-->

Header Ads

Να τελειώνουμε τέλος του χρόνου


Ο Γκιουλ επιμένει σε χρονοδιαγράμματα
Άνοιγμα λιμανιών έναντι απευθείας πτήσεων και άρσης του εμπάργκο θα προτείνει η Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΗΣ
Το Κυπριακό, αλυσίδα δεμένη στα πόδια της Τουρκίας

Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να κλείσει το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι το αντίθετο θα εκληφθεί σαν τακτική για να περνά ο χρόνος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια δεξιώσεως για την επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Γκιουλ δήλωσε ότι είναι ανάγκη να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών και η οποιαδήποτε συμφωνία να τεθεί σε δημοψήφισμα. «Η Τουρκία», πρόσθεσε, «θέλει να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του........

«θέλει να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, θέλει την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ένα αποδεκτό χρονικό όριο. Το αντίθετο θα εκληφθεί σαν τακτική καθυστέρησης».
Στο μεταξύ, η «Μιλιέτ» γράφει ότι η Τουρκία ετοίμασε «νέα» πρόταση για το Κυπριακό και αναδημοσιεύει είδηση του τηλεοπτικού δικτύου NTV, σύμφωνα με την οποία η πρόταση προβλέπει: Άνοιγμα των λιμανιών στους Ελληνοκυπρίους, έναντι της επικύρωσης του «κοινοτικού κανονισμού», όπως ισχυρίζεται, για απευθείας εμπόριο και έναρξης πτήσεων προς το ψευδοκράτος, καθώς και τερματισμό του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων από διεθνείς αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι η Άγκυρα επιθυμεί καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και σχεδιάζει να αναλάβει προς τούτο διαφωτιστική εκστρατεία προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κουτί της Πανδώρας
Ο πρώην πρέσβης Ουνάλ Γιουνσάλ, σε άρθρο του στη «Ραντικάλ», υπό τον τίτλο «Όσα διαδραματίστηκαν μετά το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας», κάνει μιαν αναδρομή στο Κυπριακό στη διάρκεια των τελευταίων 60 χρόνων και χαρακτηρίζει το πρόβλημα σαν δεσμά για την Τουρκία.
Γράφει σχετικά: «Εντάξει, να λάβουμε τα μέτρα εκείνα, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή και το δίκαιο των 120.000 ομοεθνών μας. Ναι, η Κύπρος είναι σημαντική από την άποψη της ασφάλειας της Τουρκίας. Να είμαστε όμως προσεκτικοί. Ο δρόμος για την επίτευξη των σκοπών αυτών περνούσε μέσα από την παραγωγή μηχανισμών και λύσεων, που όχι μόνο δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν, αλλά προκάλεσαν αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, αλλά και σε κάθε μετριοπαθή άνθρωπο».
Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης επισημαίνει ότι η Τουρκία πίστεψε ότι τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μέσω της οδού των υπερβολικών συνταγματικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων που είναι δύσκολο να εφαρμοσθούν και κατά συνέπεια έμειναν στα χαρτιά. «Στο νησί», σημειώνει, «αν και υπήρξαν εξελίξεις από τον Δεκέμβριο του 1963 εναντίον των ομοεθνών μας, εντούτοις, όταν η υπόθεση ήρθε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το 1965, δεχθήκαμε μια μεγάλη πανωλεθρία».
Ο αρθρογράφος κατηγορεί τη Βρετανία ότι χρησιμοποίησε την Τουρκία για να εξυπηρετήσει τα δικά της εθνικά και στρατηγικά συμφέροντα. «Για το γεγονός ότι τα πόδια της Τουρκίας αλυσοδέθηκαν με τα δεσμά της Κύπρου, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η Αγγλία», υπογραμμίζει. Και αναφέρει ότι η τουρκική διπλωματία δεν μπόρεσε να αντιληφθεί γιατί η Αγγλία ενέπλεξε την Τουρκία «και έτσι έχασε τη δυνατότητα να υπολογίσει τα πράγματα με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Με την επίδραση και των εσωτερικών μας προβλημάτων, εισήλθαμε σε μια περίοδο χωρίς διέξοδο».

Στο όνομα του 18%...
Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης αναφέρεται στην τουρκική εισβολή του 1974 και γράφει ότι «το πλεονέκτημα που αποκτήσαμε με τη βοήθεια του Κίσινγκερ, δεν μπορέσαμε να μετατρέψουμε σε ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος και το αφήσαμε να χαθεί εξαιτίας του λαϊκισμού των πολιτικών μας. Στο όνομα του 18% των Τουρκοκυπρίων καταλάβαμε το 37% της νήσου. Μάλιστα, ακόμα το κατέχουμε. Σε όλο τον κόσμο η Τουρκία αποτελεί τη δεύτερη χώρα, μετά το Ισραήλ, εναντίον της οποίας εκκρεμούν οι περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις».

Ανέφικτο χωριστό κράτος
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, ο πρώην διπλωμάτης σημειώνει τα εξής αποκαλυπτικά:
«Η Κύπρος είναι πρόβλημα το οποίο συγκεντρώνει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν το πρόβλημα να λυθεί σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες, τις επιλογές, αλλά και τις πιέσεις μας. Είναι αναπόφευκτο να βρεθεί μια λύση η οποία να γίνεται αποδεκτή και από τη διεθνή κοινότητα. Φόρμουλες του τύπου «η μη επίλυση είναι λύση», «ας αναμένουμε η Τ.Δ.Β.Κ. να αναγνωριστεί ως ξεχωριστό κράτος» και «την Τ.Δ.Β.Κ. θα την προσαρτήσουμε στην Τουρκία» τις πρεσβεύουν όσοι ζουν μόνοι σε έναν κόσμο ονείρων, αλλά και αυτοί οι οποίοι κυνηγούν σουρεαλιστικές ημερήσιες διατάξεις. Ακριβώς εξαιτίας αυτών, ρέπουμε και πάλιν προς τις υπερβολές. Η ασφάλεια των ομοεθνών μας έχει επιτευχθεί, λόγω του ότι έχουν συγκεντρωθεί στα βόρεια της νήσου. Αφού συνεχιστεί και η εγγύηση της Τουρκίας, όλα τα άλλα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στις συνομιλίες είναι λεπτομέρειες. Πλέον ας απαλλαγούμε από τα δεσμά...».
.απο.............simerini/kypros

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.