-->

Header Ads

Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία του μικρού Σουλτάνου


Μεταξύ της Γαλλίας και των χωρών της Νότιας Ευρώπης, οι σχέσεις δεν ήταν πάντα εύκολες τα τελευταία χρόνια.

Η χρηματοπιστωτική κρίση, καταστροφική για την Ελλάδα, η κρίση της Λιβύης, πηγή απογοήτευσης για την Ιταλία, πρώην αποικιακή δύναμη και τελικά η κρίση μετανάστευσης, με επίπτωση κατακλυσμού για την Ελλάδα και την Ιταλία, είχε δημιουργήσει δυσαρέσκεια έναντι της Γαλλίας, μια χώρα του μέσου, διχασμένη ανάμεσα στη φυσική της τάση για τον Νότο και την ανάγκη της να προχωρήσει παράλληλα με τη γερμανική δύναμη και αυστηρότητα.

Τα παραπάνω αναφέρει στην εφημερίδα Le Figaro η δημοσιογράφος Isabelle Lasserre. Προσθέτει τα εξής:

Από το περασμένο Καλοκαίρι, η διμερής σχέση μεταξύ Παρισιού και Αθήνας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, και όχι μόνο επειδή η Ελλάδα αγόρασε Rafale από τη Γαλλία. Απέναντι στην ανάπτυξη τουρκικών πολεμικών πλοίων, συνοδεύοντα πλοία εξερεύνησης υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, ο Εμμανουέλ Μακρόν έδινε πάντα την πλήρη υποστήριξή του στην Αθήνα, της οποίας η ναυτική κυριαρχία αμφισβητούταν.

Τον Ιούνιο του 2020, όταν η γαλλική φρεγάτα Courbet δέχθηκε επίθεση από τουρκικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, ο Γάλλος πρόεδρος αντέδρασε σθεναρά και έφερε το θέμα στους εταίρους του, στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ΕΕ, όπου υπάρχει, σύμφωνα με τον Emmanuel Macron, «πολύ εφησυχασμός» έναντι της Άγκυρας. Τον Νοέμβριο του 2019, απασφάλισε με την δήλωσή του περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ.

Σε μια σύντομη συνέντευξη στο “C dans l‘Air” ο Emmanuel Macron επιβεβαίωσε την ανάλυσή του και αιτιολόγησε τις αντιδράσεις του έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, τον ηγέτη με τον οποίο έχει αναμφισβήτητα την πιο δύσκολη σχέση. «Ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστεύουν, ότι το να είσαι σκληρός με την Τουρκία διακινδυνεύεις να την δεις να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο … Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι αρκετά σαφές έναντι της Τουρκίας, η οποία είναι σύμμαχος. Η θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία πρέπει να αποσαφηνιστεί », δήλωσε ο πρόεδρος.

Η Γαλλία θα ήθελε η Μεσόγειος να παραμείνει χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας. Η υπουργός Άμυνας Florence Parly, η οποία θα μεταβεί στην Ελλάδα την Τετάρτη, για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων, επιβεβαίωσε πρόσφατα: «Η Μεσόγειος δεν θα είναι ποτέ τόπος ανομίας». Επέκρινε την «αποσταθεροποιητική, αποδιοργανωτική» συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες.

Η Γαλλία, υποστηρίζοντας την Ελλάδα εναντίον του Erdogan, δεν θέλει μόνο να προστατεύσει τη Μεσόγειο, στέλνει επίσης μηνύματα στους Ευρωπαίους εταίρους της, σχετικά με την κυριαρχία της Ευρώπης σε στρατιωτικά θέματα. Αλλά το Παρίσι έχει και άλλες διαφωνίες με την Άγκυρα, όπως ως προς την πολιτική της στη Συρία εναντίον των Κούρδων, που ήταν σύμμαχοι του αντιτρομοκρατικού συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, και τις ενέργειές της στη Λιβύη, όπου η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά και έφερε ξένους μαχητές για την υποστήριξη του Fayez el–Sarraj.

Στη συνέντευξή του στο “C dans l‘Air“, ο Emmanuel Macron επανέλαβε, ότι αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να «αποσυρθούν» από τη Λιβύη.

Από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ελήφθησαν κατά της Τουρκίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο έναντι της Γαλλίας. Εργάστηκε επίσης για να μειώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα. Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, ο Emmanuel Macron συνομίλησε μαζί του τηλεφωνικά, στις 2 Μαρτίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε τον πιο διαλλακτικό τόνο του Τούρκου προέδρου και την επιθυμία του να ξανασυνδεθεί με τους συμμάχους του. Αλλά παραμένει προσεκτικός: «Θέλω να πιστεύω, ότι είναι δυνατόν. Αλλά δεν μπορούμε να ξανασυνδεθούμε με αμφισημίες».

Ενώ η Ελλάδα χαιρετίζει τη σταθερότητα της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας και την επιρροή που είχε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουν άλλοι τομείς διαφωνίας, ιδίως ως προς τη μετανάστευση. Όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Μάλτα, η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή υποδοχής μεταναστών.

Θεωρεί, ότι το βάρος δεν κατανέμεται αρκετά από τις άλλες χώρες της Ένωσης. Οι μεσογειακές χώρες, ως «πρώτες χώρες υποδοχής των μεταναστών», ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα συνεργασία «αλληλεγγύης» με τις ευρωπαϊκές χώρες για να «ελαφρύνουν το μεταναστευτικό τους βάρος».

Συζήτηση ακόμη πιο έντονη στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η Τουρκία, η οποία ασκεί μόνιμο μεταναστευτικό εκβιασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνήθηκε να δεχθεί πίσω σχεδόν 1.500 μετανάστες, στους οποίους απερρίφθη το αίτημα χορήγησης ασύλου.

Παρέλαση για τον εορτασμό δύο αιώνων ανεξαρτησίας

Η παρέλαση για τα διακόσια χρόνια από τον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας θα γίνει χωρίς κοινό, λόγω της πανδημίας, αλλά θα είναι εντυπωσιακή. Τέσσερα Rafales της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, F-16 και ένα βρετανικό Spitfire του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα.

Ταυτόχρονα, στο κέντρο της πρωτεύουσας, στρατιώτες θα υπενθυμίσουν τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας με τις στολές τους, τη φουστανέλα – φούστα με 400δίπλες που αντιπροσωπεύει τους τέσσερις αιώνες της οθωμανικής κατοχής. Στα επίσημα περίπτερα, θα παρευρεθούν μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κύπρου, ο Mikhaïl Michoustine, Ρώσος πρωθυπουργός και η Florence Parly, Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας.

Le Figaro, Isabelle Lasserre – La France réaffirme son soutien à la Grèce face à la Turquie d’Erdogan
HellasJournal

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.