-->

Header Ads

Nέο αδιέξοδο

Είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να εξαγάγει κανείς συμπεράσματα για τις διερευνητικές επαφές Αθηνών - Aγκυρας που οδηγούν στη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως έχουν ολοκληρωθεί 52 γύροι απευθείας συνομιλιών. Η κάθε πλευρά κρατά τα δικά της πρακτικά και υπάρχει ρητή συμφωνία των δύο μερών για το απόρρητο των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, μόνο εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι προσφέρει η γνωστοποίηση πληροφοριών που θέλουν τις δύο χώρες να έχουν καταλήξει και να είναι έτοιμες να προσφύγουν στο ΔΔΧ.

Η πρώτη αφορά τη χρονική συγκυρία, που συνδέεται με τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί ύπαρξης υδρογονανθράκων και κοιτασμάτων αερίου στο Αιγαίου και την πρόθεσή της να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προσκαλώντας εταιρίες να διεξαγάγουν σεισμικές έρευνες.
Η δεύτερη με την απροθυμία του πρώην υπουργού των Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα να ανοίξει το ζήτημα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), για να μη διαταράξει –όπως είχε δηλώσει– την πορεία των διερευνητικών επαφών.

Η τρίτη αφορά τη συνήθη τακτική της Aγκυρας να προσθέτει κάθε φορά και νέες αξιώσεις, με αποτέλεσμα τελικώς το θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα. Θυμίζουμε ότι και το 2003 οι δύο χώρες είχαν φτάσει κοντά σε μια συμφωνία, όμως η απαίτηση της Aγκυρας να υπάρξει στο προοίμιο του συνυποσχετικού αναφορά στη Θράκη –όρο που η Αθήνα δεν μπορούσε να αποδεχθεί– οδήγησε στην ακύρωση της συμφωνίας.

Κάτι ανάλογο φαίνεται να προκύπτει και τώρα, με ένα σημείο του σχεδίου συνυποσχετικού που αναφέρει ότι οι δύο χώρες εξουσιοδοτούν το ΔΔΧ να επιλύσει «... και όσα προβλήματα ήθελε ανακύψουν». Δεν είναι λοιπόν βέβαιο αν και αυτή τη φορά η Αθήνα θα απορρίψει το σχετικό κρίσιμο χωρίο και τελικώς δεν θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά για να διαρρέεται μια τέτοια πληροφορία, το πιθανότερο είναι πως η Αθήνα δεν προτίθεται να την αποδεχθεί...

Εξηγήσεις επί της ενδεχόμενης άρνησης της Αθήνας είναι περιττές. Μπορεί η προσφυγή στη Χάγη να είναι πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι όμως γνωστό ότι αυτή θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Από την άλλη όμως πλευρά, πάγια είναι και η τακτική της Aγκυρας να προσθέτει επιμέρους διεκδικήσεις σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει την αμφισβήτηση της ελληνικότητας εκατοντάδων νησίδων και βραχονησίδων.

Αν όντως είναι έτσι, τότε βρισκόμαστε σε ένα νέο αδιέξοδο. Κι αναρωτιέται κανείς: Eπρεπε να γίνουν 52 γύροι διερευνητικών επαφών για να διαπιστωθεί η μηδενική πρόοδος και το αμετακίνητο των θέσεων των δύο πλευρών;

Π.Κ. Μαυρίδης
panam@express.gr
http://www.express.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/n.html


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.