-->

Header Ads

Η Pitsos γίνεται Pyramis… Ελληνική λύση και ελληνικές ηλεκτρικές συσκευές


Η Πίτσος πέθανε, ζήτω η Pyramis. Αυτή είναι στην ουσία η έκβαση της υπόθεσης «Πίτσος», η οποία τελικά δεν θα μπορέσει να γιορτάσει 156 χρόνια ζωής στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια μέσα από μία νέα παραγωγική επένδυση άλλης εταιρείας και μάλιστα ελληνικής. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό χθες ο γερμανικός όμιλος BSH, στον οποίο ανήκε η «Πίτσος», δέχθηκε εν μέρει την πρόταση που είχε κάνει στις αρχές Μαρτίου ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pyramis Μεταλλουργία ΑΕ.

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΕΒΑ
ΠΗΓΗ: moneyreview.gr

Αυτό που συμφώνησαν τελικά οι δύο πλευρές είναι να εξαγοράσει η Pyramis τα μηχανήματα και τα καλούπια του εργοστασίου της «Πίτσος» στην περιοχή του Ρέντη, εργοστάσιο που έχει σταματήσει να λειτουργεί από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, αλλά όχι να νοικιάσει το εργοστάσιο με στόχο να το εξαγοράσει στη συνέχει και να αναλάβει την παραγωγή κουζινών «Πίτσος» για λογαριασμό της BSH. Τι πρακτικά σημαίνει το παραπάνω; Ότι η παραγωγή των προϊόντων με το σήμα «Πίτσος» σταματά οριστικά στην Ελλάδα, αλλά μες στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει μία νέα επένδυση από τον Έλληνα επιχειρηματία, στην οποία εκτιμάται ότι θα απασχοληθεί σημαντικό μέρος από τους πρώην εργαζόμενους της «Πίτσος».

Η Pyramis, η οποία βρίσκεται ήδη στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών αφενός με προϊόντα που παράγονται για την εταιρεία από τρίτους προς πώληση με το λογότυπο Pyramis και αφετέρου με την αντιπροσωπεία των σημάτων Körting (σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία) και Gorenje (σε Ελλάδα και Κύπρο) θέλει να κάνει το επόμενο σημαντικό βήμα, την παραγωγή δηλαδή στην Ελλάδα από την ίδια ηλεκτρικών κουζινών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες αναζητείται χώρος για την εγκατάσταση του εργοστασίου στα Οινόφυτα ή στον Ασπρόπυργο, με στόχο, ει δυνατόν, το νέο εργοστάσιο με δύο γραμμές παραγωγής, να είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος έτους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις, κυρίως σε επίπεδο στελεχών, από το προσωπικό της «Πίτσος» με στόχο στη συνέχεια αυτές να αυξηθούν.

Η υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, πέρα από τη σημασία που έχει για την ίδια την εταιρεία Pyramis, αλλά και για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν εκεί, αποκτά ιδιαίτερη σημασία συνολικά για την ελληνική μεταποίηση. Κι αυτό διότι ουσιαστικά ξαναμπαίνει η Ελλάδα στον «χάρτη» της παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, χάρτη στον οποίο παλαιότερες δεκαετίες είχε πολύ ισχυρή παρουσία. Υπενθυμίζεται ότι τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 κυριαρχούσαν οι ελληνικές εταιρείες ΙΖΟΛΑ και ESKIMO, με τη μεν πρώτη να κατασκευάζει το 1951 την πρώτη ελληνική κουζίνα, τη δε δεύτερη να κατασκευάζει το 1959 τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία στην Ελλάδα. Το τέλος της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και των δύο εταιρειών ήταν άδοξο. Τα μεν σήματα υπάρχουν ακόμη, η παραγωγή όμως γίνεται εκτός Ελλάδας (στην Πολωνία της ΙΖΟΛΑ, στη Σλοβενία και την Τουρκία της ESKIMO), ενώ και τα προϊόντα «Πίτσος» θα παράγονται πλέον στο εργοστάσιο της BSH στην Τουρκία.

Η ιστορία της Pyramis

Οι βάσεις για την Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ μπήκαν το 1959 όταν ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος ξεκινά με ένα μικρό εργαστήριο μεταλλικών επίπλων που στεγάζεται σε 110 τ.μ. Το μικρό εργαστήριο αναπτύσσεται και το 1962 οι εγκαταστάσεις του καλύπτουν πλέον συνολική έκταση 4.500 τ.μ. Έξι χρόνια μετά, το 1968 ο Αλέξανδρος Μπακατασέλος ιδρύει την Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε. και ξεκινά την παραγωγή ανοξείδωτων νεροχυτών για να κάνει το 1969 τις πρώτες εξαγωγές με προορισμό την Ιταλία.

Οι δουλειές αυξάνονται και μαζί οι ανάγκες για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Έτσι το 1972 η εταιρεία αποκτά νέες εγκαταστάσεις, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, σε χώρο 286.000 τ.μ. και το 1977 κατασκευάζει νέα γραμμής παραγωγής για ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη, δραστηριότητα από τις πλέον γνωστές στα ελληνικά νοικοκυριά. Η φήμη της εταιρείας στο εξωτερικό αυξάνεται συνεχώς και το 1990 οι εξαγωγές της είναι αυξημένες κατά 75,5%. Το 1997 η εταιρεία προχωρά σε νέα γραμμή παραγωγής για μονοπρεσαριστούς νεροχύτες, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση της αγοράς.

Δέκα χρόνια μετά, το 2007, πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ σε συστήματα αυτοματισμού, ενώ έχει φτάσει να έχει 9 θυγατρικές στο εξωτερικό (σε Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρουσία σε 65 χώρες. Το 2014, εν μέσω κρίσης, η εταιρεία κατασκευάζει νέο εργοστάσιο παραγωγής γρανιτένιων και συνθετικών νεροχυτών στο Κιλκίς. Πλέον η εταιρεία έχει παρουσία σε 82 χώρες και το 97% της παραγωγής της εξάγεται με βασικό προϊόν τους ανοξείδωτους νεροχύτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.