-->

Header Ads

Το Φιδονήσι για το οποίο μάχονται Ρώσοι-Ουκρανοί ήταν Ελληνικό, του Αχιλλέα!



Το Φιδονήσι, “Νησί των Φιδιών” επισήμως, είναι ένα μικρό νησί στη Μαύρη θάλασσα σε απόσταση περί τα 35 χλμ. από τις ακτές, στις εκβολές του ποταμού Δούναβη. Το νησί ανήκει σήμερα στην Ουκρανία αλλά έχει καταληφθεί από τους Ρώσους. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Στην αρχαιότητα το νησί ονομάστηκε από τους Έλληνες Λευκή είτε λόγο του λευκού μάρμαρου που υπάρχει εκεί, είτε λόγο του χρώματος των φιδιών που ζούσαν εκεί. Ο Αρριανός γράφει ότι ονομάστηκε έτσι διότι αυτό ήταν το χρώμα του από μακριά. Την εκδοχή περί του χρώματος των φιδιών αναφέρει ο Διονύσιος ο Περιηγητής. Ο Στέφανος Βυζάντιος αναφέρει το νησί ως “Νήσο του Αχιλλέα” διότι μετά τον θάνατο του ήρωα στην Τροία μετέφερε εκεί η μητέρα του το λείψανό του ιδρύοντας και ιερό. Μαζί μετέφερε και την σορό του Πατρόκλου.

Ιερό του Αχιλλέα υπήρχε εκεί για πολλά χρόνια. Ο Ρωμαίος ιστορικός του 3ου αι. μ.Χ. ανέφερε την παρουσία ιερού στο νησί. Προσκυνητές ανέφεραν την φασματική παρουσία των δύο ηρώων στο νησί και άφηναν εκεί τις προσφορές τους. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε ότι ο τάφος του ήρωα βρισκόταν στο νησί.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το νησί δημιούργησε το νησί για να βοηθήσει τους ναυτικούς ώστε να έχουν ένα αγκυροβόλιο στην δύσκολη Μαύρη θάλασσα. Ο εκ των ποιητών του Τρωικού Κύκλου Αρκτίνος ο Μιλήσιος επιβεβαίωνε την πληροφορία ότι στο νησί υπήρχαν οι τάφοι του Αχιλλέα και του Πατρόκλου. Φυσικά υπάρχει και μια σειρά ακόμα θρύλων σχετικά με το νησί, τον Αχιλλέα και άλλους ήρωες του Ομηρικού Έπους.

Το 1823 ανακαλύφθηκαν ερείπια αρχαίου ναού – προφανώς αυτού του Αχιλλέα – επί των οποίων όμως οι Ρώσοι κάτοχοι τότε του νησιού έκτισαν φάρο εξαφανίζοντάς τον. Αναφορές για το νησί υπάρχουν και σε άλλους αρχαίους συγγραφείς, όπως ο γεωγράφος Στράβων, ο Πτολεμαίος και ο Ρωμαίος Οβίδιος. Αρκετές αρχαίες επιγραφές βρέθηκαν στο νησί, συμπεριλαμβανομένης επιγραφής του 4ου αιώνα π.Χ., που κάνει λόγο για νίκη εναντίον πειρατών που είχαν καταλάβει το νησί. Επίσης στο νησί βρέθηκε ένα θραύσμα το οποίο υπογράφουν ο διάσημος αρχαίος ζωγράφος Επίκτητος και ο αγγειοπλάστης Νικοσθένης.

https://www.history-point.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.