ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ;
Αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργούν θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις. Οι αποφάσεις αυτές θεωρούνται επικίνδυνες για τη βιωσιμότητα του φυσικού πλούτου της χώρας μας και οι ευρωβουλευτές μας αναγκάζονται να κάνουν προσφυγή στην Ευρωπαϊκή επιτροπή. Το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος όπου θα υπάγεται η γενική γραμματεία Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων πρέπει να κρατάει ανοιχτό το διάλογο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και να σέβεται την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών που μάχονται για τη διατήρηση της ζωής στην Ελληνική φύση.
Ρυθμιστική απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το κυνήγι E-4466/09 10 Σεπτεμβρίου 2009
http://www.europarl.europa.eu/sidesSearch/search.do?type=QP&term=7&author=26851&language=EL&startValue=10
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Nikolaos Chountis (GUE/NGL) προς την Επιτροπή
Το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε (4.8.2009) τη ρυθμιστική απόφαση για την κυνηγητική περίοδο 2009-2010.
Η νέα αυτή απόφαση, που έχει προκαλέσει την αντίδραση οικολογικών οργανώσεων, συνεχίζει να επιτρέπει το κυνήγι και εντός του Φεβρουαρίου –περίοδος που συμπίπτει με τη φάση των προμεταναστευτικών μετακινήσεων των θηρεύσιμων ειδών- θέτοντας διαφορετικές ημερομηνίες λήξης ανά είδος με συνέπεια να δημιουργείται παρενόχληση και σύγχυση ιδίως σε είδη που ανήκουν στην ίδια ομάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 79/409/ΕΟΚ(1) του Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και κυρίως το άρθρο 7, παρ.4, καθώς επίσης και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις υποθέσεις C-435/92 και C-38/99, ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς αξιολογεί την προστασία των αγρίων πτηνών στην Ελλάδα; Θεωρεί η Επιτροπή ότι εφαρμόζεται ορθά η οδηγία 79/409/ΕΟΚ; Μπορεί να βεβαιώσει ότι στις περιοχές που θα εφαρμοστεί η κλιμάκωση δεν υφίστανται κίνδυνοι συγχύσεως και παρενόχλησης; Γνωρίζει αν έχουν κατηγοριοποιηθεί οι «παρόμοιες» ομάδες θηρεύσιμων πτηνών και καθορισθεί ίδιες ημερομηνίες έναρξης και λήξης του κυνηγιού για αυτές τις ομάδες ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις με περιόδους απαγόρευσης; Γνωρίζει αν έχουν εξισορροπηθεί η ένταση, η συχνότητα, η διάρκεια της θήρας και, αφετέρου, η ύπαρξη και εγγύτητα επαρκών περιοχών απαλλαγμένων από παρενόχληση που να προσφέρουν επαρκή σίτιση και χώρους για κούρνιασμα;
Ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των άγριων πτηνών στην Ελλάδα;
E-4466/09ΕΛ Απάντηση του κ. Δήμα εξ ονόματος της Επιτροπής (5.11.2009)
Τα κύρια προβλήματα στην Ελλάδα όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για την πτερωτή πανίδα σχετίζονται με τον ανεπαρκή καθορισμό Ζωνών Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την οδηγία, και με την έλλειψη επαρκών νομικών μέτρων προστασίας των ζωνών που έχουν καθοριστεί. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει καταδικάσει την Ελλάδα και για τις δύο αυτές ελλείψεις (υποθέσεις C‑334/04 και C‑293/07, αντιστοίχως), η δε Επιτροπή μεριμνά για τα επακόλουθα της καταδίκης, βάσει των διατάξεων του άρθρου 228 της συνθήκης ΕΚ, ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις.
Η Επιτροπή δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της πρόσφατης υπουργικής απόφασης με την οποία ρυθμίζεται η κυνηγετική περίοδος 2009/2010 στην Ελλάδα. Με βάση τις πληροφορίες που διαβίβασε το Αξιότιμο Μέλος, η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές για να διευκρινιστεί κατά πόσον η απόφαση αυτή συμμορφώνεται με τις προαναφερόμενες απαιτήσεις
26 Οκτωβρίου 2009 E-5263/09
Θέμα: Χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών στη Μεσογειακή Λεκάνη
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2009-5263+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Kriton Arsenis (S-D) προς την Επιτροπή
Στις 18.8.2009 ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας υπέγραψε απόφαση χορήγησης αδειών αλιείας κοραλλιών στο κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες.
Τα κοράλλια είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς στον πλανήτη και δημιουργούν τεράστιες εκτάσεις κοραλλιογενών υφάλων οι οποίοι χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να σχηματισθούν. Ταυτόχρονα φιλοξενούν μερικά από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα με χιλιάδες είδη ψαριών, οστρακοειδών και άλλων θαλασσίων οργανισμών. Εκτιμάται ότι περίπου το 25 % όλων των θαλασσίων ειδών βασίζεται στα κοράλλια για την εύρεση φαγητού και καταφυγίου.
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται:
1. Γνωρίζει εάν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και χαρτογράφηση των βιοτόπων των κοραλλιών στην περιοχή της Μεσογειακής Λεκάνης από τα κράτη μέλη που περικλείονται από αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού 1967/2006;
2. Τη στιγμή που τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται και λαμβάνονται μέτρα προστασίας και ενίσχυσης τους από την ΕΕ, κρίνονται σκόπιμες αποφάσεις όπως η ανωτέρω του πρώην Έλληνα υφυπουργού, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο σημαντικότατους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα οικοτόπους κοραλλιών στη Μεσόγειο;
3. Έχουν καθοριστεί, για τα κράτη μέλη της Μεσογειακής Λεκάνης, σχέδια διαχείρισης της αλιείας και ειδικότερα για την συλλογή κοραλλιών, καθώς και περιοχές προστασίας από την αλιεία με σκοπό τη διατήρηση των υδρόβιων ζώων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων;
13/10/2009 Οργή για τα κοράλλια
Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση Κιλτίδη να χορηγήσει άδειες αλιείας για το κόκκινο κοράλλι. Προέχει η μελέτη των αποθεμάτων, λένε οι επιστήμονες.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τον αφανισμό των κοραλλιών, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι προέχει η μελέτη των φυσικών τους αποθεμάτων. Το τέλος του Αυγούστου βρήκε τις οικολογικές οργανώσεις σε αναβρασμό μετά την απόφαση Κιλτίδη να επιτρέψει την αλιεία του πολύτιμου κόκκινου κοραλλιού με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες, αλλά και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης.
ΙΤΑΛΟΥΣ ΔΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Οι ψαράδες του Αιγαίου αναφέρουν ότι Ιταλοί δύτες με σύγχρονο εξοπλισμό αλιεύουν παράνομα κόκκινα κοράλλια και καταστρέφουν τον βυθό. Οι αποικίες του υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά στη Μεσόγειο, αλλά τα αποθέματα σε Ιταλία και Ισπανία εξαφανίστηκαν, ενώ της Ελλάδας είναι ακόμη πολύ πλούσια. Οι αλιείς πουλούν στους εμπόρους σχεδόν 80 ευρώ το ένα κιλό με κομμάτια κόκκινου κοραλλιού.
Σήμερα το κόκκινο κοράλλι αποκαλείται και «κόκκινο χρυσάφι», αποφέροντας τεράστια κέρδη σε νόμιμους και παράνομους εκμεταλλευτές του. (Πηγή)
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης αδειών για την αλιεία του κόκκινου κοραλλιού που είχαν δοθεί στο παρελθόν, οι περισσότερες από αυτές είχαν μεταβιβαστεί από τους Έλληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες (κυρίως από την Ιταλία) υπό τη μορφή υπεργολαβίας.
Τα εν λόγω σκάφη, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα π..χ. ROV (τηλεκατευθυνόμενος υποβρύχιος ρομποτικός μηχανισμός) ή και με μεταλλικές δράγες (συρόμενο αλιευτικό εργαλείο), έχουν τη δυνατότητα να αποψιλώνουν πλήρως μεγάλες περιοχές από αυτό το σπάνιο και αργά αναπτυσσόμενο είδος. Το γεγονός δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κόκκινου κοραλλιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός (μόλις λίγα χιλιοστά το χρόνο), το καθιστά μη ανανεώσιμο θαλάσσιο πόρο.
Σημειώνουμε, πως για την ανανέωση ενός κοραλλιού που θα αφαιρεθεί από τον θαλάσσιο πυθμένα σήμερα, απαιτούνται δεκαετίες, ενώ πέραν της εντυπωσιακής ομορφιάς και εμπορικής αξίας αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας
Τα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την τακτική που εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.ΕΑ καλεί τον Υπουργό να αποσύρει την παραπάνω άδεια αλιείας. Ειδάλλως, πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για το απροκάλυπτο ξεπούλημα ενός φυσικού πόρου και τη στέρηση από τις μελλοντικές γενιές ενός θαλάσσιου ζώου με σπάνια ομορφιά και οικολογική σημασία.
Πηγή Κέρδος online 25/8/2009 20:28
ΑΠΟ ΤΟ .........http://hellenicrevenge.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε