-->

Header Ads

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Μια δυσάρεστη σελίδα έκλεισε στο υπουργείο Εξωτερικών με την αποχώρηση της κ. Ντ. Μπακογιάννη, που πολιτεύθηκε έχοντας προσωπική στρατηγική και ατζέντα. Η κ. Μπακογιάννη ήρθε στη Β. Σοφίας με αίσθημα προσωρινότητας, καθώς ο στόχος ήταν η Ρηγίλλης και μελλοντικά ίσως το Μέγαρο Μαξίμου.

Η εξωτερική πολιτική επί της υπουργίας της στην πρώτη φάση στόχευε στην επίλυση και στο κλείσιμο των εκκρεμών θεμάτων όπως και στη βελτίωση των σχέσεων (των προσωπικών της) με την αμερικανική ηγεσία.

Στο Σκοπιανό η ελληνική διπλωματία ξεκινά τώρα από χειρότερη θέση, καθώς αναλώθηκε άσκοπα το διπλωματικό κεφάλαιο του βέτο στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα την αντιμετώπισε πάντοτε με καχυποψία, στα Ελληνοτουρκικά κατάφερε να βάλει στην ατζέντα και τα μειονοτικά ζητήματα, στο κυπριακό δεν το συζητούμε…

> Κομματικές επιλογές στην πυραμίδα της Διπλωματικής Υπηρεσίας υπονόμευσαν την αποτελεσματικότητά της.

Με το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών να… ξεχνάει να πληρώσει ηλεκτρονικό εξοπλισμό στη Ζήμενς επί κ. Χριστοφοράκου (απλώς την πλήρωσε ένας συνεργάτης της, ο κ. Δραγουμάνος), κάποια πλυντήρια, και πάλι Ζήμενς, να αποστέλλονται στο Καρπενήσι και τον άλλο καταζητούμενο για την υπόθεση Ζήμενς, τον κ. Καραβέλα, να διαφεύγει τη σύλληψη, λόγω του τηλεγραφήματος από την πρεσβεία στην Ουρουγουάη, που… χάθηκε για δυο-τρεις μέρες στο γραφείο της... Δυσάρεστες στιγμές για το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών…

> Σας είχαμε προϊδεάσει για το ποιος θα ήταν ο πρώτος που θα αξιοποιούσε η νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Ο πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος, που εδώ και μερικούς μήνες περίμενε στο Παρίσι τον αντικαταστάτη του (τον κ. Χαλαστάνη, μέχρι τώρα διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη), επιστρέφει και αναλαμβάνει το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, με τον οποίο έχει συνεργασθεί, καθώς ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Παπανδρέου επί θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αλ. Σάνδης συνταξιοδοτείται οριστικά, καθώς συμπτωματικά έληγε η δεύτερη (ή μήπως η τρίτη) παράταση που είχε πάρει υπηρετώντας ως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Καραμανλή.

> Όπως σας τα είχαμε πει, ο Άρης Σάνδης (αδελφός του προηγούμενου) δεν προλαβαίνει να κλείσει τρίμηνο στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργού Εξωτερικών. Διάδοχός του ο άλλος παλιός διευθυντής του γραφείου του κ. Παπανδρέου, ο πρέσβης Ιωάννης Αλέξανδρος Ζέππος. Επέστρεφε από το Κάιρο και είχε επιλεγεί από την κ. Μπακογιάννη ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην επιτροπή του ΝΑΤΟ που θα διαμορφώσει το νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας.

> Στο διπλωματικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αναλαμβάνει ο πρέσβης Χρήστος Παναγόπουλος από την Α3 Διεύθυνση. Με τον κ. Δρούτσα είναι γνώριμοι από παλιά, καθώς ο πρέσβης υπηρετούσε στη Λευκωσία όλη την κρίσιμη περίοδο που υπήρχε η διαπραγμάτευση για το Σχέδιο Ανάν και αποτελούσε έτσι τον συνδετικό κρίκο της κυπριακής κυβέρνησης και των μεσολαβητών με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όπου την ευθύνη είχε ο νυν αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας.

> Η Μαρία Θεοφίλη από την Ε5 Διεύθυνση αναλαμβάνει επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη. Είχε εμπειρία από υπουργικό γραφείο, καθώς είχε υπηρετήσει ως δεύτερη στο διπλωματικό γραφείο του τότε υπουργού Θ. Πάγκαλου και μάλιστα στη δύσκολη περίοδο της σύλληψης Οτσαλάν.

> Άρχισαν να ρίχνουν... δολώματα και οι Σκοπιανοί.

Λέει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ ότι αν θέλουμε λύση, αρκεί να περιορίσουμε τη συμφωνία μόνο στο νέο όνομα και να αφήσουμε στην άκρη τα περιττά θέματα με τα οποία φορτώθηκε η διαπραγμάτευση, όπως είναι η ταυτότητα και η γλώσσα. Σημαντική λεπτομέρεια: Ο κ. Ιβανόφ τα προτείνει όλα αυτά χωρίς να αποδέχεται, βεβαίως, ότι η νέα ονομασία θα είναι για κάθε χρήση…

> Το σκοπιανό επιχείρημα ακούγεται λογικοφανές. Τόσο που κάποιοι στην Αθήνα (πρώην και νυν) είναι έτοιμοι να το ασπαστούν, καθώς θεωρούν ότι έτσι κουκουλώνεται οριστικά το θέμα και έχουμε μια… win-win situation.

> Από τη στιγμή που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πέσει στη διαπραγμάτευση το πακέτο της ταυτότητας, της γλώσσας και των λεπτομερειακών ρυθμίσεων [του τι θα αναγράφεται στο διαβατήριο, πώς θα καταγράφεται η γλώσσα, πώς θα λέγεται το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (σ.σ.: αυτό πια καταργήθηκε, οπότε ο κ. Νίμιτς έχει ένα πρόβλημα λιγότερο)] η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κάνει πίσω εύκολα.

> Η Ελλάδα θα μπορούσε ίσως να δεχθεί μια συμφωνία που θα αφορά μόνο στο όνομα, εάν υπάρχουν απόλυτες και δεσμευτικές συνταγματικές εγγυήσεις ότι θα ισχύει για κάθε χρήση και δεν θα ανοίξει την επόμενη ημέρα η Κερκόπορτα, ώστε να διεκδικεί η σκοπιανή ηγεσία την κατοχύρωση διεθνώς (και με τη σιωπηρή έγκριση της Ελλάδας) της «μακεδονικής» ταυτότητας.

> Ένα πρώτο σχόλιο για τη μεταχείριση που επεφύλαξε στο υπουργείο Εξωτερικών η νέα κυβέρνηση και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Ήταν σαφές ότι η εξωτερική πολιτική θα αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον κ. Παπανδρέου και δύσκολα θα ανέθετε το υπουργείο Εξωτερικών σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θα έμπαινε στον πειρασμό να ασκήσει και προσωπική εξωτερική πολιτική.
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=46119&colid=39&dt=2009-10-11%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.