-->

Header Ads

Daniel Pipes: “Να γίνει ένα ΝΑΤΟ 2, χωρίς την Τουρκία”



Ο Daniel Pipes είναι Αμερικανός ιστορικός, συγγραφέας και σχολιαστής. Είναι πρόεδρος του Middle East Forum και εκδότης του Middle East Quarterly journal. Εστιάζεται στην αμερικανική εξωτερική πολιτική όσον αφορά την Τουρκία και την Μέση Ανατολή και είναι σκληρός επικριτής του ισλάμ. Ο Pipe παραχώρησε συνέντευξη στο L’Informale ζητώντας την ΕΞΩΣΗ της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

L’Informale: Η θέση του Ισραήλ έναντι της Ρωσίας από τις 24 Φεβρουαρίου ήταν επιφυλακτική, κυρίως επειδή δεν ήθελε η Ρωσία να παρέμβει στα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία εναντίον στόχων του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Παρά αυτή την προσοχή, η Μόσχα είναι εχθρική προς το Ισραήλ (π.χ., ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι χειρότεροι αντισημίτες είναι οι Εβραίοι και ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή). Η ισραηλινή επιφυλακτικότητα αποδίδει καρπούς;

Daniel Pipes: Από όσο γνωρίζω, όλες οι δυσάρεστες αντιδράσεις της Ρωσίας έχουν περιοριστεί στα λόγια, χωρίς πράξεις. Αυτό επιτρέπει στο Κρεμλίνο να γρυλίσει τη δυσαρέσκειά του χωρίς να δημιουργήσει έναν νέο εχθρό, τον οποίο σίγουρα δεν θέλει αυτή τη στιγμή. Οπότε, ναι, η ισραηλινή επιφυλακτικότητα λειτούργησε.

L’Informale: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκβίασε το ΝΑΤΟ για την αποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Είναι αυτή μια έξυπνη κίνηση για τον ίδιο και τη χώρα του;

Daniel Pipes:
Όχι, καθόλου. Η κυβέρνηση της Σουηδίας εξαρτάται από έναν Κούρδο βουλευτή, επομένως δεν θα προσχωρήσει στον Ερντογάν. και η Φινλανδία είναι ουσιαστικά άσχετη. Το ανόητο παιχνίδι του Ερντογάν έχει εκνευρίσει περαιτέρω τα μέλη του ΝΑΤΟ και επιβεβαίωσε την υπάρχουσα αίσθηση ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος μόνο κατ’ όνομα.

L’Informale: Ζητάτε την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ από το 2009. αυτό τώρα φαίνεται πιο πιθανή προοπτική; Η δημιουργία ενός NATO 2.0, μείον την Τουρκία, θα ήταν πολύ πιο εύκολη, γι’ αυτό συνιστώ την κατασκευή του.

Daniel Pipes: Όχι. Ξεκινώντας από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι οι παλιές καλές μέρες θα επιστρέψουν και η Τουρκία θα επιστρέψει σε πραγματικό σύμμαχο. Επιπλέον, η εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Η δημιουργία ενός NATO 2.0, μείον την Τουρκία, θα ήταν πολύ πιο εύκολη, γι’ αυτό συνιστώ την κατασκευή του.

L’Informale: Τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν έχουν καταδικάσει σχεδόν τη ρωσική εισβολή. Γιατί;

Daniel Pipes: Σε επίσημο επίπεδο, δεκατρείς κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής υποστήριξαν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 2 Μαρτίου που καταδικάζει τη Ρωσία, μία (Συρία) το καταψήφισε, τρεις (Αλγερία, Ιράν, Ιράκ) απείχαν και μία (Μαρόκο) δεν ψήφισε . Αλλά αυτή η άμεση αντίδραση είχε μικρή διαρκή σημασία τώρα που η ουκρανική κρίση μεταφράστηκε σε έλλειψη λιπασμάτων, σιτηρών, αερίου και τουρισμού. Τα περισσότερα κράτη της Μέσης Ανατολής ενδιαφέρονται περισσότερο να μείνουν μακριά από το κακό παρά για την ηθική ή τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα.

L’Informale: Θα είχε εκπλαγεί ο αείμνηστος πατέρας σας Ρίτσαρντ Πάιπς, ένας κορυφαίος μελετητής της ρωσικής ιστορίας, από τον επιθετικό πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας;

Daniel Pipes: Πρέπει να αναφέρω ότι, αν και κάποιος του οποίου η δημόσια καριέρα επικεντρώθηκε στην προειδοποίηση για τον κίνδυνο της ρωσικής επιθετικότητας, παρεξήγησε ton Πούτιν. Το 2011, είπε ότι “το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε ειδικά ενάντια στη ρωσική απειλή. Η ρωσική απειλή δεν υπάρχει… Οπότε νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τη διάλυσή της”.

L’Informale: Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, που αποκαλείται «ο άνθρωπος πίσω από την αισιοδοξία του Πούτιν», είπε: «Νιώθουμε ότι είμαστε μέρος ενός τεράστιου γεγονότος στην ιστορία, και δεν αφορά μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά την τελική συντριβή του διεθνούς συστήματος που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Έχει επίσης δηλώσει ότι η Ρωσία είναι «σε πόλεμο με τη Δύση». Οι σκέψεις σου? Η αιωνόβια ευρασιατική σχολή σκέψης φαίνεται να έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του Πούτιν και να πυροδότησε τις φιλοδοξίες του.

Daniel Pipes: Η αιωνόβια ευρασιατική σχολή σκέψης φαίνεται να έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του Πούτιν και να πυροδότησε τις φιλοδοξίες του. Λοιπόν, ναι, αν η Ρωσία επιθυμεί να είναι σε πόλεμο με τη Δύση, θα έχει έναν. Αλλά όλα θα ήταν καλύτερα χωρίς μια τέτοια καταστροφική ιδέα.

L’Informale: Η αντίσταση της Ουκρανίας στη Ρωσία έχει εξαρτηθεί από τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Παρακαλούμε αξιολογήστε την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι της Ουκρανίας.

Daniel Pipes:
Πολύ καλό. Η προετοιμασία θα μπορούσε να ήταν καλύτερη και τα όπλα θα μπορούσαν να κυλήσουν πιο γρήγορα, αλλά η διοίκηση έχει τα βασικά σωστά και έχει παράσχει την απαραίτητη ηγεσία. Με τον καιρό, η πολιτική και οι ενέργειες βελτιώνονται.

L’Informale: Ο Πούτιν δικαιολογεί τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας για την υποτιθέμενη απειλή για τη ρωσική ασφάλεια από την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη και ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί αναλυτές (π.χ. ο John Mearsheimer) υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα. Το σχόλιό σου?

Daniel Pipes: Ένας τόνος αυτοκριτικής και συμπάθειας για τον Πούτιν υπάρχει στη Δύση, ειδικά στη Δεξιά, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε καμία πολιτική σημασία και περιμένω να παραμείνει ανίσχυρος. Παρεμπιπτόντως, με εξέπληξε το γεγονός ότι, γενικά, η Αριστερά ανταποκρίθηκε καλύτερα στην κρίση της Ουκρανίας παρά η Δεξιά.

L’Informale: Θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος με περισσότερα δάκρυα για την Ουκρανία και τη Δύση ή περισσότερο για τη Ρωσία; Η κρίση θα καταλήξει σε τραγωδία για τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το πόσο καλά τα πάνε τα στρατεύματά της στο πεδίο της μάχης.

Daniel Pipes: Ρωσία. Η κρίση θα καταλήξει σε τραγωδία για τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το πόσο καλά τα πάνε τα στρατεύματά της στο πεδίο της μάχης, ανεξάρτητα από την εσωτερική πολιτική υποστήριξη και ανεξάρτητα από το πόσο βοηθητικά ενεργούν το Πεκίνο και άλλοι. Η εισβολή στην Ουκρανία συγκρίνεται με την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990. Και οι δύο πλήγωσαν τον επιτιθέμενο ακόμη περισσότερο από το θύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.