Προτάσεις - τομές για διαφάνεια
Ριζοσπαστικά μέτρα για την ευθύνη των υπουργών, τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», τη δημοσιοποίηση μέσω Διαδικτύου όλων των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών λειτουργών κλπ. ζητούν οι εισαγγελείς αλλά και εκπρόσωποι του νομικού κόσμου της χώρας, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα την περιβόητη κυβερνητική θέση για το «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»...
Παράλληλα προτείνουν να γίνει ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα κάθε είδους εξυπηρέτηση που γίνεται με βάση πολιτικά ή κομματικά κριτήρια ή στηρίζεται σε συγγενικές σχέσεις (π.χ. η προαγωγή ή πρόσληψη κάποιου ύστερα από τηλεφώνημα ή υπόδειξη πολιτικού), καθώς επίσης να ακυρώνονται αυτοδικαίως οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφόσον δεν έχει προηγηθεί πλήρης δημοσιότητα.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) για τη διαφάνεια και τη διαφθορά στη χώρα μας είναι απολύτως απογοητευτικά, καθώς διαπιστώνεται ότι η αδιαφάνεια επικρατεί σε κρίσιμους τομείς και λειτουργίες του κράτους και η διαφθορά τείνει σήμερα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γι αυτό και τονίζεται ότι η διασφάλιση της διαφάνειας και η πάταξη της διαφθοράς πρέπει να ξεκινήσουν από τις κορυφές των πυραμίδων των λειτουργιών του κράτους...
Συμμετοχές
Στα συμπεράσματα-προτάσεις του συνεδρίου (όπου μετείχαν πάνω από 200 εισαγγελείς, πανεπιστημιακοί, δικηγόροι) που γνωστοποίησαν ο πρόεδρος και ο γ. γραμματέας της ΕΕΕ, αντεισαγγελείς Εφετών Σ. Μπάγιας και Π. Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα, συμπεριλαμβάνεται:
Η αποδοκιμασία για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την ποινική ευθύνη υπουργών, που είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό, ενώ παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Προτείνεται η ριζική τροποποίησή του, αλλά μόνο μέσα από συνταγματική αναθεώρηση και αποκρούεται η κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του ισχύοντος νόμου.
Η πρόταση κατάργησης κάθε οικονομικού απορρήτου για τα περιουσιακά στοιχεία όλων των κρατικών λειτουργών, για να μπαίνουν σε δημόσια θέαση στο Διαδίκτυο και να είναι απολύτως προσβάσιμα σε κάθε ελεγκτική αρχή και σε κάθε πολίτη.
Η επισήμανση ότι η έννοια της ηθικής δεν συμπίπτει ούτε μπορεί να ταυτίζεται με αυτή της νομιμότητας και σε κάθε περίπτωση η έννοια του ηθικού υπερτερεί του νομίμου.
Ετσι αποδοκιμάζεται εμμέσως πλην σαφώς η γνωστή φράση του τ. υπουργού Γ. Βουλγαράκη. Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι «το ηθικό είναι (ή τουλάχιστον πρέπει να είναι) νόμιμο, όχι όμως και το αντίστροφο».
παρμένο από εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε