ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γράμμα από την Καλιφόρνια!

Από τον Καθηγητή Stephen G. Miller

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή απέστειλε ο Αμερικανός Καθηγητής Stephen Miller, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, προς το περιοδικό Archaeology Magazine που εκδίδεται στη Νέα Υόρκη, σχετικά με την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Πρόκειται για εξαιρετικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο κείμενο, εμπλουτισμένο με χάρτες και εικόνες, που εγράφη ως απάντηση σε ανάλογο δημοσίευμα του περιοδικού, με τίτλο «Ένα γράμμα από τη Μακεδονία».

«Διάβασα σήμερα το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου», γράφει ο Καθηγητής Miller, «το άρθρο ''Ενα γράμμα από τη Μακεδονία'' για να ανακαλύψω ότι ήταν ένα....γράμμα από την αρχαία Παιονία (…) Οι Παίονες ζούσαν βορείως των βουνών που σήμερα διαμορφώνουν τα βόρεια γεωγραφικά όρια της Ελλάδος, και νοτίως των Δαρδάνων που ήταν στο σημερινό Κόσσοβο.» Ο Αμερικανός καθηγητής αποδεικνύει με επιστημονικά επιχειρήματα και παραπομπές στο Θουκυδίδη, τον Ηρόδοτο, τον Πολύβιο, τον Στράβωνα, κ.ά. αρχαίους συγγραφείς αλλά και σύγχρονους πολιτικούς, την ελληνικότητα της Μακεδονίας και των αρχαίων Μακεδόνων, σημειώνοντας ότι η Παιονία ήταν βόρεια της Μακεδονίας, «με άλλα λόγια, η περιοχή που περιγράφεται (από το περιοδικό) είναι η Παιονία της αρχαιότητας».

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει προς το περιοδικό διαβάζουμε: «Όταν ο Ευριπίδης -που πέθανε και θάφτηκε στην Μακεδονία- έγραψε το έργο του Αρχέλαος προς τιμή του θείου του Αλέξανδρου, το έγραψε στα σλαβικά; Ή να υποθέσουμε ότι ο Ευριπίδης ήταν ''Μακεδόνας'' που έγραφε στα σλαβικά και το έργο του μεταφράστηκε στα ελληνικά; Ποια ήταν η γλώσσα της διδασκαλίας όταν ο Αριστοτέλης έκανε μάθημα στον Αλέξανδρο; Ποια γλώσσα έγινε γνωστή και διαδόθηκε από τον Αλέξανδρο στις εκστρατείες του στην Ανατολή; Γιατί έχουμε τις αρχαίες επιγραφές στα ελληνικά σε οικισμούς που ιδρύθηκαν από τον Αλέξανδρο τόσο μακριά, και καμία στα σλαβικά; Γιατί τα ελληνικά έγιναν η αληθινή γλώσσα της αυτοκρατορίας του Αλέξανδρου;. Γιατί η Καινή Διαθήκη γράφηκε στα ελληνικά και όχι στα σλαβικά;»

Η επιστολή καταλήγει με μια «προχωρημένη» πρόταση: «Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία - αυτό έκανε και ο Φίλιππος Β’ το 359 π.Χ. και αυτό θα φαινόταν αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους της - μια και υποστηρίζουν ότι είναι Έλληνες με την ιδιοποίηση του ονόματος Μακεδονία και του διασημότερου Μακεδόνα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατόπιν οι κάτοικοι αυτής της νέας ελληνικής επαρχίας θα μπορούσαν να μάθουν να μιλούν, να διαβάζουν και να γράφουν ελληνικά, ενδεχομένως το ίδιο καλά όπως και ο Αλέξανδρος.»

προέλευση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια