πάνω από 50% των εξαγωγών κατευθύνεται σε χώρες εκτός ευρωζώνης » εκτιμά η τράπεζα.

Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση χωρίς να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφή «αναδιάρθρωσης» του δημόσιου χρέους.

ΒΗΜΑ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_6951.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.