-->

Header Ads

Η Αμερική του Μπάιντεν “κοιτάζει” προς την Αθήνα: Θέλει να αναλάβει τον ρόλο της Τουρκίας για τις ΗΠΑ



Ανάλυση του Francesco de Palo στην ιταλική ιστοσελίδα ilfattoquotidiano.it αναφέρεται στα νέα δεδομένα που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και την Τουρκία μετά την εκλογή του Τζο Μπάντεν, ως προέδρου της Αμερικής.

Τίτλος του κειμένου: «Οι ΗΠΑ του Joe Biden κοιτάζουν στην Αθήνα. Η ισορροπία των μεσογειακών συμμαχιών μετατοπίζεται από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Σημειώνει ότι: «Η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να προτίθεται να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων της στη Μεσόγειο υπέρ της Αθήνας, η οποία εν τω μεταξύ ενισχύει τη στρατιωτική της ικανότητα με την αγορά 18 τελευταίας γενιάς μαχητικών Rafale. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να βασιστεί στις ελληνικές βάσεις για συντήρηση και προμήθειες. Ιδιωτικά γκρουπ όπως η Tesla και η Microsoft στοιχηματίζουν επίσης στην Ελλάδα.

Αλλά δεν είναι μόνο ο ιρανικός φάκελος στο επίκεντρο των νέων πολιτικών των ΗΠΑ, μετά την αλλαγή στον Λευκό Οίκο. Στην πραγματικότητα, η προεδρία του Τζο Μπάιντεν ξεκινά με ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα έχει επακριβή απήχηση σε ισορροπίες και επιρροές σε δύο στρατηγικά τεταρτημόρια, όπως η Ευρω-Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα είναι υποψήφια για να αναλάβει το ρόλο του πρώτου στρατιωτικού κόμβου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, εκδιώχνοντας την Τουρκία, της οποίας η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ αποδυναμώνεται προς όφελος του κόλπου της Σούδας , στην Κρήτη, των οποίων τα έργα ανάπλασης είναι τώρα κοντά για να φιλοξενήσει περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια και φρεγάτες.

Μια διπλή επένδυση στον αεροναυτικό τομέα θα επιτρέψει στην Αθήνα να αλλάξει το δέρμα της, τόσο από τεχνική όσο και από γεωπολιτική άποψη. Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόρασε 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία , τα πρώτα έξι εκ των οποίων παραδόθηκαν ήδη πριν το 2021: θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα Mirage 2000s και F-16s.

Επιπλέον, εξακολουθεί να σκέφτεται την πιθανή (αν και πολύπλοκη) αγορά F-35 από τις ΗΠΑ, ή μέρος αυτών που αρχικά προορίζονταν για την Τουρκία, αλλά δεν πωλούνται πλέον από το Πεντάγωνο στον  Ερντογάν λόγω ασυμβατότητας με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 , το οποίο η Άγκυρα αγόρασε από τη Μόσχα, πυροδοτώντας τη γνωστή διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον.



Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση για τα ελληνικά ταμεία, που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πριν από λίγα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των παρεμβάσεων της τρόικας που προκάλεσαν τόση αίσθηση, αλλά τις οποίες οι ΗΠΑ αντιστάθμισαν με σημαντικές ασίστ στην Αθήνα.

 Πρώτα απ ‘όλα τα νέα ναυπηγεία της Σύρου που επιτρέπουν στην Ελλάδα να ανέβει θέσεις: εκεί το ναυπηγείο Νεώριο, που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία ONEX, είναι πιστοποιημένο από τον 6ο στόλο των ΗΠΑ και από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, για τη συντήρηση στρατιωτικών πλοίων των ΗΠΑ. Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει έτσι να ανακατανείμει μέρος των εργασιών συντήρησης του έκτου στόλου στα ελληνικά ναυπηγεία, δημιουργώντας μια σημαντική επαγόμενη δραστηριότητα.

Δεύτερον, πρέπει να αναφέρουμε τη μεγάλη επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ανά 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που κάνει η Microsoft στην Ελλάδα , προκειμένου να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός ολόκληρης της μακροοικονομικής περιοχής.

Η υπογραφή έγινε με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα του νούμερο ένα της Microsoft, Μπράντ Σμιθ, ο οποίος υπέγραψε τη νέα συμφωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη : αυτό θα επιτρέψει την κατασκευή ενός πόλου ψηφιακού κέντρου δεδομένων που θα αυξήσει το επενδυτικό δυναμικό της Ελλάδας, όπου ήδη λειτουργεί ένας παγκόσμιος γίγαντας όπως ο Tesla , του οποίου το εργαστήριο στεγάζεται στο Κέντρο Δημόκριτου στην Αττική και εργάζεται για τη δημιουργία ενός σούπερ τρένου χωρίς οδηγό.

Η άμυνα, η γεωπολιτική και η τεχνολογία είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι της νέας ελληνικής όψης με μια διηπειρωτική κλίση, στην οποία προστίθεται ένας άλλος ιδιαίτερα στρατηγικός φάκελος: ο ενεργειακός.

 Από την Ελλάδα θα περάσουν ταυτόχρονα  τρεις νέοι αγωγοί φυσικού αερίου που επανασχεδιάζουν τους χάρτες συμμαχιών και συγκρούσεων μεταξύ των υπερδυνάμεων: το Tap, το Tanap και το Eastmed (όταν ολοκληρώνεται στο Ισραήλ-Salento).

Για το λόγο αυτό, η Αθήνα, μετά την ενίσχυση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ, το Κάιρο, το Αμπού Ντάμπι και το Παρίσι, έχει γίνει κεντρικό στοιχείο στις αμερικανικές πολιτικές στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, που επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, από τη συνεργασία μεταξύ των πλοιοκτητών Ross (πρώην υπουργός των ΗΠΑ) στο εμπόριο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, (ο ολιγάρχης που κατέχει την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιά).


Αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κοντά στο οποίο περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου και από τον οποίο ανοίγει ένας διάδρομος σε όλη την κορυφογραμμή των Βαλκανίων, μια ιδανική διαδρομή για τη διέλευση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Και πάλι, ακόμη και αν έχει λίγο δημοσιοποιηθεί, υπάρχει ένα άλλο υλικοτεχνικό έργο που θα αναλάβει μη δευτερεύοντα ρόλο σε ολόκληρη τη σκακιέρα: η Via Carpatia από την οποία θα ξεκινήσει ένα είδος διασυνδέσεων.

Ξεκινά  από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τη Λιθουανία : ένας κάθετος διάδρομος από το νότο και το βορρά, στον οποίο διατυπώνονται οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που θα έχουν επίσης επιπτώσεις στην ισορροπία των ακόμη άλυτων κρίσεων όπως η Λιβύη, η Συρία και η Τουρκία».

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα ilfattoquotidiano.it – Gli Usa di Joe Biden guardano ad Atene. Gli equilibri delle alleanza mediterranee si spostano dalla Turchia alla Grecia ΜΕΣΩ https://hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.