ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
Στα μέτρα της Αθήνας η πορεία ένταξης των Σκοπίων
Η Ελλάδα απέφυγε τον σκόπελο του Μαρτίου και το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραπέμπεται στην ισπανική προεδρία, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα. Πυρετός διαπραγματεύσεων μέχρι αργά το βράδυ για τη στάση έναντι της Αγκυρας
ην ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων σχετικά με την κοινοτική στάση αναφορικά με τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Κοινότητα απέσπασε χθες η χώρα μας από τη σουηδική προεδρία.
Υστερα από διαπραγματεύσεις πολλών ωρών, χθες το βράδυ, ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ δέχτηκε μια πολιτική συμφωνία με τον ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της Αθήνας για το ζήτημα αυτό.................... ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
...Η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει πλέον ότι στο εξής και μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν του περασμένου Οκτωβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η χώρα μας θα βρίσκει μπροστά της το θέμα της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας σε κάθε προεδρία...................................ΛΕΕΙ Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»
Συγκεκριμένα, στο νέο, έκτο κατά σειρά, σχέδιο του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής, που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι 27 αναφέρουν πως είναι «ουσιώδης η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας (μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων), συμπεριλαμβανομένης σε αυτές μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος (αυτής της χώρας), ύστερα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Διαγραφή
Η Ελλάδα πέτυχε τελικά να διαγραφεί από το κείμενο η φράση σύμφωνα με την οποία «το συμβούλιο θα επανερχόταν στο ζήτημα αυτό τον Μάρτιο του 2010», με στόχο να ορίσει μία «συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» των Σκοπίων.
Η φράση αυτή, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, διαγράφηκε και στη θέση της εντάχθηκε η πολύ πιο αόριστη πρόθεση να επιστρέψει το ζήτημα αυτό στην επόμενη ισπανική προεδρία.
Η έλλειψη συγκεκριμένης ημερομηνίας επανασυζήτησης και κάθε είδους χρονοδιαγράμματος σχετικού με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων θεωρείται από ελληνικής πλευράς ως επιτυχία, εφόσον, βέβαια, η επόμενη ισπανική προεδρία δεν σπεύσει, μέσα στο εξάμηνο που διαρκεί, να το επαναφέρει η ίδια κάποια στιγμή με πιεστικό προς την Ελλάδα τρόπο.
Παράλληλα, ικανοποιείται η επιδίωξη της Αθήνας να στείλει το συμβούλιο ένα θετικό μήνυμα προς τα Σκόπια και τούτο επιτυγχάνεται με τη διατύπωση ότι «το συμβούλιο σημειώνει το θετικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».
Επίσης, παραμένει στο σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, διατύπωση της θετικής εισήγησης της Κομισιόν από την ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία αυτή η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς στις μεταρρυθμίσεις που της έχει υποδείξει η Ενωση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές χώρες υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις, με πρώτη τη Γαλλία και την επόμενη κοινοτική προεδρία, την Ισπανία, καθώς και την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Αυτή η «πολιτική συμφωνία» Ελλάδας - σουηδικής προεδρίας αναμένεται να τεθεί στη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνόδου των ΥΠΕΞ για επικύρωση, πράγμα που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να γίνει σήμερα το μεσημέρι.
«Κλειδί» η Κύπρος
Οι 27 ΥΠΕΞ συζητούσαν μέχρι αργά χθες τη νύχτα χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια μεταξύ τους συμφωνία για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Κοινότητα απέναντι στην Τουρκία, η οποία, παρά τις υποχρεώσεις της, δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο και παρά ταύτα επιμένει να θέλει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Μια πλειοψηφία από τις 27 κοινοτικές χώρες δεν επιθυμεί νέα, μεγαλύτερη άσκηση πίεσης στην Αγκυρα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν, έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, από τη στάση που θα θελήσει τελικά να κρατήσει η Κύπρος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Μ. Κυπριανού είναι εξουσιοδοτημένος, αν το κρίνει σκόπιμο, να μπλοκάρει τη διατύπωση του κείμενου των τελικών συμπερασμάτων των σχετικών με την Τουρκία, αφού προηγουμένως συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο κ. Χριστόφια.
Ο δεύτερος δεν θέλει με κανέναν τρόπο να φτάσει «ανοιχτό», χωρίς δηλαδή να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής το κείμενο για το παρόν και το μέλλον των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, διότι γνωρίζει άριστα ότι θα υποστεί από τους ομολόγους του αφόρητες πιέσεις, κινδυνεύοντας να υποκύψει σε αυτές, πράγμα που η κυπριακή κοινή γνώμη θα το ερμηνεύσει ως μεγάλη ήττα του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ ΕΘΝΟΣ
ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΟΜΩΣ............
-------------------------------------------------------------------------------------
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΛΛΟΙΩΣ......................
Ε.Ε.: Αναβολή στην απόφαση για τις ενταξιακές των Σκοπίων
Σε ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., αναφέρουν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα ξανά κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας (η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από 1/1/2010 έως τις 30/6/2010).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε την απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, παραπέμποντας το ζήτημα στην ισπανική προεδρία (αναλαμβάνει από 1/1/2010), καθώς η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην άμεση έναρξη των συνομιλιών, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Σε ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., αναφέρουν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα ξανά κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας (η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από 1/1/2010 έως τις 30/6/2010).
Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί την ελληνική πλευρά καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, ενώ έδωσε τέλος στις ελπίδες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα όριζαν τελικά συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά και τη θετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβριο.
«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Κομισιόν προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα επανέλθει στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της επόμενης προεδρίας», αναφέρουν στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί Εξωτερικών.
Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών με την ηγεσία των Σκοπίων, ενώ σε προηγούμενο σχέδιο συμπερασμάτων που πρότεινε η σουηδική προεδρία, προβλεπόταν ραντεβού για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον προσεχή Μάρτιο [Βλέπε άρθρο] .
Αναλυτικά, το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την ΠΓΔΜ αναφέρει τα εξής:
«Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Οχρίδας, παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. Ειδικότερα, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης.
Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ότι θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενη προεδρίας.
Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».
Βρυξέλλες
Τις εντονότατες αντιδράσεις της κυβέρνησης προκάλεσε το χθεσινό ατόπημα της σουηδικής Προεδρίας να προτείνει, μέσω ενός σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών, τον καθορισμό ραντεβού για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον προσεχή Μάρτιο.
Πρόκειται για μια ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχτεί απρόβλεπτα σε «θρίλερ» η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες η Σουηδοί έδιναν αντίθετες διαβεβαιώσεις στην Αθήνα.
Το σχέδιο που παρουσίασε χθες το πρωί ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, περιείχε 3 παραγράφους για τα Σκόπια, εκ των οποίων η μια ανέφερε ότι: «Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα (των Σκοπίων) το Μάρτιο του 2010 εν όψει του ορισμού ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συζήτησης, που είχε μεγάλη διάρκεια -ανατρέποντας όλο το πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου-, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ζήτησε να απαλειφτεί η φράση αυτή, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές την ελληνική θέση υποστήριξε μια ομάδα χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα). Μια άλλη ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Μεγάλη Βρετανία υποστήριξε τη σουηδική θέση.
Η προεδρία αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποσύρει την πρότασή της και σύμφωνα με πληροφορίας, το μόνο που δέχθηκε, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σήμερα (δεύτερη μέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών), ήταν να παραπέμπεται το θέμα στην επόμενη προεδρία (ισπανική), χωρίς να αναφέρεται ο Μάρτιος. Με άλλα λόγια θα συζητηθεί σίγουρα εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.
Η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει πλέον ότι στο εξής και μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν του περασμένου Οκτωβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η χώρα μας θα βρίσκει μπροστά της το θέμα της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας σε κάθε προεδρία.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων επαναλαμβάνεται και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει απαραίτητη.
Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
............................................................................................
ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΛΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΚΑΠΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ........
Κείμενο χωρίς αναφορά στον... Μάρτιο
Ικανοποιητική για τις ελληνικές θέσεις κρίνεται από παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η αναφορά του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, το οποίο επικύρωσαν σήμερα το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε συνέχεια της χθεσινής πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη μετά από μακρές διαβουλεύσεις.
Ειδικότερα, στο κείμενο που συμφωνήθηκε δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης το Μάρτιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αντ' αυτού αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας», την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2010 η Ισπανία.
Αναλυτικότερα, το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την ΠΓΔΜ αναφέρει τα εξής:
«Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Οχρίδας, παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. Ειδικότερα, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης.
Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ότι θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενη προεδρίας.
Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ”
....................................................................................
ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ;
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ,ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ.....ΛΕΕΙ Ο ΕΝΑΣ........ ΑΛΛΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΞΑΝΑ.......ΕΛΑ ΟΜΩς ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΛΕΕΙ«Η φράση αυτή, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, διαγράφηκε και στη θέση της εντάχθηκε η πολύ πιο αόριστη πρόθεση να επιστρέψει το ζήτημα αυτό στην επόμενη ισπανική προεδρία.»...... ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ...!!! ΑΡΑ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ...!!!!ΛΕΕΙ ΕΠΙΣΗΣ......«Η έλλειψη συγκεκριμένης ημερομηνίας επανασυζήτησης και κάθε είδους χρονοδιαγράμματος σχετικού με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων θεωρείται από ελληνικής πλευράς ως επιτυχία, εφόσον, βέβαια, η επόμενη ισπανική προεδρία δεν σπεύσει, μέσα στο εξάμηνο που διαρκεί, να το επαναφέρει η ίδια κάποια στιγμή με πιεστικό προς την Ελλάδα τρόπο.»ΜΕΣΑ ΟΜΩΣ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ...!!!!! ΕΡΕΕΕΕ ΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝΕ ΚΑΝΟΥΝΕ ΕΔΩ .......!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε