-->

Header Ads

Οι Βούλγαροι αναγνωρίζουν τους «Μακεδόνες» – Ανακούφιση στα Τίρανα



«Θα έρθουμε σε αυτή τη συνάντηση. Δεν θα έχουμε πολλά να ακούσουμε, αλλά θα θέλουμε να ακουστούμε, για τις ιδέες για μια Νέα Ευρωπαϊκή Κοινότητα και για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», που θα φέρουν το πνεύμα της Ευρώπης, και για την αντίδραση της Βουλγαρίας, που την καταστρέφει». Αυτό έγραψε στο Twitter ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα την Τετάρτη, μια μέρα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Η απογοήτευση του Ράμα ήταν κατανοητή. Εδώ και δύο χρόνια, η χώρα του κρατείται όμηρος στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του βέτο της Βουλγαρίας κατά της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Ράμα ήταν αρχικά μετριοπαθής, μετά περίπου σαρκαστικός (όταν αποκάλεσε από την Θεσσαλονίκη τον Βορειομακεδόνα ομόλογό του «Πρωθυπουργό της Δυτικής Βουλγαρίας») και τώρα φαινόταν απελπισμένος.

Αν είχαν την πολυτέλεια να είναι τόσο ειλικρινείς, οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες και διπλωμάτες δεν θα ήταν λιγότερο απελπισμένοι. Από το 2019, όταν ξαφνικά η βουλγαρική θέση έγινε πιο σκληρή για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, οι Βρυξέλλες έχουν περάσει από όλες τις φάσεις: παραμέληση, άρνηση, θυμό, απόγνωση. Με την πρόταση της Γαλλίας, η οποία ψηφίσθηκε την Παρακασκευή, η Σόφια «απελευθερώνει τους ομήρους» και η μπάλα περνάει στο γήπεδο της Βόρειας Μακεδονίας,
Οι Βούλγαροι αναγνωρίζουν τους «Μακεδόνες»

Χθες (23 Ιουνίου Παρασκευή) στην Βουλγαρία, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικής πολιτικής, κατάφερε τελικά να εξετάσει την ουσία των τριών σχεδίων αποφάσεων που κατέθεσαν οι GERB, MRF και «Δημοκρατική Βουλγαρία», που ξεκλειδώνουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την  Βόρεια Μακεδονία.

Τα σχέδια των GERB -MRF ήταν πιο απλά, ενώ το σχέδιο απόφασης της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» ήταν το πιο αναλυτικό. Επιβεβαιώνει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Δημοκρατία της Βουλγαρίας μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε βήμα της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, συγκεκριμένα: την ενεργό εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 και των Πρακτικών των συναντήσεων της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής δυνάμει του άρθ. 12 αυτής της συνθήκης, η εγγύηση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταξύ άλλων μέσω της εισόδου τους, επί ίσοις όροις με άλλους λαούς, στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και η ύπαρξη ευρωπαϊκών εγγυήσεων για την εκπλήρωση τους όρους των σημείων 1 και 2.

Μετά από τετράωρη συζήτηση, η επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο απόφασης της Δημοκρατικής Βουλγαρίας και προηγουμένως άκουσε την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών που παρουσίασε η παραιτηθείσα Υπουργός Teodora Genchovska, στην οποία προειδοποίησε ότι η Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει μια πρόταση που θεωρείται μόνο αδύνατη πριν από μερικά χρόνια.

Το σχέδιο που καταψήφισε μόνο το κόμμα που υποστηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Ρώσια, ουσιαστικά αναγνωρίζει πως στην Βόρεια Μακεδονία υπάρχουν και οι «Μακεδόνες». Η φράση «η εγγύηση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταξύ άλλων μέσω της εισόδου τους, επί ίσοις όροις με άλλους λαούς» ουσιατικά δηλώνει πως στην γειτονική χώρα υπάρχουν οι Βούλγαροι και οι «Μακεδόνες», λαό που δεν αναγνώριζε ποτέ η Σόφια.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν άφησε περισσότερα περιθώρια στην Βουλγαρία

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία βρέθηκαν σε μια δύσκολη στιγμή όταν ξεκίνησε η εισβολή της Μόσχας και η ενεργειακή της απειλή που σκέπασε την Ευρώπη. Η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πίεση της Ρωσίας-Gazprom αφού η εξάρτηση της από το ρωσικό αέριο έφτανε έως και το 90%.

Σε αυτή την δύσκολη στιγμή η βοήθεια ήρθε από την Ελλάδα και όλοι στην Βουλγαρία κατάλαβαν πως η συνοχή της χώρας βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη και τους εταίρους της.

Παρ όλα αυτά, η Μόσχα συνέχισε να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις μέσα στην Βουλγαρία και με όπλο την διένεξη με την Βόρεια Μακεδονία, προσπάθησε και προσπαθεί, να αποσταθεροποιήσει την χώρα. Στα προβλήματα που δημιούργησε με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς επίσης και με την Ελλάδα και τον IGB, προστέθηκαν και αυτά της επιβιώσης με της Βουλγαρικής κυβέρνησης με ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης κατά του υπουργικού συμβουλίου του Κιρίλ Πέτκοφ.

Σε αυτό το σημείο επενέβησαν εξωτερικοί παράγοντες, όπως η Ουάσιγκτον και το Παρίσι. Οι διαπραγματέυσεις μεταξύ των κομμάτων για μια συμβιβαστική λύση, δεν θα είχαν αποτέλεσμα εάν δεν είχε ενταθεί η πίεση από το εξωτερικό. Πηγή του Capital.bg επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης του GERB ,Μπορίσοφ, είχε συνομιλίες «στο υψηλότερο επίπεδο», στις οποίες πιθανότατα του είπαν ότι διακυβευόταν η ευρωπαϊκή νομιμότητα του κόμματος, ακόμα και η νομισματική ένωση, σε περίπτωση απόρριψης και αυτής της πρότασης.

Δεν είναι σαφές εάν αυτό ώθησε τον πρώην πρωθυπουργό να μιλήσει το πρωί της Τετάρτης, αλλά είναι γεγονός ότι ο Μπορίσοφ έκανε μια τρελή ομιλία στην οποία επιτέθηκε ταυτόχρονα στον Βούλγαρο Πρωθυπουργό («δειλός και ψεύτης») και του πρόσφερε υποστήριξη («θα είναι 59 βουλευτές για το πράσινο φως»).

Σειρά της Βόρειας Μακεδονίας

Με την ψήφιση και την έγκριση του σχεδίου της Γαλλικής πρότασης, τίποτε δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η σειρά της Βόρειας Μακεδονίας να εγκρίνει το Γαλλικό σχέδιο και να αλλάξει το Σύνταγμα της.

Αν γίνει τελικά αυτό, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, όπου οι κυβερν΄ήσεις της περιοχής θα σταματήσουν να είναι όμηροι των εθνικιστών και του προστάτη τους, της Μόσχας. Αυτό θα επτρέψει στη βουλγαρική εξωτερική πολιτική να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την πολιτική της στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, μακριά από τις πιέσεις της Ρωσίας, στις κυβερνήσεις Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πολλά δομικά προβλήματα για την ένταξη τους στην Ε.Ε, και η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την Τουρκία όχι μόνο στα σύνορα της, αλλά και με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στις χώρες που προσπαθεί να ασκήσει επιρροές, στην Βουλγαρία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, χώρες μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.