Ο ρόλος του αδελφού Νίκου, της Margaret και του Χάλαγκ
Πριν από 22 μήνες ήταν ο ισχυρότερος υπουργός ο Χ. Παμπούκης, ο οποίος από χθες είναι πάλι ιδιώτης (καθώς δεν έχει τη βουλευτική ιδιότητα) επιστρέφοντας στο νομικό γραφείο του και στα καθήκοντά του ως καθηγητής της Νομικής Σχολής. Το τελευταίο Σαββατοκύριακό του ως υπουργός το πέρασε με τα παιδιά του στην Πάρο. Εκεί είπε σε στενό φίλο του «΄Η εγώ ή ο Παπουτσής...» με αφορμή το θέμα του υπουργείου Ναυτιλίας.
Η κόντρα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έχει πάντως μεγάλη προϊστορία. Οταν μάλιστα πριν από μερικούς μήνες γίνονταν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας από τους «Αγανακτισμένους» λέγεται ότι οι δυο τους κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια. Ηταν η μέρα που τα ΜΑΤ χτύπησαν τα πρόχειρα ιατρεία στον σταθμό του μετρό και ο Χ. Παμπούκης ωρυόμενος είπε στον συνάδελφό του «εγκληματείς...». Από την άλλη πλευρά είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Παπουτσής, όταν μπήκε στην κυβέρνηση, για να δεχτεί το υπουργείο ΠΡΟΠΟ απαίτησε να «πάρει» και το Λιμενικό Σώμα που προσφέρεται για πελατειακές σχέσεις. Κράτησε μάλιστα τις αρμοδιότητες και στη συνέχεια, όταν χρίστηκε υπουργός Ναυτιλίας ο Γ. Διαμαντίδης...
Πολύ κακές ήταν οι σχέσεις του Χ. Παμπούκη και με τον Μ. Χρυσοχοΐδη αλλά και με το δίδυμο Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου, στους οποίους καταλογίζει ότι έπαιξαν ρόλο για την απομάκρυνσή του από το Μαξίμου κατά τον πρώτο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Αντίθετα είχε καλές σχέσεις με τον Ευ. Βενιζέλο (πανεπιστημιακοί αμφότεροι γαρ) και ως διαρκής «γέφυρα» έπαιξε ρόλο στην άμβλυνση των σχέσεών του με τον Γ. Παπανδρέου.
Ενα από τα «παράδοξα» ωστόσο ήταν ότι αν και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τον αδελφό του Νίκο, ο οποίος, μαζί με τη μητέρα του Μαργαρίτα και τον περίφημο Τζορτζ Χάλαγκ δεν μιλούσε γι' αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Μια από τις «εύκολες» εκδοχές που δίνονται για αυτή την κόντρα είναι ότι και δυο ήθελαν να πολιτευτούν στον Νομό Αχαΐας.
Εξ Ακράτας ορμώμενος ο 53χρονος Χ. Παμπούκης, γνώρισε τον κ. Παπανδρέου μόλις το 1992, όταν τον παρουσίασε στον Γιώργο η γυναίκα του αδελφού του Αντρίκου, Μαριάνθη, αναθέτοντάς του να χειριστεί ένα νομικό ζήτημα που είχε προκύψει με το οικογενειακό σπίτι της οικογένειας Παπανδρέου στο Παλαιό Ψυχικό, όταν ο Ανδρέας ζούσε πια με τη Δήμητρα Λιάνη.
Η σχέση αρκετά σύντομα από επαγγελματική μετατράπηκε σε φιλική και ο Χάρης έγινε ο άνθρωπος εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου. Το γλυκό έδεσε καλύτερα όταν σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα η σύζυγος του Γιώργου, Αντα, έκανε τη γνωριμία του κ. Παμπούκη με την κυρία Ζωή Σαμούρκα, κόρη του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία και ιδρυτή του καφέ Bravo Ευάγγελου Σαμούρκα. Σε λίγο καιρό η γνωριμία έφερε το ζευγάρι στα σκαλοπάτια της εκκλησίας με κουμπάρους τον Γιώργο και την Αντα Παπανδρέου. Μάλιστα οι ίδιοι βάφτισαν το πρώτο παιδί του ζευγαριού, που πήρε πάντως διαζύγιο λίγο καιρό αφότου το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση το 2009 και ο κ. Παμπούκης έγινε υπουργός.
Το 1999 ο άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου έχει τη μεγάλη ευκαιρία να δοκιμαστεί σε κυβερνητικά καθήκοντα. Ο Γιώργος γίνεται υπουργός Εξωτερικών μετά την αποπομπή του Πάγκαλου και ο Χάρης Παμπούκης, από διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του υπουργείου. Πάντως ο ίδιος μαζί με τον Νίκο Κοτζιά είχε μείνει στο πλευρό του όταν μετά τις εκλογές του 1996 ο Κ. Σημίτης τον είχε υποβαθμίσει από υπουργό Παιδείας σε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και είχαν απομακρυνθεί από κοντά του οι περισσότεροι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και η πανίσχυρη σήμερα Ρεγγίνα Βάρτζελη. Λίγο αργότερα ο Χ. Παμπούκης παραιτήθηκε, μια και δεν άντεξε τα άλλα παιδιά της «αυλής» του Γιώργου: Τον Παύλο Γερουλάνο, τον Δημήτρη Δρούτσα και τον Σταύρο Λαμπρινίδη (σας θυμίζουν κάτι τα ονόματα;). Επέστρεψε στο γραφείο του και άρχισε να αξιοποιεί τις γνωριμίες του αναλαμβάνοντας σοβαρές υποθέσεις, διατήρησε ωστόσο την επαφή με τον κ. Παπανδρέου.
Το 2004, όταν εκείνος έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης ήταν πάλι εκεί. Εγινε σκιά του ελπίζοντας ότι θα γίνει κάποτε και ο Λιβάνης του. Εδωσε μάχες και στην εσωκομματική διαδικασία, χωρίς όμως ποτέ να «χωνέψει» τους υπολοίπους της παρέας και αντιστρόφως.
Το 2009, μετά τη νίκη του κ. Παπανδρέου στις εκλογές, τοποθετήθηκε υπουργός Επικρατείας. Το όνειρό του όμως δεν κράτησε πολύ λόγω του δύσκολου χαρακτήρα του, όπως λένε οι κακές γλώσσες, και σύντομα βρέθηκε εκτός του κέντρου λήψης των αποφάσεων με κατάληξη τη χθεσινή παραίτησή του...
Βασίλης Θασίτης
« Οι προσωπικές στρατηγικές δεν εξυπηρετούν εθνικούς στόχους»
Οι βαριές αιχμές του Χ. Παμπούκη κατά του Γ. Παπανδρέου διαφαίνονται και στην επίσημη ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή, αργά χτες το μεσημέρι, την παραίτησή του. «Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου» αναφέρει ο παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός και προσθέτει: «Επί δύο μήνες κατέβαλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση, μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.
Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο, είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.
Η αμετάκλητη απόφασή μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας».
Η κατάληξη της ανακοίνωσής του είναι άκρως δηκτική και σαρκαστική για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη, καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο».
ΝΔ: Αρνούνται αυτό που προτείνουν όλοι
Ολοι πλην ενός καταλαβαίνουν χιλιάδες χρόνια τώρα ότι η ανάπτυξη για την Ελλάδα περνά πάντα από τη θάλασσα. Ο εξής ένας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τη θαλασσοδαρμένη και καταρρέουσα κυβέρνησή του, επιμένει στο λάθος του μένοντας απελπιστικά μόνος. Ακόμη και οι υπουργοί που δεν πολυσυμπαθούσαν τον Χάρη Παμπούκη πίστευαν ότι στο συγκεκριμένο θέμα έχει δίκιο. Ελλάδα χωρίς υπουργείο Ναυτιλίας είναι σαν να λέμε Σαουδική Αραβία χωρίς πετρέλαιο, όπως σχολίασε παράγοντας της ναυτιλίας. Χθες τα κόμματα, παράγοντες του εφοπλισμού και ο δήμαρχος Πειραιά είπαν το αυτονόητο· η επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας είναι απαραίτητη.
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης σε δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στο λάθος. Αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχτεί αυτό που προτείνουν εδώ και μήνες η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς: να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας. Επιτέλους ο πρωθυπουργός της καταρρέουσας κυβέρνησης ας το κάνει πράξη έστω και την ύστατη ώρα». Για τον κ. Παμπούκη είπε ότι κατάλαβε έστω και αργά τις προθέσεις του πρωθυπουργού και υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία χαρακτήρισε «αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας».
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «ο κ. Παμπούκης προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας είπε: «Οι περιπέτειες για την ελληνική ναυτιλία συνεχίζονται με την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί τις συγκρούσεις συμφερόντων στον χώρο αυτό. Η ναυτιλία χρειάζεται ένα πολιτικο-αναπτυξιακό υπουργείο».
Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος σε δήλωσή του τόνισε: «Καλώ εκ νέου τον πρωθυπουργό να αγνοήσει τις βεντέτες των υπουργών του και να ανταποκριθεί στο καθολικό αίτημα του ναυτιλιακού κόσμου και του πειραϊκού λαού, και να προχωρήσει σε επανασύσταση του υπουργείου».
Νίκος Ελευθερόγλου
Το περίμεναν οι εφοπλιστές
Αναμενόμενη ήταν για τους εφοπλιστικούς κύκλους η παραίτηση του Χάρη Παμπούκη. Και όπως τουλάχιστον υποστήριζε χτες στην εφημερίδα μας επιφανές στέλεχος του εφοπλισμού, «πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, ο οποίος έχει κατά καιρούς ασχοληθεί με ναυτιλιακά θέματα και γνωρίζει τον χώρο. Από καιρό, όταν του είχαμε επισημάνει τα προβλήματα, είχε δείξει διάθεση να υποστηρίξει την επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οπως είχε πει σε συναδέλφους μας, βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος, δηλαδή του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Παπουτσή, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν επανασύσταση του υπουργείου.
Γνωρίζαμε ότι θα έθετε θέμα και, αν δεν είχε θετική αντιμετώπιση, θα έφτανε μέχρι την παραίτηση».
Επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί, καθώς ούτε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών ούτε οι ναυτεργατικές οργανώσεις έχουν πάρει θέση. Ωστόσο, στους κύκλους της ακτής Μιαούλη ήτανε γνωστό ότι ο παραιτηθείς υπουργός είχε έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με τον Χρήστο Παπουτσή, όταν ο τελευταίος «κατέλαβε» το κτίριο της ακτής Βασιλειάδη και έβγαλε την πινακίδα του υπουργείου αντικαθιστώντας τη με αυτήν του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, καθώς ασκούνται ήδη πιέσεις προς τον αρχηγό κ. Σούλη να υποβάλει την παραίτησή του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμμονή της κυβέρνησης στην υποβάθμιση του Σώματος. Την πίεση ασκούν, κατά πληροφορίες, όλοι οι πρώην αρχηγοί του Σώματος που αντιτίθενται στην υπαγωγή του στο υπουργείο του κ. Παπουτσή. Τις επόμενες ημέρες επίσης αναμένεται να αντιδράσει και το εφοπλιστικό στοιχείο του Λονδίνου, που έχει επίσης ταχθεί με πολύ σκληρές δηλώσεις κατά της διάλυσης του υπουργείου. Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Λονδίνο ο κ. Παμπούκης είχε συζητήσεις με την ηγεσία των Ελλήνων εφοπλιστών και είχε εκφράσει την άποψη ότι το υπουργείο έπρεπε να επανασυσταθεί.
http://www.dimokratianews.gr/
Η κόντρα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έχει πάντως μεγάλη προϊστορία. Οταν μάλιστα πριν από μερικούς μήνες γίνονταν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας από τους «Αγανακτισμένους» λέγεται ότι οι δυο τους κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια. Ηταν η μέρα που τα ΜΑΤ χτύπησαν τα πρόχειρα ιατρεία στον σταθμό του μετρό και ο Χ. Παμπούκης ωρυόμενος είπε στον συνάδελφό του «εγκληματείς...». Από την άλλη πλευρά είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Παπουτσής, όταν μπήκε στην κυβέρνηση, για να δεχτεί το υπουργείο ΠΡΟΠΟ απαίτησε να «πάρει» και το Λιμενικό Σώμα που προσφέρεται για πελατειακές σχέσεις. Κράτησε μάλιστα τις αρμοδιότητες και στη συνέχεια, όταν χρίστηκε υπουργός Ναυτιλίας ο Γ. Διαμαντίδης...
Πολύ κακές ήταν οι σχέσεις του Χ. Παμπούκη και με τον Μ. Χρυσοχοΐδη αλλά και με το δίδυμο Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου, στους οποίους καταλογίζει ότι έπαιξαν ρόλο για την απομάκρυνσή του από το Μαξίμου κατά τον πρώτο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Αντίθετα είχε καλές σχέσεις με τον Ευ. Βενιζέλο (πανεπιστημιακοί αμφότεροι γαρ) και ως διαρκής «γέφυρα» έπαιξε ρόλο στην άμβλυνση των σχέσεών του με τον Γ. Παπανδρέου.
Ενα από τα «παράδοξα» ωστόσο ήταν ότι αν και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τον αδελφό του Νίκο, ο οποίος, μαζί με τη μητέρα του Μαργαρίτα και τον περίφημο Τζορτζ Χάλαγκ δεν μιλούσε γι' αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Μια από τις «εύκολες» εκδοχές που δίνονται για αυτή την κόντρα είναι ότι και δυο ήθελαν να πολιτευτούν στον Νομό Αχαΐας.
Εξ Ακράτας ορμώμενος ο 53χρονος Χ. Παμπούκης, γνώρισε τον κ. Παπανδρέου μόλις το 1992, όταν τον παρουσίασε στον Γιώργο η γυναίκα του αδελφού του Αντρίκου, Μαριάνθη, αναθέτοντάς του να χειριστεί ένα νομικό ζήτημα που είχε προκύψει με το οικογενειακό σπίτι της οικογένειας Παπανδρέου στο Παλαιό Ψυχικό, όταν ο Ανδρέας ζούσε πια με τη Δήμητρα Λιάνη.
Η σχέση αρκετά σύντομα από επαγγελματική μετατράπηκε σε φιλική και ο Χάρης έγινε ο άνθρωπος εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου. Το γλυκό έδεσε καλύτερα όταν σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα η σύζυγος του Γιώργου, Αντα, έκανε τη γνωριμία του κ. Παμπούκη με την κυρία Ζωή Σαμούρκα, κόρη του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία και ιδρυτή του καφέ Bravo Ευάγγελου Σαμούρκα. Σε λίγο καιρό η γνωριμία έφερε το ζευγάρι στα σκαλοπάτια της εκκλησίας με κουμπάρους τον Γιώργο και την Αντα Παπανδρέου. Μάλιστα οι ίδιοι βάφτισαν το πρώτο παιδί του ζευγαριού, που πήρε πάντως διαζύγιο λίγο καιρό αφότου το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση το 2009 και ο κ. Παμπούκης έγινε υπουργός.
Το 1999 ο άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου έχει τη μεγάλη ευκαιρία να δοκιμαστεί σε κυβερνητικά καθήκοντα. Ο Γιώργος γίνεται υπουργός Εξωτερικών μετά την αποπομπή του Πάγκαλου και ο Χάρης Παμπούκης, από διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του υπουργείου. Πάντως ο ίδιος μαζί με τον Νίκο Κοτζιά είχε μείνει στο πλευρό του όταν μετά τις εκλογές του 1996 ο Κ. Σημίτης τον είχε υποβαθμίσει από υπουργό Παιδείας σε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και είχαν απομακρυνθεί από κοντά του οι περισσότεροι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και η πανίσχυρη σήμερα Ρεγγίνα Βάρτζελη. Λίγο αργότερα ο Χ. Παμπούκης παραιτήθηκε, μια και δεν άντεξε τα άλλα παιδιά της «αυλής» του Γιώργου: Τον Παύλο Γερουλάνο, τον Δημήτρη Δρούτσα και τον Σταύρο Λαμπρινίδη (σας θυμίζουν κάτι τα ονόματα;). Επέστρεψε στο γραφείο του και άρχισε να αξιοποιεί τις γνωριμίες του αναλαμβάνοντας σοβαρές υποθέσεις, διατήρησε ωστόσο την επαφή με τον κ. Παπανδρέου.
Το 2004, όταν εκείνος έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης ήταν πάλι εκεί. Εγινε σκιά του ελπίζοντας ότι θα γίνει κάποτε και ο Λιβάνης του. Εδωσε μάχες και στην εσωκομματική διαδικασία, χωρίς όμως ποτέ να «χωνέψει» τους υπολοίπους της παρέας και αντιστρόφως.
Το 2009, μετά τη νίκη του κ. Παπανδρέου στις εκλογές, τοποθετήθηκε υπουργός Επικρατείας. Το όνειρό του όμως δεν κράτησε πολύ λόγω του δύσκολου χαρακτήρα του, όπως λένε οι κακές γλώσσες, και σύντομα βρέθηκε εκτός του κέντρου λήψης των αποφάσεων με κατάληξη τη χθεσινή παραίτησή του...
Βασίλης Θασίτης
« Οι προσωπικές στρατηγικές δεν εξυπηρετούν εθνικούς στόχους»
Οι βαριές αιχμές του Χ. Παμπούκη κατά του Γ. Παπανδρέου διαφαίνονται και στην επίσημη ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή, αργά χτες το μεσημέρι, την παραίτησή του. «Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου» αναφέρει ο παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός και προσθέτει: «Επί δύο μήνες κατέβαλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση, μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.
Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο, είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.
Η αμετάκλητη απόφασή μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας».
Η κατάληξη της ανακοίνωσής του είναι άκρως δηκτική και σαρκαστική για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη, καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο».
ΝΔ: Αρνούνται αυτό που προτείνουν όλοι
Ολοι πλην ενός καταλαβαίνουν χιλιάδες χρόνια τώρα ότι η ανάπτυξη για την Ελλάδα περνά πάντα από τη θάλασσα. Ο εξής ένας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τη θαλασσοδαρμένη και καταρρέουσα κυβέρνησή του, επιμένει στο λάθος του μένοντας απελπιστικά μόνος. Ακόμη και οι υπουργοί που δεν πολυσυμπαθούσαν τον Χάρη Παμπούκη πίστευαν ότι στο συγκεκριμένο θέμα έχει δίκιο. Ελλάδα χωρίς υπουργείο Ναυτιλίας είναι σαν να λέμε Σαουδική Αραβία χωρίς πετρέλαιο, όπως σχολίασε παράγοντας της ναυτιλίας. Χθες τα κόμματα, παράγοντες του εφοπλισμού και ο δήμαρχος Πειραιά είπαν το αυτονόητο· η επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας είναι απαραίτητη.
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης σε δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στο λάθος. Αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχτεί αυτό που προτείνουν εδώ και μήνες η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς: να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας. Επιτέλους ο πρωθυπουργός της καταρρέουσας κυβέρνησης ας το κάνει πράξη έστω και την ύστατη ώρα». Για τον κ. Παμπούκη είπε ότι κατάλαβε έστω και αργά τις προθέσεις του πρωθυπουργού και υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία χαρακτήρισε «αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας».
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «ο κ. Παμπούκης προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας είπε: «Οι περιπέτειες για την ελληνική ναυτιλία συνεχίζονται με την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί τις συγκρούσεις συμφερόντων στον χώρο αυτό. Η ναυτιλία χρειάζεται ένα πολιτικο-αναπτυξιακό υπουργείο».
Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος σε δήλωσή του τόνισε: «Καλώ εκ νέου τον πρωθυπουργό να αγνοήσει τις βεντέτες των υπουργών του και να ανταποκριθεί στο καθολικό αίτημα του ναυτιλιακού κόσμου και του πειραϊκού λαού, και να προχωρήσει σε επανασύσταση του υπουργείου».
Νίκος Ελευθερόγλου
Το περίμεναν οι εφοπλιστές
Αναμενόμενη ήταν για τους εφοπλιστικούς κύκλους η παραίτηση του Χάρη Παμπούκη. Και όπως τουλάχιστον υποστήριζε χτες στην εφημερίδα μας επιφανές στέλεχος του εφοπλισμού, «πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, ο οποίος έχει κατά καιρούς ασχοληθεί με ναυτιλιακά θέματα και γνωρίζει τον χώρο. Από καιρό, όταν του είχαμε επισημάνει τα προβλήματα, είχε δείξει διάθεση να υποστηρίξει την επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οπως είχε πει σε συναδέλφους μας, βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος, δηλαδή του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Παπουτσή, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν επανασύσταση του υπουργείου.
Γνωρίζαμε ότι θα έθετε θέμα και, αν δεν είχε θετική αντιμετώπιση, θα έφτανε μέχρι την παραίτηση».
Επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί, καθώς ούτε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών ούτε οι ναυτεργατικές οργανώσεις έχουν πάρει θέση. Ωστόσο, στους κύκλους της ακτής Μιαούλη ήτανε γνωστό ότι ο παραιτηθείς υπουργός είχε έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με τον Χρήστο Παπουτσή, όταν ο τελευταίος «κατέλαβε» το κτίριο της ακτής Βασιλειάδη και έβγαλε την πινακίδα του υπουργείου αντικαθιστώντας τη με αυτήν του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, καθώς ασκούνται ήδη πιέσεις προς τον αρχηγό κ. Σούλη να υποβάλει την παραίτησή του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμμονή της κυβέρνησης στην υποβάθμιση του Σώματος. Την πίεση ασκούν, κατά πληροφορίες, όλοι οι πρώην αρχηγοί του Σώματος που αντιτίθενται στην υπαγωγή του στο υπουργείο του κ. Παπουτσή. Τις επόμενες ημέρες επίσης αναμένεται να αντιδράσει και το εφοπλιστικό στοιχείο του Λονδίνου, που έχει επίσης ταχθεί με πολύ σκληρές δηλώσεις κατά της διάλυσης του υπουργείου. Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Λονδίνο ο κ. Παμπούκης είχε συζητήσεις με την ηγεσία των Ελλήνων εφοπλιστών και είχε εκφράσει την άποψη ότι το υπουργείο έπρεπε να επανασυσταθεί.
http://www.dimokratianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε