-->

Header Ads

Ντένης Πλέσσας, στέλεχος της Lockheed Martin: Οικονομικό μέγεθος η άμυνα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΗΤΡΑΚΗ

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση και ιδιαίτερα τη δημοσιονομική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα μπορούμε να συζητούμε για εξοπλισμούς, κ. Πλέσσα;
Ενα από τα βασικά ερωτήματα των ημερών μας είναι η ικανότητα διατήρησης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας σε περίοδο κρίσης. Είναι δυνατόν να διατεθούν κονδύλια για την άμυνα ή θα πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα και τα οιαδήποτε διαθέσιμα χρήματα να κατευθυνθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας; Η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε η ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας να πραγματοποιηθεί με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Τι ακριβώς εννοείτε;
Πλήρη ικανοποίηση των εκάστοτε επιχειρησιακών απαιτήσεων. Υιοθέτηση λύσεων με το μικρότερο δυνατό κόστος και ρίσκο. Αξιοποίηση και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δυναμικού. Ενταξη σε διεθνή προγράμματα συνεργασιών για μελλοντικούς εξοπλισμούς. Υιοθέτηση νέας φιλοσοφίας ικανοποίησης απαιτήσεων χωρίς κατ' ανάγκη την «απόκτηση» των οπλικών συστημάτων, αλλά το δικαίωμα χρήσης και άντλησης ωφέλειας από αυτά. Συμμετοχή και ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Η γεωπολιτική αστάθεια του τελευταίου διαστήματος, με αποκορύφωμα την κρίση στη Λιβύη, μήπως οδηγεί και σε νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις;

Την ίδια στιγμή που η χώρα μας προσπαθεί να βρει ένα νέο βηματισμό, το γεωπολιτικό σκηνικό της ευρύτερης περιοχής μας βρίσκεται σε μια νέα φάση αλλαγών των συσχετισμών. Παρακολουθώντας κάποιος τις εξελίξεις, αισθάνεται τουλάχιστον έκπληκτος από την ταχύτητα και πολλές φορές από τη βιαιότητα αυτών των αλλαγών (Βόρεια Αφρική, Συρία, Μέση Ανατολή κ.λπ.). Σε μια τόσο ταραχώδη περίοδο, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν πλέον το σκεπτικισμό τους για τη δυνατότητα διατήρησης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το σκηνικό γίνεται ακόμη δυσκολότερο για τη χώρα μας λόγω της αλματώδους εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των προηγμένων χωρών ανά τον κόσμο. Μια εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στο μετασχηματισμό του τρόπου διεξαγωγής τόσο του αεροπορικού πολέμου όσο και του συνόλου της σύρραξης, λόγω της εισαγωγής και υλοποίησης νέων τεχνολογιών. Το καίριο πρόβλημα της διατήρησης της αμυντικής μας ικανότητας σε περίοδο οικονομικής κρίσης μπορεί να επιλυθεί μόνον εφόσον κατανοήσουμε όλοι μας την οικονομική φύση των εξοπλισμών.

Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στην αεροναυτική βιομηχανία;
Οι νέες συνθήκες που επικρατούν στο οικονομικό, τεχνολογικό, αλλά και στρατιωτικό περιβάλλον, επιβάλλουν νέες ολοκληρωμένες λύσεις με προϊόντα πολλαπλών χρήσεων. Απαιτείται για διασύνδεση σε όλα τα επίπεδα και διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών όπλων και συμμαχικών χωρών. Τέλος, τα έξυπνα όπλα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις. Στο χώρο των πολεμικών αεροσκαφών η προσπάθεια εστιάζεται σε αεροσκάφη χαμηλότερου λειτουργικού κόστους και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Η Lockheed Martin έχει ρίξει όλο το βάρος της στο νέο μαχητικό F-35. Πώς πηγαίνει το πρόγραμμα;
Η Lockheed Martin είναι η μόνη εταιρία στον κόσμο που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει τα μαχητικά 5ης γενιάς, το F-22 και το F-35. Και αν το F-22 δεν αποδεσμεύτηκε ποτέ για κανέναν άλλο χρήστη πλην των ΗΠΑ, το F-35 αποτελεί τη μετουσίωση όλων των τεχνολογιών αιχμής και των σύγχρονων διαδικασιών σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής που υιοθετήθηκαν από τη Lockheed Martin σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος, καθιστώντας το ένα αεροσκάφος που θα μετασχηματίσει τον τρόπο διεξαγωγής όχι μόνο του αεροπορικού πολέμου αλλά όλης της σύρραξης. Το F-35 δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα νέου αεροσκάφους το οποίο αντικαθιστά ένα παλαιότερο οπλικό σύστημα, αλλά ένα φιλόδοξο, επαναστατικό πρόγραμμα, το οποίο αντικαθιστά περισσότερους από 8 διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών.

Οι συμμετέχουσες στη συμπαραγωγή χώρες είναι ικανοποιημένες από την εξέλιξη του προγράμματος;
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ως συνέταιρος έχει πολλά πλεονεκτήματα, με σημαντικότερα τη δραστηριοποίηση των εγχώριων βιομηχανιών. Πάνω από 100 εταιρίες στις ΗΠΑ, αλλά και σε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Δανία και Τουρκία κατασκευάζουν συστήματα και συγκροτήματα του μαχητικού, πιστοποιώντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διεθνή παράμετρο του προγράμματος F-35, με την Ελλάδα δυστυχώς να είναι μέχρι σήμερα απλός θεατής των εξελίξεων.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρία βρίσκεται στη χώρα μας. Ποιες είναι οι προοπτικές αυτής της παρουσίας;
Η αμυντική βιομηχανία μας, αλλά και η χώρα, έχουν σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ένταξή της σε μεγάλα διεθνή αμυντικά προγράμματα, που αφενός προσδίδουν μεγάλη αύξηση της αποτρεπτικής μας ικανότητας, αφετέρου δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας. Το μέλλον που θα πρέπει να επιδιώκουμε είναι ένα μέλλον συνεργασιών μεταξύ συμμάχων και φίλων. Είναι ένα μέλλον, όπου τα οφέλη ενός ανοιχτού και διαφανούς ανταγωνισμού θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων και θα περιβάλλουν με ασφάλεια τους πελάτες μας των κυβερνήσεων και τους «τελικούς πελάτες» μας -τους πολίτες. Η Lockheed Martin επιδιώκει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία των 60 και πλέον χρόνων με την Ελλάδα. Σ' αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε τον παραγωγικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ελλάδος, ώστε να εντοπίσουμε τις ελληνικές προτεραιότητες, να αναπτύξουμε επιλογές για την κάλυψη των ελληνικών αναγκών και αναπτύσσουμε μακροχρόνιες και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με την ελληνική βιομηχανία. Προσδοκούμε στη συνέχιση των συνεργασιών αυτών, για πολλά χρόνια μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων που προέρχονται από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.http://www.agelioforos.gr/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/lockheed-martin.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.