-->

Header Ads

Τέλος σε καταλήψεις και αιώνιους φοιτητές

Εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης «πετάει» τους αιώνιους φοιτητές η υπουργός Παιδείας, με διάταξη για τα προγράμματα σπουδών που πέρασε στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παράλληλα, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας βήματα πίσω στον τρόπο εκλογής του πρύτανη, κατάφερε να επιβάλει στα ελληνικά πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα ξένους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα έχουν λόγο στην εξέλιξη των καθηγητών. Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αρκετές από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου (π.χ., κατάργηση του ασύλου) θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ εντός της επόμενης διετίας ΑΕΙ και ΤΕΙ θα λειτουργούν βάσει του νέου νόμου-πλαίσιο.


Σε εφαρμογή θα τεθούν, από φέτος, και οι διατάξεις που αυστηροποιούν τα προγράμματα σπουδών. Ετσι, οι φοιτητές θα είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται κάθε εξάμηνο και, σε περίπτωση που ξεπεράσουν τα τέσσερα εξάμηνα σπουδών περισσότερα από τον κανονικό χρόνο, θα χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα. Για όσους εργάζονται, θα υπάρχει δυνατότητα μερικής φοίτησης, εφόσον προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα.

Οι φοιτητές, επίσης, θα πρέπει να ξεχάσουν τις καταλήψεις, καθώς στο νομοσχέδιο τους αφαιρείται, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό το δικαίωμα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως δεν θα πραγματοποιείται εξέταση σε μάθημα αν δεν έχουν συμπληρωθεί 13 εβδομάδες διδασκαλίας. Από το μυαλό τους πρέπει να βγάλουν τις καταλήψεις και για έναν ακόμη λόγο: την κατάργηση του ασύλου. Από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η εν λόγω διάταξη, οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους του πανεπιστημίου, εφόσον θεωρηθεί ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις, όπως είναι η κατάληψη.

Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νόμος-πλαίσιο και για τους καθηγητές, αφού η κυρία Διαμαντοπούλου υπήρξε αμετακίνητη στη θέση της να αξιολογούνται οι πανεπιστημιακοί από ξένους συναδέλφους τους. Μπορεί να έβαλε νερό στο κρασί της τροποποιώντας της αρχική σύνθεση της επταμελούς Επιτροπής Κρίσης, η οποία περιελάμβανε τέσσερις Ελληνες και τρεις ξένους ακαδημαϊκούς, ωστόσο, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν κατάφεραν να «γλιτώσουν» από το ξένο στοιχείο. Για την ακρίβεια, στην επιτροπή που θα κρίνει τους καθηγητές θα συμμετέχει τουλάχιστον ένας πανεπιστημιακός από ίδρυμα του εξωτερικού. Ακόμα, θα αξιολογούνται για την απόδοσή τους κάθε πέντε χρόνια και, εφόσον κριθούν ανεπαρκείς στο έργο τους, θα «τιμωρούνται», αφού θα υπόκεινται σε κυρώσεις, οι οποίες παραμένουν άγνωστες.

Για τον λόγο αυτόν και παρά τα πρώτα χαμόγελα στο στρατόπεδο των πανεπιστημιακών για τον τρόπο ανάδειξης του πρύτανη, σε μια δεύτερη ανάγνωση οι καθηγητές εμφανίζονται μάλλον προβληματισμένοι για το γεγονός ότι ξένοι συνάδελφοί τους θα κάνουν, σε έναν βαθμό, κουμάντο στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Εύη Πανταζοπούλου

http://www.dimokratianews.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.