-->

Header Ads

Γιατί ενισχύεται η τιμή του χρυσού




Το «φράγμα» των 1.050 δολαρίων ανά ουγκιά ξεπέρασε χθες η τιμή του χρυσού, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ για τρίτη διαδοχική ημέρα και «σκαρφαλώνοντας» στα 1.058,20 δολάρια ανά ουγκιά. Και είναι διάφοροι οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές:

-Εξασθένηση του δολαρίου: το δολάριο θεωρείται κυρίαρχο νόμισμα στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα. Τα χαμηλά επιτόκια και το πακέτο οικονομικών μέτρων της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αποδυναμώσει το δολάριο. Και εκείνοι που συνήθως τοποθετούσαν σε αμερικανικό νόμισμα αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις.

-Κερδοσκοπία: ένα μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων σε χρυσό προέρχεται από θεσμικούς επενδυτές, όπως αντισταθμιστικά ταμεία. Όταν οι τράπεζες προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις και το κόστος δανεισμού είναι υπερβολικά χαμηλό, τότε ο χρυσός καθίσταται πιο ελκυστικός.

-Κίνδυνος πληθωρισμού: Ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμισμα του πληθωρισμού. Αυτή την εποχή, ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, όμως οι ανησυχίες περί πληθωριστικών πιέσεων το 2010 στρέφουν περισσότερους επενδυτές προς το πολύτιμο μέταλλο.

-Ψυχολογικός παράγοντας: Ο χρυσός έχει μια «γνήσια» ποιότητα, όπως υποστηρίζει ο Άντριαν Ας του βρετανικού, online χρηματιστηρίου χρυσού BullionVault.com. Αυτό σημαίνει ότι προσελκύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε περιόδους αβεβαιότητας, αν και ο κ. Ας προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αστάθειας των τιμών. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι ο χρυσός έχει την τάση να διατηρεί την αξία του σε μακροπρόθεσμη βάση και ότι δεν συνδέεται με την αξία των μετρητών.

-Εποχικός παράγοντας: Στους δυτικούς πολιτισμούς, είναι σπάνιες οι αγορές χρυσού ως είδος επένδυσης. Αλλά σε χώρες όπως Κίνα και Ινδία, η αγορά χρυσού ως επένδυση είναι περισσότερο διαδεδομένη. Και αυτή την εποχή, λόγω εορταστικών εκδηλώσεων σε ορισμένες χώρες, αυξάνονται οι αγορές χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο προσφέρεται -κατά παράδοση- ως δώρο.

Η πραγματικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αλλάζει με την άνοδο του χρυσού. Αλλά η υψηλή τιμή του πολύτιμου μετάλλου αποτελεί ένδειξη «μελανών σημείων» για την παγκόσμια οικονομία. Οι υψηλές τιμές είναι πιθανόν να μετακυλισθούν στους καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά όμως, θα μπορούσαν να αποτελούν θετική εξέλιξη για εκείνους που διαθέτουν χρυσά κοσμήματα και θέλουν να τα πωλήσουν.

(Πηγή: BBC NEWS)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.