-->

Header Ads

Aρνούνται τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι Γερμανοί



Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις σε τρεις τομείς της τουρκικής οικονομίας

Οι δηλώσεις που έκανε η Άγκελα Μέρκελ για την Τουρκία σε τηλεδιάσκεψη με βουλευτές εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης και της 11ης Δεκεμβρίου, δείχνουν τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα και τι δεν μπορεί να περιμένει από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Ο ύμνος της Καγκελαρίου στην γείτονα για την στάση της στο προσφυγικό αλλά και η σιωπή της στο ελληνικό αίτημα για επιβολή εμπάργκο όπλων, δείχνουν ότι το μέγιστο που μπορεί να αναμένει κανείς από την Γερμανία στη φάση αυτή, είναι η συγκεκριμενοποίηση των κυρώσεων με ρήτρα ενεργοποίησης τους στο εγγύς μέλλον.

Μόνο αν οι Τούρκοι προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο με την αποστολή γεωτρύπανου, προοπτική που οι Γερμανοί γενικώς απεύχονται ελπίζοντας ότι μετά την καρατόμηση Μπαιράκ και την άνοδο των επιτοκίων ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε στάδιο οικονομικής ωρίμανσης και αναθεωρεί. Ωρίμανσης που σημαίνει ότι κατανοεί πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία του και δεν θα ρισκάρει νέες προκλήσεις στην Μεσόγειο για να το παροξύνει. Ευσεβείς γερμανικοί πόθοι ίσως.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εστίας» από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξετάζει παλαιότερη πρόταση για κυρώσεις σε τρεις τομείς της τουρκικής οικονομίας: Στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στις τράπεζες. Υπό την ρητή προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα προκαλέσει ξανά στο μέλλον. Όχι κυρώσεις τώρα.

Αυτό είναι το μέγιστο που μπορούν να δεχθούν οι Γερμανοί υπό τον φόβο ενός νέου πρσφυγικού κύματος, αλλά και της ακύρωσης της παραγγελίας των υποβρυχίων.

Οι κυρώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν:
Πρώτον, έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας που θα πλήξει τον τουρισμό της Τουρκίας
Δεύτερον επιβολή φόρων και δασμών στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην ΕΕ ώστε αυτά να μην είναι ανταγωνιστικά
Τρίτον απαγόρευση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των γειτόνων να κάνουν συγκεκριμένες τραπεζικές εργασίες με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Οι κυρώσεις αυτές έχουν την συμφωνία μιας μεγάλης ομάδας κρατών στα οποία επικεφαλής είναι η Γαλλία η οποία αντιτίθεται στον γερμανικό βόρειο άξονα.

Μέχρι την Σύνοδο Κορυφής πάντως θα υπάρξει μέγα παρασκήνιο και παζάρια καθώς ο Ερντογάν φορά αυτή την εποχή τη στολή του μεταρρυθμιστή. Προκειμένου βεβαίως να γλυτώσει τις άμεσες κυρώσεις που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο. Οι δηλώσεις της Μέρκελ υπέρ της Τουρκίας ήταν ξεκάθαρες, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών και είναι απορίας άξιον πως τμήμα του Τύπου τις βρήκε αντιτουρκικές επειδή είπε η Καγκελάριος κάτι για την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Η Μέρκελ ζήτησε από τα κράτη μέλη να τρέφουν σεβασμό προς την Τουρκία με την ακόλουθη φράση: «Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα» και πρόσθεσε: «Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν «προκλητικό και επιθετικό» χαρακτήρα αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι είναι «καλό σημάδι» η επιστροφή του Oruc Reis σε τουρκικό λιμάνι, αν και «συνεχίζουν οι γεωτρητικές δραστηριότητες μπροστά από την Κύπρο». Και κατέληξε ότι «δυστυχώς η πρόοδος σε ότι αφορά στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας δεν είναι τόσο άξια αναφοράς όσο θα επιθυμούσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.