-->

Header Ads

Ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην τουρκική Στρατιά του Αιγαίου

Ανήσυχη η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις επιχειρήσεις
των Τούρκων απέναντι από τα ελληνικά νησιά

Ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη Στρατιά του Αιγαίου, ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
Αλλεπάλληλες επισκέψεις της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και έκτακτες επιθεωρήσεις στρατιωτικών τμημάτων και των αποβατικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την έντονη τουρκική προκλητικότητα που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο, δημιουργούν μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αφού όλα δείχνουν "προετοιμασίες" της τουρκικής στρατιάς Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Σφήνα», παρατηρείται έντονη τουρκική στρατιωτική κινητικότητα στις περιοχές που είναι απέναντι από Ελληνικά νησιά.
Στις 11 Αυγούστου, πριν από λίγες μέρες δηλαδή, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ πήγε στη μεγάλη αεροπορική βάση του Νταλαμάν, στο νοτιοδυτικό άκρο της Μικράς Ασίας, απέναντι από τα Δωδεκάνησα και στη συνέχεια κατέλυσε με τη σύζυγό του σε θέρετρο της περιοχής.
Η συγκεκριμένη βάση, είναι η βάση από την οποία είχαν απογειωθεί τα τουρκικά F16 που είχαν προκαλέσει στις 23 Μαΐου του 1006 αερομαχίες, κατά τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο ο Έλληνας πιλότος Κώστας Ηλιάκης.


Το σημαντικότερο, πάντως, είναι ότι πριν από τον Γκιουλ στην περιοχή ευθύνης της στρατιάς Αιγαίου, καθώς και στον πολεμικό ναύσταθμο του Ακσάζ όπου βρίσκονται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το υποβρύχια του τουρκικού στόλου, βρέθηκε για γενική επιθεώρηση ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ο Μπασμπούγ, αφού μετείχε μεγάλης σύσκεψης των επιτελών της Στρατιάς, στη συνέχεια επιθεώρησε μονάδες Τούρκων κομάντος που μετέχουν στη δύναμη των αποβατικών σκαφών της Στρατιός του Αιγαίου, στα κέντρα που βρίσκονται κοντά στη Σμύρνη και στη Φώκαια, απέναντι ακριβώς από τη Χίο.
Η δημιουργία της EGE Ordu πριν από 35 χρόνια
Η Στρατιά του Αιγαίου δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 1974 μετά το τέλος των επιχειρήσεων των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Μετά το τέλος του Αττίλα, η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες μονάδες στην περιοχή, που θα αποτελούσαν τον πυρήνα της Στρατιάς. Και πράγματι, στις 2 Μαΐου του 1975 ιδρύθηκε και επίσημα η νέο Στρατιά του Αιγαίου που υπάγονταν απ' ευθείας στο Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού. Η νομική δικαιολογία για την ίδρυση της στρατιάς από μέρους της Τουρκίας ήταν η «παράνομη» εκ μέρους της Ελλάδας στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Επιθετικό χαρακτήρα
Η Στρατιά του Αιγαίου ήταν από τη αρχή της ίδρυσής της σταθερά προσανατολισμένη προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με πολύ μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι πως αυτό έγινε για την άμυνα της Μικράς Ασίας.
Ο άπιστος "σύμμαχος»
Το 1980, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, είχε επικρατήσει ο στρατηγός Κενάν Εβρέν. Ο Εβρεν είχε βγάλει το συμπέρασμα ότι η Στρατιά του Αιγαίου δεν επαρκούσε για την άμυνα των ακτών της Μικρός Ασίας από μία πιθανή «ελληνική επιθετική» ενέργεια, γι αυτό και είχε δώσει εντολή να συνταχθεί ένα σχέδιο για τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων. Ο Εβρέν στήριξε αυτή του την κίνηση με το αιτιολογικό ότι την εποχή εκείνη η Ελλάδα που είχε βγει με τη γνωστή απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το στρατιωτικό σκέλος το ΝΑΤΟ, έκανε προσπάθεια να ξαναμπεί, και σε αυτό το σημείο οι Τούρκοι έβλεπαν με έκπληξη τη μεγάλη υποστήριξη των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στον «άπιστο σύμμαχο», όπως χαρακτήριζαν την Ελλάδα, γεγονός που μεγάλωνε την ανησυχία τους για την ισορροπία στο Αιγαίο.
Επαφές Ρότζερς – Εβρέν
Για το λόγο αυτό είχε επισκεφτεί ο τότε γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ρότζερς, τον ίδιο τον Εβρέν και του είχε ζητήσει να μη θέσει η Τουρκία βέτο στην επανένταξη της Ελλάδας στο στρατηγικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Μετά από λίγα χρόνια, το 1985, είχε πάει στην Τουρκία και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και είχε έπαψες με τον Κενάν Εβρέν. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου, ο Κάρτερ είχε συζητήσει και το θέμα της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας και μάλιστα είχε σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος πείστηκε τελικά να δει το όλο θέμα στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Υποστήριξη Αποβατικού Στόλου Σήμερα η Στρατιά έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά σώματα της Τουρκίας. Εκτός από τον Αποβατικό Στόλο, περιλαμβάνει την 57η ταξιαρχία πυροβολικού με έδρα το προάστιο Μπουρνόβα στη Σμύρνη, την 19η ταξιαρχία πεζικού με έδρα το Αδραμύπιο απέναντι από τη Λέσβο, την 11η ταξιαρχία μηχανοκινήτου πεζικού με έδρα το Ντενιζλί νοτιοανατολικά της Σμύρνης, την 3η εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Αττάλεια και την πρώτη εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα τη Μαγνησία, βόρεια της Σμύρνης.
Παράλληλα, στη δικαιοδοσία του επιτελείου Ναυτικού περιλαμβάνεται η διεύθυνση Αποβατικού Στόλου με έδρα τη Φώκαια και τη Σμύρνη, μια ταξιαρχία κομάντος του ναυτικού με έδρα τη Φώκαια και τη Σμύρνη, το αρχηγείο στόλου στον ναύσταθμο του Ακσάζ και το αρχηγείο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων, με έδρα επίσης τη Σμύρνη.
Από όλα αυτά τα στοιχεία, φαίνεται καθαρά ο επιθετικός χαρακτήρας της στρατιάς του Αιγαίου απέναντι ακριβώς από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
προέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.