-->

Header Ads

27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εξηγήσεις για προσλήψεις μέσω ΜΚΟ

Της Μαρίνας Μάνη

Γιατί να γίνουν προσλήψεις μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ποιος είναι ο ρόλος τους. Με ποιο τρόπο θα ελέγχεται το παρελθόν και η δράση τους. Πώς θα αποτραπεί η πελατειακή λογική στις προσλήψεις. Και πώς θα διασφαλισθεί ότι οι ΜΚΟ που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια το τελευταίο διάστημα δεν ιδρύθηκαν ακριβώς για να μετάσχουν στη διαδικασία των προσλήψεων.

Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θέτουν 27 κυβερνητικοί βουλευτές στην κοινή ερώτηση που κατέθεσαν χθες προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Ως συνέχεια της προχθεσινής “έκρηξής” τους στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όπου όχι μόνο έθεσαν το θέμα των “προσλήψεων μέσω ΜΚΟ”, αλλά ζήτησαν να τιμωρηθεί ο βουλευτής Σερρών Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος συνδέθηκε ευθέως με μία τέτοια νεοϊδρυθείσα Οργάνωση στην εκλογική του περιφέρεια – ο ίδιος όχι μόνο δεν το αρνήθηκε, αλλά δήλωσε ότι το έκανε για το καλό των συμπολιτών του.

Να εξαιρεθούν οι ΜΚΟ- “μανιτάρια”

Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ (σ.σ. στην οποία δεν προσήλθε ο κ.Κουτμερίδης) οι βουλευτές έθεσαν θέμα διασφάλισης των προσλήψεων. Μάλιστα ο Γρ.Νιώτης (αντιπρόεδρος της Βουλής) πρότεινε να εξαιρεθούν από τη δυνατότητα “μεσάζοντα” οι Οργανώσεις που ιδρύθηκαν τους τελευταίους; δύο-τρεις μήνες (προφανώς μετά από “εσωτερική πληροφόρηση”) και οι οποίες δεν έχουν να παρουσιάσουν καμία άλλη δράση.

Ο κ.Κουτρουμάνης φέρεται να τους διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και “είδε θετικά” το θέμα των εξαιρέσεων.

Οπως φάνηκε από την ερώτηση των 27, ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις του υπουργού δεν καθησύχασαν όσους (εντός κι εκτός κυβερνώντος κόμματος) φοβούνται ότι θα στηθεί “πάρτι” στις 55.000 προσλήψεις ανέργων (σ.σ. πεντάμηνης απασχόλησης με 625 ευρώ μηνιαίως).

Ο ενδιάμεσος ρόλος των ΜΚΟ και των φορέων (ΓΣΕΕ κλπ) θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη, με το επιχείρημα ότι με την κατάργηση των απ΄ευθείας συμβάσεων δεν θα διεκδικούν οι προσληφθέντες δικαίωμα μονιμοποίησης.

Ποιοι είναι οι 27

Οι 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνυπογράφουν την ερώτηση είναι οι εξής: Τόνια Αντωνίου, Δημήτρης Λιντζέρης, Αθανάσιος Αλευράς, Μιχάλης Τζελέπης, Γιάννης Βλαντής, Βασίλης Γερανίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κατσούρας, Εύα Καϊλη, Παναγιώτης Ρήγας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Νίκος Σαλαγιάννης, Γιάννης Βούρος, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Αθανασία Μερεντίτη, Μιλένα Αποστολάκη, Βασίλης Γιουματζίδης, Σπύρος Μαργέλης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Θανάσης Σιδηρόπουλος, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρης Καρύδης, Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Καρτάλης, Αθανάσης Γικόνογλου και Βάσω Παπανδρέου.

“Δώστε στοιχεία” ζητά κι η ΝΔ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει σοβαρότατο πρόβλημα με την ευρεία και αμφιλεγόμενη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στο κοινοτικό πρόγραμμα ΄Κοινωφελούς Εργασίας΄ για την πρόσληψη ανέργων. Η συμμετοχή αυτή εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής της κάθε ΜΚΟ που συμφωνεί με τον εκάστοτε δημόσιο φορέα, καθώς επίσης για τον τρόπο επιλογής των ανέργων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, χωρίς ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ. Σωρεία δημοσιευμάτων κάνουν ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των ΜΚΟ, που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, βουλευτών, κομματικών στελεχών, παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτευτών ή συγγενών τους, που προκαλεί επίσης σοβαρότατα ερωτηματικά”, τονίζει μεταξύ άλλων.

Γενικεύοντας το θέμα, ανέφερε το “πάγωμα”, από πλευράς ΥΠΕΞ, της χρηματοδότησης ΜΚΟ οι οποίες ελέγχονται από το Σώμα Ελεγκτών.

Με τη σειρά του λοιπόν ρωτά:

• Ποιες ήταν οι ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν κατά τη περίοδο 1996-2011, και από ποια κοινοτικά και εθνικά προγράμματα;
• Με ποιο ποσό χρηματοδοτήθηκε κάθε ΜΚΟ και ποια ήταν η αξιολόγηση του έργου του κάθε προγράμματος;
• Ποια είναι τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν;
• Ποιες είναι οι ΜΚΟ που ελέγχονται για την οικονομική διαχείριση των κονδυλίων με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε 195 προγράμματα της ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών κατά την περίοδο 2002-2010».


www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.